Радмила Трифуновић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
РАДМИЛА ТРИФУНОВИЋ
Trifunovic Radmila.jpg
Радмила Трифуновић
Датум рођења(1919-09-15)15. септембар 1919.
Место рођењаАлександровац, код Пожаревца
 Краљевство СХС
Датум смрти5. мај 1943.(1943-05-05) (23 год.)
Место смртиОрешковица, код Петровца на Млави
Србија Србија
СупругЈован Милосављевић
Професијастудент медицине
Чланица КПЈ од1939.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од27. новембра 1953.

Радмила Трифуновић—Милосављевић Хитра (Александровац, код Пожаревца, 15. септембар 1919Орешковица, код Петровца на Млави, 5. мај 1943), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 15. септембра 1919. године у селу Александровцу, код Пожаревца. Још као ученица гимназије у Пожаревцу, приступила је омладинском револуционарном покрету. Године 1938. постала је члан, а затим и руководилац Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) у гимназији. Године 1939. примљена је и у чланство Комунистичке партије Југославије.

После окупације Краљевине Југославије, одмах је прекинула студије медицине у Београду, и вратила се у родно место. Активно је учествовала у организовању устанка у Моравском срезу. Радила је на оснивању партијских и скојевскох организација и народноослободилачких одбора. Августа 1941. године постала је члан Окружног комитета КПЈ за Моравски срез. Током зиме 1941/42. године промрзла је и тешко се разболела. Чим се опоравила, поново је наставила политички рад. Постављена је за инструктора ОК КПЈ за Моравски срез. Захваљујући њеној ативности, поново је оживео рад партијске организације у моравском срезу, а у пролеће 1943. године, поново је формирано среско партијско руководство.

Маја 1943. године дошла је у село Орешковица, на састанак једне партизанске чете. Док су били на састанку, опколиле су их јединице Српске државне страже. Потом се развила жестока борба. Радмила се, тешко рањена убила, да не би жива пала у руке непријатељу.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 27. новембра 1953. године, проглашена је за народног хероја.[1]

У току Народноослободилачке борбе погинули су и Радмилин отац и брат. Њен супруг Јован Милосављевић, који је такође био студент медицине, погинуо је августа 1941. године у Ћуприји и проглашен је за народног хероја.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Жене Србије у НОБ. Београд: Просвета/Нолит. 1975. 
  • Хероине Југославије. Загреб: Спектар. 1980. 
  • Народни хероји Југославије том II. Београд: Народна књига. 1982.