Пређи на садржај

Водомари

С Википедије, слободне енциклопедије

Водомари
Водомар
(Alcedo atthis)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Alcedinidae

Потпородице
Распрострањеност породице водомара

Водомари (лат. Alcedinidae) су породица птица из реда модроврана (лат. Coraciiformes). Представници ове породице се могу наћи на скоро целој планети. Неке врсте, углавном острвске су угрожене и прети им изумирање.

Actenoides concretus

Водомари су птице мале и средње величине. Најмањи представник породице је афрички патуљасти водомар (Ispidina lecontei), који достиже дужину од 10 cm и тежину од 9 до 12 g.[1] Највећа врста водомара у Африци је џиновски водомар (Megaceryle maxima), који достиже дужину од 42 до 46 cm и тежину од 255 - 426 g.[2] Насмејана кукабура (Dacelo novaeguineae) је најтежа врста, чије женке достижу тежину од скоро 500 g.[3]

За све врсте водомара је карактеристично да имају велику главу, дуг, оштар и зашиљен кљун, кратке ноге и реп. Већина врста има светло перје, при чему не постоји велика разлика између полова. Већина врста насељава тропске крајеве, а мала већина врста насељава искључиво шуме. Хране се разноврсним пленом. Неке врсте живе у близини река и хране се рибом, док друге живе даље од река и хране се малим бескичмењацима. Гнезде се у шупљинама, обично у тунелима ископаним на обалама река. Неке врсте се гнезде у гнездима термита.

Систематика

[уреди | уреди извор]
Филогенија водомара (Alcedinidae)
Alcedinidae

Alcedininae

Halcyoninae

Cerylinae

Кладограм према Роберту Мојлу (2006)[4]

Породица водомара се састоји од три потпородице, које се даље деле на 19 родова и 114 врста.

Водомари (лат. Alcedinidae):

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Fry, Fry & Harris 1992, стр. 195–196.
  2. ^ Fry, Fry & Harris 1992, стр. 231–232.
  3. ^ Fry, Fry & Harris 1992, стр. 133–136.
  4. ^ Moyle, Robert G. (2006). „A molecular phylogeny of kingfishers (Alcedinidae) with insights into early biogeographic history”. стр. 487—499.

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]