Драган Јаковљевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Драган Јаковљевић
Датум рођења1965.
Место рођењаКрагујевац
 СФРЈ

Драган Јаковљевић, новинар, књижевник, доктор културолошких наука, универзитетски професор, рођен је у Крагујевцу 1965. године. Живи и ствара у Будимпешти.[1] Предаје историју књижевности на Смеру за српски језик и књижевност државног Универзитета "Етвеш Лоранд" и уређује "Српске недељне новине".[2]

Члан је Удружења књижевника Србије, будимпештанског Удружења уметника "Круг", београдске уметничке групе "Арте" и Удружења новинара Србије.

Објавио је следећа књижевна дела:

 • Збирку песама "Гост"
 • Књигу дневничке прозе "Пештарења"
 • Књигу сатиричких записа "Три прасета"[3]
 • Књигу есеја "Чајанка с јежевима"
 • Роман "Џезвар"
 • Роман "Исаија"
 • Мултимедијалну збирка песама (DVD) „Наиђе тренутак“
 • Књигу песама "Зрно лудости"
 • Књигу есеја "На други поглед"
 • Књигу есеја "Мимикрија као судбина"

Прозна дела и поезија Драгана Јаковљевића превођени су на више језика, а сегменти стваралаштва уврштени у гимназијске уџбенике књижевности у Мађарској. Редовни је учесник заједничких и самосталних књижевних вечери у Србији и широм Европе.

Радио је као новинар-дописник у Дописништву РТС-а у Крагујевцу и као новинар и уредник у Радио-телевизији Крагујевац. Основао је и уређивао регионални Недељни лист. Био је активни члан и секретар Књижевне омладине Крагујевца.

По доласку у Мађарску радио је као акредитовани дописник Новинске агенције ФоНет, а сарађивао је и са другим водећим медијима у Србији. Већ петнаестак година запослен је у будимпештанским "Српским недељним новинама" - гласилу српске националне мањине у Мађарској. Обавља дужност главног и одговорног уредника тог недељника, који нема само информативну већ и едукативну улогу. Оваквом оријентацијом редакција листа настоји да сачува и оснажи национални идентитет српске заједнице у Мађарској, у условима веома снажног процеса аслимилације који влада у тој земљи.

Драган Јаковљевић је и иницијатор и активни учесник у организацији бројних културних и едукативних програма српске мањине. Поред осталог, оснивач је књижевног конкурса за награду "Милован Видаковић", који Српске недељне новине сваке године додељују аутору најбоље кратке приче на српском језику. На његову иницијативу, у Будимпешти се више пута годишње одржава Радионица креативног писања за сраднике листа и литерарно надарене читаоце.

Лист који уређује недавно је награђен Великом повељом Удружења књижевника Србије, за правовремено и објективно информисање, очување и популаризацију српског језика и ћирилице и јачање веза Срба у Мађарској са матичном државом Србијом.

Драган Јаковљевић је добитник више значајних књижевних и друштвених признања. Поред осталог, двоструки је узастопни добитник песничке награде "Златни Орфеј" (Франкфурт), Велике повеље Удружења књижевника Србије, Златне значке Културно-просветне заједнице и других.

Колумне редовно објављује у Српским недељним новинама, дневном листу Политика и на интернет порталу Б92, где је до сада стекао више од милион читалаца. Аутор је више научних радова из области културе и медија, објављених у стручним часописима у Србији и иностранству.

Референце[уреди]

 1. ^ Јаковљевић, Драган. Пештарења. Будимпешта : Српска самоуправа у Будимпешти : Самоуправа Срба у Мађарској, 1999. стр. 156. 
 2. ^ „Писац Драган Јаковљевић, чији су преци Стеван и Милица Јаковљевић: И мени је сестра била литерарни узор”. Она магазин. Приступљено 22. 1. 2018. 
 3. ^ „Званичан сајт Драган Јаковљевић”. Три прасета. Архивирано из оригинала на датум 16. 03. 2016. Приступљено 23. 1. 2018. 

Спољашње везе[уреди]