ДНК хаплогрупе људског Y-хромозома

Из Википедије, слободне енциклопедије

У људској генетици, Y-хромозом ДНК хаплогрупе су хаплогрупе које се међусобно разликују по непроменљивим деловима Y хромозома ДНK ланца који остају исти из генерације у генерацију.

Конзорцијум за Y хромозом је утврдио систем дефинисања Y-ДНК хаплогрупа словима абецеде од A до R, са даљим поделама користећи бројеве и мала слова.

Y-хромозомски Адам је име које су теоретичари дали мушком претку који је најчешћи заједнички патрилинеарни предак свим људима.

Најважније групе[уреди]

Највеће Y-хромозом хаплогрупе су:

ДНК хаплогрупе људског Y-хромозома

најчешћи заједнички мушки предак
|
A BR
B CR
C DE F
D E G H IJ K
I J L M NO P
N O Q R

Групе A и B[уреди]

Хаплогрупе A и B су нађене само код становништва субсахарске Африке (и становништва које су задњих векова доведени одатле, првенствено атлантском трговином робљем). Прва грана је била A, са карактеристичном мутацијом M91. Све друге хаплогрупе су сумаризоване као BR (познате и као YxA).

Групе са мутацијом M168 (CR)[уреди]

Мутације по којима се разликују CR (све хаплогрупе осим A и B) су M168 и M294. Ове мутације су из времена пре првих људских миграција из Африке. Мутације DE су се десило вероватно у североисточној Африци. М130 и М126 мутације карактеришу хаплогрупу C и по тим мутацијама се разликује од осталих потомака CR који су се вероватно појавили нешто раније, нешто након прве људске миграције из Африке која је хомо сапиенса довела до јужних обала југозападне Азије.

Групе које потичу од хаплогрупе F (GR)[уреди]

Групе које потичу од хаплогрупе F су нађене у око 90% светске популације, али скоро искључиво ван субсахарске Африке. Мутација IJ има везе са сеобом са Блиског истока и западне Азије који је каснио раштркао по целој Европи (Кромањонци). Хаплогрупа G је настала на Блиском истоку или око Кавказа, или можда даље на исток до Пакистана, да би се раширила по Европи током Неолитске револуције. Хаплогрупа H је вероватно настала у Индији и тамо се и задржала, повремено се ширећи ка западу током Ромских сеоба. Хаплогрупа K је вероватно настала у југозападној Азији и ширила се ка Африци, Евроазији и јужном Пацифику.

Групе које потичу од хаплогрупе K (LR)[уреди]

Хаплогрупа О[уреди]

Хаплогрупа Q[уреди]

Хаплогрупа R[уреди]

R1a је највероватније настала у Евроазијским степама, и у вези је са Курганском културом и прото-индо-европском експанзијом. Углавном се појављује у централној Азији, јужној Азији и код словенских народа источне Европе. R1b се може наћи код многих народа Азије и Африке.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]