Централне силе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Европски војни савези 1914. године.
Мапа света са учесницима Првог светског рата. Савезници су означени зеленом бојом, Централне силе жутом а неутралне земље сивом.

Централне силе су чиниле државе Немачка, Аустроугарска, Турска и Бугарска, које су се бориле против сила Антанте током Првог светског рата. Назив потиче од тога што су се све налазиле између Русије на истоку и Француске на западу.

Немачка и Аустроугарска су склопиле уговор о савезу 7. октобра 1879. године, да би им се 20. маја 1882. године прикључила Италија (Тројни савез). Италија је 1902. године склопила тајни уговор да не испуни своје обавезе у случају рата против Француске. Сматрала је, пошто је Аустроугарска објавила рат Србији, а не обрнуто, да није у обавези да испоштује војне обавезе. Италија је 23. маја 1915. године ушла у рат на страни Антанте.

Током избијања рата у Европи августа 1914. године, Турска је крајем октобра напала Русију што је изазвало објаву рата од стране Русије, Француске и Уједињеног Краљевства.

Бугарска, незадовољна поразом у Другом балканском рату, ушла је у рат на страни Централних сила нападнувши Србију у координисаној офанзиви са немачким и аустроугарским снагама октобра 1915. године.

Бугарска је била и прва земља која је потписала примирје са савезницима 29. септембар 1918. године, после успешног продора савезничких снага у Македонију. Турска је учинила исто 30. октобра, после британско-арапских успеха у Палестини и Сирији. Аустрија и новонастала Мађарска одвојено су потписале примирје током прве недеље новембра, а примирје са Немачком окончало је рат 11. новембра 1918. године, после пробоја белгијских, британских, француских и америчких снага у североисточној Француској и Белгији.

Чланице алијансе[уреди]