Маргарет Тачер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Маргарет Тачер

Margaret Thatcher.png

Биографија
Датум рођења 13. октобар 1925.
Место рођења Грантам (Уједињено Краљевство)
Датум смрти 8. април 2013.
Супружник Денис Тачер
Деца Карол Тачер
Марк Тачер
Вероисповест Методизам
Политичка партија Конзервативна партија
Диплома са OUCA1.jpg Универзитет у Оксфорду
Професија Хемичар
Адвокат
Мандат(и)
71. премијер Уједињеног Краљевствоа
4. мај 197928. новембар 1990.
Монарх Елизабета II
Претходник Џејмс Калхан
Наследник Џон Мејџор
Лидер опозиције
11. фебруар 19754. мај 1979.
Монарх Елизабета II
Премијер Харолд Вилсон
Џејмс Калахан
Претходник Едвард Хит
Наследник Џејмс Калахан

Маргарет Хилда Тачер, баронеса Тачер (енгл. Margaret Thatcher; Грантам, 13. октобар 19258. април 2013) је британска политичарка, бивши премијер Уједињеног Краљевства, позната као Челична dama (енгл. Iron Lady).

По занимању адвокат и хемичар, Маргарет Тачер је 1974. године постала прва жена председник Конзервативне странке, а потом и прва жена председник Владе Уједињеног Краљевства, који је положај држала од 4. маја 1979. до 28. новембра 1990. године, што је најдужи мандат једног председника владе Уједињеног Краљевства од 1827. године. Остаће забележена као једна од најконтроверзнијих политичарки 20. века, са подједнаким бројем оних који је идеализују и оних који је оспоравају. Оно што јој, међутим, нико не може оспорити јесте чињеница да је показала више одлучности него било који други политичар њене генерације. Позната је по одличним односима са Роналдом Реганом, који ју је изузетно ценио и сматрао својим најближим саветником као и по начину на који је Уједињено Краљевство одвела у Фолкландски рат 1982. године.

Детињство и образовање[уреди]

Рођена је октобра 1925. године у месту Гранатаму. Отац јој је био Алфред Робертс локални политичар и трговац, држао је пиљарницу изнад које је породица живела, а мајка јој је била Беатриче Етел. Под утицајем оца који је био политичар и једно време градоначелник Гранатама (1946—1947) Маргарет се почела интересовати за јавно-политички живот. После завршене женске гимназије у Гранатаму, пријавила се на Универзитет у Оксфорду, одсек хемије. Није била одмах примљена, али је 1943. године, ипак успела да се упише након што је остало још неупражњених места. Хемију је завршила 1947. године и тако је постала први премијер са дипломом природних наука. На општим изборима у јануару 1951. године кандидовала се за место посланика, места Дартфорд, у државном парламенту, као кандидат Конзервативне странке. Маргарет је тада изгубила изборе, али није остала неопажена због тога што је била један од најмлађих кандидата и због тога што је била прва жена која се кандидовала за ту позицију. За време кампање упознала је свог будућег супруга Дениса Тачера за кога се удала у децембру исте године.

Маргарет Тачер на војној смотри
Маргарет Тачер са председником САД Роналдом Реганом

Политичка каријера од 1959-1979. године[уреди]

Након пораза 1951. године није излазила на опште изборе 1955. јер је морала да се стара о своја два двогодишња детета. Године 1959. као кандитат Конзервативне партије града Финчли улази у државни парламент. У парламенту се од 1961. до 1964. године налазила на челу одбора задуженог за инвалиде и пензионере. Након општих избора 1970. године конзервативци предвођени Едвардом Хитом односе победу. У новом кабинету се нашла и Маргарет као министар образовања. Као министар образовања залагала се за укидање специјалистичких школа као што су класичне гимназије и увођење свеобухватних-општих средњих школа. Пошто се Хитова влада није могла суочити са порблемима као што је нафтни ембарго и све већи захтеви синдиката за веће плате на општим изборима 1974. године конзервативци су изгубили изборе. Након избора Хитово вођење конзервативаца је доведено у питање, што је на крају довело до избора унутар странке. Један од против кандидата Хиту је била и Маргарет која је однела победу у првом кругу избора након чега се Хит повукао, а у другом кругу је победила Вителува који је био предодређен за Хитовог наследника. Од 1975. па до општих избора 1979. године Маргарет Тачер је била вођа опзиције.

Политичка каријера од 1979-1990. године[уреди]

Након општих избора 1979. године конзервативци формирају владу и Маргарет Тачер ступа на место премијера Уједињеног Краљевства 4. маја исте године.

Последње године и смрт[уреди]

Умрла је 8. априла 2013. године.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :Претходник:
Џејмс Калахан
Премијер Уједињеног Краљевства
1979—1990.
Наследник:
Џон Мејџор
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}