Јован I Цимискије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 17.01.2012. и налази се у категорији Биографије.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Јован I Цимискије

Новац са ликом Јована I
Новац са ликом Јована I

Датум смрти 10. јануар 976.
Место смрти Цариград (Византија)
Порекло и породица

Јован I Цимискије, византијски цар, мада малог стаса, био је веома леп, те је постао љубавник византијске царице и супруге Нићифора II Фоке. Она је била рода Македонске династије, па се из државних потреба морала да се уда за старог Нићифора II. Међутим, царица је учествовала у атентату који су Јован Цимискије и његови пријатељи организовали и у коме је Нићифор Фока убијен у царској ложници. Патријарх је одбио да крунише Јована као цара, па тек кад је овај јавно отерао и осудио своју љубавницу, правећи се да сам није ништа знао, патријарх га је прихватио.

Око 975. године цар Јован I Цимискије врши велико пресељење павлићана из Мале Азије у област око Филипопоља (данашњи Пловдив) у Тракији, који касније постаје један од центара богумилства.

После катког војног похода и опсаде Силистрије, успео је да избаци руског кнеза Свјатослава из Бугарске и да припоји ту земљу свом царству. На истоку је водио неколико успешних похода у горњу Месопотамију и Сирију, те је привремено освојио бројне градове (Дамаск, Бејрут, Тир, Емеса, Сидон, Назарет). Ова освајања нису узроковала трајна освајања, али су повећала и обезбедила освајања Нићифора Фоке у Сирији.

У Италији је успео да спречи сукобе са царем Светог римског царства Отоном II тако што је удао своју рођаку за царевог сина (чиме је учињена част цару али је истовремено одбијен захтев немачког цара за порфирогеном принцезом).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]