Комијска прашума

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Комијске прашуме
Назив на званичном списку светске баштине
Four herous01.JPG
Локација  Русија
Тип Природно добро
Критеријум vii, ix
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 1995. (15. седница)

Комијске прашуме (руски: Девственные леса Коми) је највећа европска прашума (32,800 км²). Налази се на северном делу Урала у руској републици Коми. Год. 1995., уписана је на УНЕСКОСписак места Светске баштине у Европи као највеће подручје тајге, тундре и мочварних тресетишта с рекама и природним језерима, на којима успевају углавном четинари, али и врбе и брезе.

Највећи европски национални парк Југид-ва
Поштанске марке с мотивима Комијске прашуме из 2003. год.

Заштићено подручје одговара руским заштићеним подручјима природног резервата Печора-Иљич (Печоро-Илычский заповедник) и националног парка Југид-ва (Югыд ва), највећег у Русији и Европи (18.917 км²).

Најзаступљеније дрвеће су Сибирска смрека (Picea obovata), Сибирска јела (Abies sibirica) и Сибирски ариш (Larix sibirica). Фауна укључује више од 200 врста птица и многе врсте ретких риба, док су најзаступљенији сисари: ирвас (Rangifer tarandus), самур (Martes zibellina), Европски визон (Mustela lutreola) и зец (Lepus europaeus).

Одмах по упису на списак Светске баштине заустављена је сеча коју је изводила француска фирма HUET, али успркос заштити још увек траје бесправна сеча и уништавање околине коју чине трагачи злата. Влада републике Коми, упркос забрани, подупире експлоатацију извора злата и покушава померити границе заштићеног подручја како би северне делове парка Југид-ва, где се налазе налазишта, искључили из заштићеног подручја, што је недавно одбио Врховни суд[1].

Извори[уреди]

  1. Извештај руског Greenpeace-a Посећено 7. фебруара 2011. (rus.)

Спољашне везе[уреди]