Љубо Бакоч

љубомир бакоч
Ljubo Bakoc.jpg
Љубо Бакоч
Датум рођења(1897-02-19)19. фебруар 1897.
Место рођењаПоља, код Мојковца
Књажевина Црна Гора
Датум смрти8. мај 1942.(1942-05-08) (45 год.)
Место смртиУлошевина, изнад Мојковца
НД Црна Гора
Професијашумар
Члан КПЈ од1939.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од10. јула 1953.

Љубомир Љубо Бакоч (Поља, код Мојковца, 19. фебруар 1897Улошевина, изнад Мојковца, 8. мај 1942), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 19. фебруара 1897. године у селу Пољима, код Мојковца као друго дете Риста и Стане Бакоч.

Члан Комунистичке партије Југославије је од 1939. године и спадао је, уз свог млађег брата Милорада у најистакнутије организаторе Тринаестојулског устанка у Црној Гори.

Учесник Народноослободилачке борбе је од 1941. године. Био је командант Трећег (Мојковачког) батаљона у Бијелопољском партизанском одреду.

Погинуо је на Улошевини, изнад Мојковца, 8. маја 1942. године, када је недалеко од места на коме се одржавао сатанак штабова батаљона, пала једна минобацачка граната, коју су испалили четници Павла Ђуришића. Од Љубомирове породице нико није доживео крај рата. Његова супруга Загорка погинула је 1943. године на Прењу за време борби у познатој бици на Неретви. Љубомирова кћерка Ксенија је као седамнаестогодишњакиња погинула у бици на Сутјесци, тако што јој је брат од тетке по оцу, Владо Томовић пуцао у главу, пошто су обадвоје били тешко рањени: Владо је био рањен у груди, тако да су му се плућа видела, а Ксенији је немачка граната разнела обе ноге. Пошто су их Немци са псима опкољавали, Владо је скупио последњу снагу и рекао Ксенији да се окрене и погледа приближавају ли се Немци, а онда јој из пиштоља пуцао у главу. Он сам је сачекао да му Немци приђу, а онда и себе и њих разнео бомбом. Љубомир Бакоч је проглашен за народног хероја 10. јула 1953. године. Његово име данас носи главни трг у Мојковцу, гдје се налази и биста Љубомира Бакоча.

Литература[уреди | уреди извор]