Централне силе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Европски војни савези 1914. године.
Мапа света са учесницима Првог светског рата. Савезници су означени зеленом бојом, Централне силе жутом а неутралне земље сивом.

Централне силе су чиниле државе Немачка, Аустроугарска, које су се бориле против сила Антанте током Првог светског рата. Назив потиче од тога што су се све налазиле између Русије на истоку и Француске на западу.

Немачка и Аустроугарска су склопиле уговор о савезу 7. октобра 1879. године, да би им се 20. маја 1882. године прикључила Италија (Тројни савез). Италија је 1902. године склопила тајни уговор да не испуни своје обавезе у случају рата против Француске. Сматрала је, пошто је Аустроугарска објавила рат Србији, а не обрнуто, да није у обавези да испоштује војне обавезе. Италија је 23. маја 1915. године ушла у рат на страни Антанте.

Током избијања рата у Европи августа 1914. године, Турска је крајем октобра напала Русију што је изазвало објаву рата од стране Русије, Француске и Уједињеног Краљевства.

Бугарска, незадовољна поразом у Другом балканском рату, ушла је у рат на страни Централних сила нападнувши Србију у координисаној офанзиви са немачким и аустроугарским снагама октобра 1915. године.

Бугарска је била и прва земља која је потписала примирје са савезницима 29. септембар 1918. године, после успешног продора савезничких снага у Македонију. Турска је учинила исто 30. октобра, после британско-арапских успеха у Палестини и Сирији. Аустрија и новонастала Мађарска одвојено су потписале примирје током прве недеље новембра, а примирје са Немачком окончало је рат 11. новембра 1918. године, после пробоја белгијских, британских, француских и америчких снага у североисточној Француској и Белгији.

Чланице алијансе[уреди]