Орхан I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Орхан I

Орхан I
Орхан I

Датум рођења 1281
Место рођења Согут (Ottoman flag Османско царство)
Датум смрти март 1361
Место смрти Бурса (Ottoman flag Османско царство)
Титула Султан Османског царства.
Период 1326. - 1361
Претходник/ци Осман I
Наследник/ци Мурат I
Порекло и породица
Династија Osmanli-nisani.svg Османска династија
Отац Осман I
Мајка Малхун Хатун
Супружник/ци Нилуфер Хатун
Потомство Мурат I
Касим
Халил

Орхан I (12811359), турски султан 1326—1359, био је Султан (вођа) новоствореног Османског царства (у то време познатог као племе Османлија) од 1326. до 1361.

За првог везира свога Царства, Орхан је прогласио свога брата Алаедина. Његов задатак је био да са кнежевима склапа, дијели и води бригу и послове владара. Уједно, он је био и први носилац титуле - паша. У првој половини своје владавине од 1326. до 1344. године, Орхан је учврстио темеље своје владавине у Малој Азији, истовремено изграђујући своју војску. У исто вријеме се распало Царство Селџука, и било је већим дијелом припојено Османском царству.

Орхан је освојио највећи део западне Анадолије и узео учешћа у политичким превирањима у тада декадентном Византијском царству женидбом са Јеленом, ћерком Јована Кантакузина. Као цену овог брака, Орхан је помогао Кантакузину да збаци Јована V са престола и његове регенте. Године 1354. Орханов син, Сулејман паша, окупирао је Галипоље (евакуисано од стране грчке популације пред велики земљотрес) и омогућио Отоманској држави мостобран ка Европи.

У другом дијелу његове владавине, од 1344 до 1359. године, владавина Орхана се распростирала до Тракије и Македоније. Он се заправо и сматра творцем Османског царства. Козе Михаило му је и даље стајао уз бок, као вођа његове велике војске. Сипахи су били и даље оснивани. Орхан је основао и изградио многе манастире, џамије и школе. Са Византинцима је живио час у стању рата, час у стању мира. 1337. године Орхан је покушао са 36 бродова да заузме Константинопољ, али је доживео понижавајући пораз. Орхан је дао у задатак 1357. године свом сину Сулејман-паши да пређе Дарданеле. Тако је он заузео Калипољ, али је умро кратко након тога. Султан Орхан је умро у дубокој старости 1361. године.Претходник:
Осман I
турски султан
1326 — 1361
Наследник:
Мурат I
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}