Википедија:Правила брисања

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:ОБРИСАТИ)

Википедијина правила брисања описују како се чланци, медији и друге странице које не испуњавају релевантне критеријуме за садржај енциклопедије идентификују и уклањају са Википедије. На Википедији, многе странице се бришу сваког дана кроз процесе наведене у наставку.

Брисање чланка на Википедији уклања тренутну верзију и све претходне верзије из јавног прегледа. Брисање садржаја странице може да изврши (или поништи) било који корисник, али само администратори могу да изврше брисање, прегледају избрисане странице и пониште свако брисање. Све такве радње (осим прегледања) се евидентирају у дневнику брисања, а статистика брисања се бележи на Википедија:Статистика брисања. Ако сте у недоумици да ли постоји консензус за брисање странице, администратори је обично неће избрисати.

Разлози за брисање[уреди | уреди извор]

Разлози за брисање укључују, али нису ограничени на, следеће (под условом да је побољшање или брисање одређеног одељка, ако је практично, пожељније него брисање целе странице):

  1. Садржај који испуњава бар један од критеријума за брзо брисање
  2. Кршења ауторских права и други материјал који крши критеријуме неслободног садржаја Википедије
  3. Вандализам, укључујући запаљива преусмеравања, странице које постоје само да омаловажавају своју тему, лажне глупости или брбљање
  4. Оглашавање или други нежељени садржај без релевантног или енциклопедијског садржаја
  5. Форкс садржаја (осим ако спајање или преусмеравање није прикладно)
  6. Чланци који се никако не могу приписати поузданим изворима, укључујући неологизме, оригиналне теорије и закључке и преваре
  7. Чланци за које су пропали темељни покушаји да се пронађу поуздани извори за њихову проверу
  8. Чланци чији субјекти не испуњавају релевантне смернице за значај (ВП:ЗНАЧАЈ,ВП:БИО, ВП:МУЗИКА, ВП:КОРП и тако даље)
  9. Чланци који крше Википедијину политику о биографијама живих особа
  10. Сувишни или на други начин бескорисни шаблони
  11. Категорије које представљају прекатегоризацију
  12. Датотеке које се не користе, су застареле или крше политику неслободног коришћења
  13. Свака друга употреба чланка, шаблона, пројекта или корисничког именског простора која је у супротности са утврђеном посебном политиком за тај именски простор
  14. Било који други садржај који није прикладан за енциклопедију

Алтернативе брисању[уреди | уреди извор]

Уређивање и дискусија[уреди | уреди извор]

Ако уређивање може побољшати страницу, ово би требало урадити уместо брисања странице. Вандализам садржаја странице може да поништи сваки корисник.

Спорови око садржаја странице се обично не решавају брисањем странице, осим у тешким случајевима. О питањима садржаја треба разговарати на релевантној страници за разговор, а прво треба користити друге методе решавања спорова, као што је навођење на Википедија: Захтеви за коментаре ради даљег уноса. Уредник који није део расправе може затворити дискусије о брисању које су заиста нерешени спорови око садржаја и упутити их на страницу за разговор или други одговарајући форум.

Ако чланак о значајној теми озбиљно није у складу са смерницама о проверљивости или неутралном гледишту, може бити сведен на клицу или потпуно обрисан консензусом на Википедија:Чланци за брисање.

Неслагање око политике или смерница се не решава брисањем странице. Слично томе, проблеми са неприкладном корисничком страницом често се могу решити кроз дискусију са корисником.

Ознаке[уреди | уреди извор]

Чланцима се могу додати разне ознаке да би се приметио проблем. Ознаке, међутим, нису замишљене као трајна решења; они имају за циљ да упозоре читаоце и да омогуће заинтересованим уредницима да лако лоцирају и реше проблеме. Неки од најчешћих укључују:

Странице са погрешним називима могу се једноставно преименовати кроз процедуру преименовања страница. О споровима око именовања се расправља на страницама за разговор о чланцима или тргу.

