Љубиша Миодраговић

С Википедије, слободне енциклопедије
љубиша миодраговић
Ljubiša Miodragovic.jpg
Љубиша Миодраговић
Датум рођења1913.
Место рођењаПријепоље
 Краљевина Србија
Датум смрти20. октобар 1941.(1941-10-20) (27/28 год.)
Место смртиоколина Пријепоља
Србија Србија
Професијастудент економије
Члан КПЈ одпре рата
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од21. децембра 1951.

Љубиша Миодраговић (Пријепоље, 1913 — околина Пријепоља, 20. октобар 1941), студент економије, један од организатора НОБ-а у Санџаку и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1913. године у Пријепољу. После завршене основне школе и гимназије у Пријепољу, уписао се на Трговачку академију у Београду, а потом је прешао на Економски факултет у Загребу. На факултету је активно радио у студенстском покрету. После једне полицијске провале, 1937. године, Љубиша је да не би био ухапшен, илегално прешао границу и једно време живео у Аустрији и Чехословачкој.

По повратку у Југославију, активно је радио у стварању и организовању радничког и омладинског покрета у Пријепољу и Санџаку. Заједно са још неколико комуниста формирао је 1939. године партијску организацију у Пријепољу. Тада је изабран за секретара Месног комитета КПЈ за Пријепоље, а касније и за члана Покрајинског комитета КПЈ за Санџак.

Априла 1941. године, на позив Комунистичке партије Југославије, добровољно се пријавио у војску. После капитулације краљевске војске, избегао је заробљавање и вратио се кући са пушкомитраљезом. Био је један од организатора устанка и првих устаничких акција у Пријепољу и околини. Под његовим руководством створене су прве партизанске чете, разоружано неколико жанадрмеријских станица и организовано прикупљање оружја, хране, и другог материјала. У јесен 1941. године, издан је Италијанима, који су њега и групу партизана, 20. октобра, опколили и уништили у близини Пријепоља. Његова супруга Ђина Врбица, била је такође учесница НОР-а и проглашена је за народног хероја.

Указом Президијума Народне скупштине ФНР Југославије 182/51 21. децембра 1951, проглашен је за народног хероја.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]