Манастир Стара Павлица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стара Павлица
Stara Pavlica5.jpg
Стара Павлица
Опште информације
МестоПавлица
ОпштинаОпштина Рашка
Држава Србија
Врста споменикаманастир
Време настанка11. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево

Манастир Стара Павлица се налази у селу Павлици, на стеновитој заравни изнад Ибра, 6 km северно од Рашке.

Прошлост манастира[уреди]

Претпоставља се да потиче из преднемањићке ере[1] или је подигнут на самом почетку њихове владавине Немањића, крајем 12. века[тражи се извор]. Манастир се први пут помиње у даровној повељи краља Стефана Првовенчаног, а делови његове цркве су обновљени током 70-их година 20. века.[1]

Манастирска црква[уреди]

У склопу манастира се налази црква посвећена светим апостолима Петру и Павлу. Не зна се тачно ко је подигао ову цркву. Стилске анализе на основу аналогије са другим објектима у Грчкој, који имају сличан архитектонски концепт, су темељ тврдњи да је црква била ту раније него што је Стефан Немања дошао у Ибарску долину. Стара Павлица има у основи облик једнобродне базилике, крстастог распона, са кубетом и четири стуба. На источној страни имала је три апсиде, средња је била највећа. Имала је тространи облик са прозорима, док су лева и десна биле мање и без прозора. Камен и опека представљају основни грађевински материјал. У Старој Павлици се налазе и фрагментарно сачуване фреске, несумњиве ликовне вредности.

У близини манастира Стара Павлица се налази и манастир Нова Павлица, који су крајем 14. века подигли браћа Мусићи као своју задужбину у коју се повукла и замонашила њихова мајка и сестра кнеза Лазара (1371—1389) Драгана.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Дероко, Александар (1985). Монументална и декоративна архитектура у средњовековној Србији (треће допуњено издање). Београд. 

Спољашње везе[уреди]