Будите пажљиви када додајете ознаке у биографије живих особа. Познато је да одређене ознаке изазивају ОТРС притужбе из предмета чланка — на пример {{Значај}}, јер се то може протумачити као да Википедија доноси суд о особи. Алтернатива је предлагање чланка за брисање како би се брже успоставио консензус.

Спајање[уреди | уреди извор]

Чланци који су кратки и мало је вероватно да ће бити проширени могу се спојити у веће чланке или листе. На пример, информације о члановима породице славне личности који иначе нису познати су углавном укључене у чланак о тој славној личности или спојене са њима. Странице о неупадљивим фиктивним елементима се генерално спајају у чланке на листи или чланке који покривају белетристично дело у којем се појављују.

Ако су две странице дупликате или на неки други начин сувишне, једну треба спојити и преусмерити на другу, користећи најчешће или општије име странице. Ово не захтева претходно процес или формалну дебату.

Имајте на уму да резултат „спајања и брисања“ може потенцијално да изазове проблеме са лиценцирањем ако се атрибуција за обједињени садржај изгуби у процесу.

Преусмеравање[уреди | уреди извор]

Страница може бити испражњена и претворена у преусмерење ако постоји одговарајућа страница зна коју се може преусмерити и ако резултирајуће преусмеравање није неприкладно. Ако је промена оспорена путем реверзије, треба покушати да се постигне консензус пре него што се поново испразни и преусмери. Погодна места за то су страница за разговор о чланку и Википедија:Чланци за брисање.

Инкубација[уреди | уреди извор]

Недавно креирани чланци који имају потенцијал, али који још увек не испуњавају Википедијине стандарде квалитета, могу се премештати у нацрт именског простора („нацрт“) ради побољшања, са циљем да се на крају помере назад у главни именски простор. Ако се нацрти не уређују у периоду од шест месеци, могу се брисати према критеријумима за брзо брисање Г13. У поређењу са нацртима корисничког простора, нацрт именског простора чини ове прото-чланке лакшим за проналажење и рад на њима заједно. Прелазак на кориснички простор је и даље пожељан за шаблоне који изгледа да служе потребама једног уредника или есеје који одражавају само становиште одређеног уредника. Нацрти у корисничком простору не подлежу брисању Г13.

Инкубација се не сме користити као „задња врата за брисање“. Пошто се напуштени нацрти бришу након шест месеци, премештање чланака у простор за нацрте генерално треба да се уради само за новонастале чланке или као резултат дискусије о брисању. Старији чланци — по правилу они старији од 90 дана — не би требало да се враћају на нацрт без претходног консензуса.

Неки чланци не припадају Википедији, али одговарају једном од Викимедијиних сестринских пројеката. Могу се копирати тамо користећи трансвики функционалност пре него што се размотри њихово спајање или брисање. Ако је вероватно да ће чланак који треба да се избрише поново бити креиран под истим именом, може се претворити у меко преусмеравање на прикладнији чланак сестринског пројекта.

Имајте на уму да чланци који уредницима Википедије изгледају као трансвики прикладни можда нису:

Архивирање[уреди | уреди извор]

Брисање не би требало да се користи за архивирање странице.

Постоје четири основна процеса за брисање и два за преглед и поништење исхода ових процеса и других брисања.

Кршења ауторских права[уреди | уреди извор]

Из правних разлога, Википедија не може да има садржај који крши ауторска права.

  • Where to find them: Wikipedia:Copyright problems and Wikipedia:Files for discussion
  • How to do this: See Wikipedia:Files for discussion. For other pages, remove the violation if possible, or edit the page to replace its entire content with {{subst:copyvio|url=address of copied material}}. For blatant, whole-page copyright violation, you can simply tag it for speedy deletion with {{db-copyvio|url=...}} after checking that there are no non-copyvio versions in the page history.
  • If you disagree: Try to contact the authors of the text or image and see if they are willing to release their work (1) under an acceptable license (for text, this is CC BY-SA and GFDL co-licensed, CC BY-SA alone, or CC BY-SA-compatible), or (2) into the public domain. Permission to use a work "on Wikipedia only" or "for non-commercial use only" isn't enough, as it is incompatible with our license.
  • Renominations: Recreations of copyrighted content are speedily deleted, as below. It is disruptive to persist in recreating such content.

