Друга битка на Мазурским језерима

С Википедије, слободне енциклопедије
Друга битка на Мазурским језерима
Део Првог светског рата
Ostfront 18021915.jpg
Источни фронт,7.-18. фебруар 1915.
Време:7. фебруар22. фебруар 1915.
Место:Источна Пруска, данас Пољска
Исход: Неодлучан, Русија изгубила део територија
Сукобљене стране
 Руска Империја  Немачко царство
Команданти и вође
Тадеуш фон Сиверс
Павел Плехве
Паул фон Хинденбург
Јачина
руска 10. и 12. армија немачка 8. и 10. армија
Жртве и губици
56.000 убијених, рањених и несталих
100.000 заробљених
непознато

Друга битка на Мазурским језерима позната је и као Зимска битка на Мазурским језерима. Представљала је северни део офанзиве, коју су током зиме 1915. предузеле Немачка и Аустроугарска на источном фронту у Првом светском рату. Циљ офанзиве је био да се пређе преко Висле и да се Русима зада тежак ударац, који би их можда избацио из рата. Битка је завршила неодлучено, а Руси су изгубили један део територије.

Увод[уреди | уреди извор]

Немачки начелник генералштаба Ерих фон Фалкенхајн веровао је да ће Немачка добити рат на Западном фронту, па је оклевао да подржи Паула фон Хинденбурга на Источном фронту. Ипак Фалкенхајн је одобрио планирану офанзиву, коју ће предводити Паул фон Хинденбург. Генерал Александар фон Лизинген ће предводити напад против Руса на Карпатима, са циљем да се заузме Лавов. Генерал Светозар Боројевић од Бојне ће покушати да ослободи опседнути Пшемисл.

Снаге[уреди | уреди извор]

Хинденбург је имао на располагању за северну офанзиву немачку 8. армију под командом Фрица фон Белова. Новоформирана немачка 10. армија је такође била послана на исток. Насупрот немачким снагама била је руска 10. армија генерала Сиверса у подручју Мазурских језера. Јужно близу Мазурских језера била је руска 12. армија под командом Павела Плехве.

Битка[уреди | уреди извор]

Немачка 8. армија је започела изненадни напад усред снежне олује 8. фебруара 1915. Руси су претрпели тешке губитке и повукли су се 120 километара. Руси су се повукли у нереду, тако да су многи од њих заробљени. Највећи губитак је претрпео руски XX корпус под заповедништом генерала Булгакова. Немачка 10. армија их је опколила у шуми, па се 21. фебруара цели корпус предао. Иако су Руси изгубили цели корпус, његово херојско држање је омогућило остатку руске 10. армије да формира нове обрамбене линије.

Већ 22. фебруара руска 12. армија под заповедништвом Павела Плехве извела је контранапад. Контранапад је зауставио немачки даљи продор и битка је била завршена.

Резултати[уреди | уреди извор]

Другом битком на Мазурским језерима завршена је немачка офанзива на северу. Руси су имали и територијалне губитке и велике губитке и у људству, али спречили су немачки продор дубоко у Русију. Пропала је немачка намера да Русији зада такав пораз, којим би је избацила из рата. Јужније је пропала фон Лизингенова офанзива, а Немци и Аустријанци су имали јако много жртава. Тврђава Пшемисл се предала Русима након дуге опсаде. Немачко-аустријска офанзива из 1915. није успела у главним циљевима. Од тада немачка војска више не делује као независна сила, него у садејству са Аустроугарском и у заједничким операцијама на источном фронту.

Литература[уреди | уреди извор]