Централне силе

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Европски војни савези 1915. године

Централне силе, односно Савез централних сила, био је војни савез који су почевши од 1914. године чиниле Аустроугарска, Немачка и Турска, а 1915. године им се прикључила и Бугарска, од када је овај савез посао познат и као Четворни савез. Био је један од два главна војна савеза током Првог светског рата и борио се против сила Антанте. Савез се распао у јесен 1918. године.[1]

Назив Централне силе потиче од тога што су чланице овог савеза у геополитичком смислу заузимале централни, односно средишњи положај, између Русије на истоку и Француске на западу.

Настанак и развој савеза[уреди | уреди извор]

Мапа са учесницима у Првом светском рату:
  Неутралне земље

Немачка и Аустроугарска су склопиле уговор о савезу 7. октобра 1879. године, да би им се 20. маја 1882. године прикључила Италија (Тројни савез). Италија је 1902. године склопила тајни уговор да не испуни своје обавезе у случају рата против Француске. Сматрала је, пошто је Аустроугарска објавила рат Србији, а не обрнуто, да није у обавези да испоштује војне обавезе. Италија је 23. маја 1915. године ушла у рат на страни Антанте.

Током избијања рата у Европи августа 1914. године, Турска је крајем октобра напала Русију што је изазвало објаву рата од стране Русије, Француске и Уједињеног Краљевства.

Бугарска, незадовољна поразом у Другом балканском рату, ушла је у рат на страни Централних сила нападнувши Србију у координисаној офанзиви са немачким и аустроугарским снагама октобра 1915. године.

Бугарска је била и прва земља која је потписала примирје са савезницима 29. септембар 1918. године, после успешног продора савезничких снага у Македонију. Турска је учинила исто 30. октобра, после британско-арапских успеха у Палестини и Сирији. Аустрија и новонастала Мађарска одвојено су потписале примирје током прве недеље новембра, а примирје са Немачком окончало је рат 11. новембра 1918. године, после пробоја белгијских, британских, француских и америчких снага у североисточној Француској и Белгији.

Чланице савеза[уреди | уреди извор]

Владари држава-чланица Савеза централних сила 1915. године

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]