Положај ЛГБТ особа у Црној Гори

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Положај ЛГБТ особа у
Црној Гори
Застава Црна Гора Застава дугиних боја
Застава Застава дугиних боја
Положај Црна Гора
Легализација Да – од 1977.
Антидискриминациони закони Yes check.svg - Постоје, слабо се спроводе у пракси 2010.
Узраст сексуалне сагласности Да – Изједначено 1977.
Брак X mark.svg Конституцијална забрана од 2007
Истополна заједница X mark.svg
Усвајање X mark.svg
Војска Да - Званично није забрањено.
Законска промена пола Yes check.svg - Дозвољено уз стерилизацију
Wikipedia-LGBT.png ЛГБТ портал

ЛГБТ особе у Црној Гори не уживају једнака права као хетеросексуалне особе. Црна Гора не признаје истополне заједнице, а од закона који пружају директну значајну заштиту ЛГБТ особа од дискриминације постоји само Закон о забрани дискриминације. Анти-геј ставови су дубоко укорењени, а ЛГБТ заједница у Црној Гори је релативно мала и у процесу развоја.

Декриминализација[уреди]

У вријеме СФРЈ хомосексуалност, односно хомосексуални односи између мушкараца били су кажњавани по члану 186. ставу 2 Кривичног закона СФРЈ. Предвиђена казна износила је до једне године затвора. До либерализације долази након уставних промена из 1974. године, када се, реформом законодавства и преношењем овлашћења са федералног на републички и покрајински ниво, укида федерални кривични закон. Добивши овлашћење да самостално доноси кривични закон, Црна Гора је декриминализовала хомосексуалност 1977., поставши тиме једном од првих република које су то учиниле.

Доња старосна граница за слободно ступање у сексуалне односе је једнака за истополне и хетеросексуалне односе од 1977. године.

Истополне заједнице[уреди]

У Црној Гори не постоји законско признавање истополних заједница.

Забрана дискриминације[уреди]

Црногорски парламент је 27. јула, 2010. године донио закон о забрани дискриминације у коме се експлицитно забранује дискриминација на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.[1] Међутим, овај закон је послије више од годину дана од усвајања још увијек нефункционалан у пракси јер његова примјена директно зависи од усвајања новог закона о Заштитнику људских права и слобода који тренутно нема ингеренције над примјеном Закона о забрани дискриминације.

ЛГБТ заједница[уреди]

ЛГБТ заједница у Црној Гори је релативно мала и у процесу развоја. На пољу промоције и заштите људских права ЛГБТ особа у Црној Гори највише су активне ЛГБТ организација "ЛГБТ Форум Прогрес" и организација "Јувентас". Подршку раду ових организација пружају и остале невладине организације. Осим невладиних организација у Црној Гори делује и неформална група ЛГБТ активиста/киња под називом "Queer Brigada".

Референце[уреди]

  1. ^ „Crna Gora donela antidiskriminacioni zakon”. GayEcho. Архивирано из оригинала на датум 13. 09. 2011. Приступљено 30. 7. 2010.