Црква Светог Кузмана и Дамјана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Црква Св. Козме и Дамјана.
Основне информације
Локација Будожеља, Општина Ивањица
Архитектонски опис
Оснивање обнова: XVIII век, 1937, 2004
Почетак изградње XVII век

Црква Св. Козме и Дамјана у селу Будожеља у Ивањици[1] је средњевековни културно-историјски споменик[2] који се некада налазио усред некрополе. Православна црква Св. Козме и Дамјана припада Жичкој епархији.

Црква је настала у 17. веку[3] и претпоставља се да је изграђена за време турске владавине у овим крајевима. Обновљена је по први пут у 18. веку, а обновљена је и 1937. године о чему сведочи мермерна плоча постављена на зиду цркве. 2004. године је уз многобројне приходе мештана дошло до коначне обнове и црква добија данашњи изглед. Сеоска слава али и слава целог села је 14. јула и тада се мештани традиционално окупљају да уз богослужење и свечаност прославе славу.

Архитектура[уреди]

Црква Св. Кузмана и Дамјана је једноставна, једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом. Зидана је ломљеним каменом и малтерисана унутра и споља. Приликом обнављања цркве 1937. године, направљени су велики прозорски оквири. Сводна конструкција оивичена је бетонским гредама, а кров је прекривен црепом.

Црква је карактеристична по богато украшеном порталу (наглашеним улазним вратима) који је вешто декорисан геометријском орнаментиком са врло приметним оријенталним утицајем. На довратку је сачуван већи број натписа из различитих периода историје храма.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Месне заједнице, Ивањица, Ивањица интернет портал, приступљено: 9. мај 2014.
  2. Манастири, цркве, културно-историјски споменици на планини Голији, Бање у Србији, приступљено: 9. мај 2014.
  3. Ивањица, Туристичка организација Olivia Travel, приступљено: 9. мај 2014.


Спољашње везе[уреди]