Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Мултипла склероза

МС демијелинизација. CD68 обојено ткиво показује неколико макрофага у подручју лезије. Оригинална скала 1:100

Мултипла склероза (лат. Sclerosis multiplex), позната и под скаћеницом МС, јесте неуродегенеративно обољење и аутоимуна болест која првенствено „напада“ белу масу централног нервног система. Мултипла склероза захвата аксоне, дугачке продужетке нервне ћелије, на којима поједини делови мијелинског омотача запаљенски реагују и пропадају. Стога се мултипла склероза сматра запаљенском, демијелинизирајућом болешћу изазваном имунолошким променама непознате етиологије. Кад је одређени део мијелинског омотача запаљен и оштећен, преношење импулса кроз аксон је поремећено, успорено или испрекидано, због чега поруке из мозга долазе на „циљ“ са закашњењем, „грешкама“ или их уопште нема (изостају). Болест је врло променљивог тока, испољава се неуролошким симптомима и знацима и карактеришу је честа погоршања различитог степена, која се смењују са наглим побољшањим клиничке слике (ремисија болести). Настанак мултипле склерозе прате многи поремећаји различитог степена, од благе укочености и отежаног ходања, до потпуне одузетости, слепила, итд.

У свету од мултипле склерозе болује око милион људи и то углавном у развијеним земљама света. Болест је нешто чешћа код жена него код мушкараца (3:2).

Добар чланак

Милан Лучић

Милан Лучић на хокејашком терену у дресу Бостон бруинса

Милан Лучић (енгл. Milan Lucic; Ванкувер, 7. јун 1988) је канадски професионални хокејаш српског порекла који тренутно игра за НХЛ екипу Бостон бруинса. Игра на позицији левог крила.

Играчку каријеру Лучић је започео у екипи Ванкувер џајантса, са којима је током три сезоне освојио Меморијални куп и титулу најкориснијег играча турнира 2007. године. Изабран је као 50. пик на драфту 2006. године од стране Бостон бруинса. Са 19 година ушао је у први тим Бруинса у сезони 2007/2008. Три године касније са истом екипом освојио је трофеј Стенли купа. Био је капитен јуниорске репрезентације Канаде.

Милана Лучића краси чврста и јака игра те велика покретљивост.

Изабрана слика

Фотографија Босфора и Истанбула снимљена 2004. године из Међународне свемирске станице. (пуна величина: 1.000 × 1.163 *)

Фотографија Босфора и Истанбула снимљена 2004. године из Међународне свемирске станице.
(пуна величина: 1.000 × 1.163)

Недавни догађаји

Вести

Миња Субота
На данашњи дан

17. септембар

Амерички падобранци из 82. дивизије се спуштају код Гравеа
Занимљивости

Да ли сте знали

Застава Непала

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на њој може мењати свако с приступом интернету.

Првобитна верзија пројекта започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године. Тренутно Википедија има више од 57,2 милиона чланака на 309 језика, од којих је преко 649.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 291.378 корисника отворило налог, а од тога су 732 активна. Сви уредници су волонтери који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина. Посетите Радионицу и сазнајте како и ви можете помоћи.

Дискусије и коментари о садржају чланака су добродошли. Странице за разговор користе се за размену мишљења и указивање на грешке како би се постојећи чланци побољшали и употпунили.