Градска општина Пантелеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Пантелеј (вишезначна одредница).
Градска општина Пантелеј

Градска општина Пантелеј у Србији
Градска општина Пантелеј у Србији

Грб градске општине Пантелеј
Опширније
Опште информације
Становништво 73.290 становника. ст.
Број насеља 3
Администрација
Округ Нишавски управни округ
Председник општине Срђан Савић (СПС)
Статистика
Интернет страница Градска општина Пантелеј
Градска општина Пантелеј
Солитери „Три аса“ у насељу Дурлан

Пантелеј је једна од 5 градских општина Ниша, настала 2004. године.

У складу са Планом локалног економског развоја, интензивно се ради на унапређењу развоја малих и средњих предузећа, како би се изменила социјална и привредна слика овог региона.

Територија[уреди]

Површина износи 14.176 ha, 36 a и 62 m², што је око 141 километар квадратни, а број становника је према Попису становништва 2011. у Србији 53.935.

Поред дела градског насеља, градска општина Пантелеј захвата и пределе Церја и Каменичког Виса на западу, а на истоку се простире до Пасјаче и Ореовца, са укупно 12 села. Зелене падине побрђа Сврљишких планина, са лепотама подземног лавиринта Церјанске пећине, представљају природно богатство општине.

ГО Пантелеј је својим већинским делом рурална општина у којој пољопривреда представља традиционално најзаступљенију грану привреде и уједно најзначајнији развојни потенцијал.

Насеља[уреди]

Карактеристике[уреди]

Сеоско подручје одликује се здравом и очуваном околином. Та предност погодна је за развој сеоског туризма засниваног на здравој храни и националној кухињи. Програмима сеоског туризма обухваћена је и заштита и обнова кућа грађених на старински начин. У туристичку понуду увршћено је и културно наслеђе – представљање фолклорних игара, обичаја и предмета народне радиности.

Спољашње везе[уреди]