Мира Траиловић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Мира Траиловић
Stevan Kragujevic, Vera Segan, Mira Stupica, Mira Trailovic, snimanje drame u Radio Beogradu, 1950s.JPG
Мира Траиловић, скроз десно
Датум рођења(1924-01-22)22. јануар 1924.
Место рођењаКраљево
  Краљевина СХС
Датум смрти7. август 1989.(1989-08-07) (65 год.)
Место смртиБеоград
  СФР Југославија
Активни период1944—1989.

Мира Траиловић (Краљево, 22. јануар 1924Београд, 7. август 1989) заједно са Радошем Новаковићем је један од оснивача, а потом и дугогодишњи управник Атељеа 212, познатог позоришта у Београду.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је као ћерка Андреја Милићевића и Радмиле, рођене Симић. Отац јој је био преводилац са француског језика, превео је 36 дела, а мајка је била професорка такође француског језика.[1] Предак по мајци јој је био Алекса Симић (в. Симићи (породица)).

Радила је од 1944. као спикерка у Радио Београду, где је касније постала редитељка и уредница драмског програма. Ту је упознала Драгољуба Гуцу Траиловића, тадашњег спикера, каснијег дописника „Политике“ из Париза, за кога се касније удала и узела његово презиме.[1]

Дипломирала је режију на Факултету драмских уметности у Београду. Касније је на истом том факултету била професор. Заједно са Јованом Ћириловим је 1967. основала Београдски интернационални театарски фестивал - БИТЕФ).[2] Својим бескрајним шармом и продорношћу, талентом за убеђивање, на БИТЕФ је доводила најавангарднија и најпознатија позоришта и представе. Довела је у Београд: Семјуела Бекета, Јежија Гротовског, Питера Брука, Ливинг театар, Еуђенија Барбу, Боба Вилсона, Ричарда Шекнера, Петера Штајна, Пину Бауш, Ла Маму, као и многе друге. За живота је одликована највишим одликовањима Француске, јер је део свог живота провела у Паризу у Театру нација.

Из милоште су је звали „Булдожер у бунди“. Бавила се и позоришном режијом, њени комади су увек били авангарда у позоришном животу Београда. Мири у спомен треба рећи да се грозила речи „Авангарда“, одбијала је да њен рад има икакве везе са авангардом и увек је постављала питање: „А шта је то авангарда?“.

Између осталог, режирала је:

У близини Бајлонијеве пијаце у Београду постоји Трг (сквер) Мире Траиловић као и позориште под именом Битеф Театар. Велика сцена позоришта Атеље 212 званично је проглашена за Сцену "Мира Траиловић".[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]