Брзо брисање[уреди | уреди извор]

Странице се могу брисати без икакве расправе ако испуњавају један или више критеријума за брзо брисање. Брзо брисање има за циљ уклањање страница које су толико очигледно неприкладне за Википедију да немају шансе да преживе дискусију о брисању. Брзо брисање не треба користити осим у најочигледнијим случајевима.

Ако је страница преживјела претходну дискусију о брисању, не смије се брзо избрисати осим у случају новооткривених кршења ауторских права. Странице које се тренутно предлажу за брисање или дискусију о брисању (погледајте доле) могу бити избрисане брзим брисањем.

  • Где их пронаћи : Списак свих страница означених за брзо брисање може се наћи у Категорија:Кандидати за брзо брисање.
  • Како то учинити : Администратори могу избрисати такве странице на увид. Други уредници могу захтевати брзо брисање уређујући релевантну страницу да додају шаблон за брзо брисање на врх странице.
  • Ако се не слажете са брисањем : Свако осим креатора странице може оспорити брзо брисање странице уклањањем обавештења о брисању са странице. Ако је страница коју сте креирали означена за брзо брисање, можете или побољшати страницу или објаснити своје образложење на релевантној страници за разговор. Страница се и даље може избрисати ако испуњава критеријуме за брзо брисање. Ако је страница брзо избрисана и постоји неслагање око тога да ли је то требало или не, о томе се расправља у прегледу брисања, описаном у наставку.
  • Реноминације : или страница одговара критеријумима за брзо брисање или не. Ако постоји спор око тога да ли страница испуњава критеријуме, питање се обично односи на дискусију о брисању, поменуто у наставку, уместо да се брише.

Предложено брисање[уреди | уреди извор]

Уредник који верује да страница очигледно и неспорно не припада енциклопедији може предложити њено брисање. Такву страницу сваки администратор може обрисати ако се после седам дана нико не успротиви предложеном брисању. Једном када постоји приговор или дискусија о брисању, страница се не може поново предложити за брисање. Овај процес се примењује само на странице у главном именском простору (именском простору чланка) и именском простору датотеке. Преусмеравања не испуњавају услове за предложено брисање.

  • Где их пронаћи : Списак свих страница означених за предложено брисање може се наћи у Категорија:Предложено брисање, као иу аутоматски генерисаној табели са резимеом.
  • Како то да урадите : Уредите страницу да додате следећи текст на врх: {{subst:prod|reason}}, уписујући своје образложење у поље „разлог“.
  • Ако се не слажете са брисањем : Сваки уредник који се не слаже са предложеним брисањем може једноставно уклонити ознаку. Чак и након што се страница обрише, било који уредник може да врати страницу од стране било ког администратора једноставним питањем. У оба случаја, уредник се подстиче да реши уочени проблем са страницом. Такође је пожељно додати {{old prod}} на врх странице за разговор о чланку (или испод банера Википројекта).
  • Реноминације : Када било ко уложи приговор на предложено брисање странице, не може се поново предлагати за брисање. Ако уредник и даље сматра да страницу треба избрисати, требало би да се користи дискусија о брисању, као што је наведено у наставку.

Предложено брисање биографија живих људи[уреди | уреди извор]

Предложени процес брисања за биографије без извора захтева да све биографије живих особа имају бар један извор у било ком облику (као референце, спољне везе, итд., поуздане или друге). Једном када је чланак означен на овај начин, ознака {{prod blp}} неће бити уклоњена све док се не обезбеди бар један поуздан извор који подржава бар једну изјаву о теми. Ако ништа не дође, чланак може бити обрисан након седам дана. Ово не утиче на било који други процес брисања.

Дискусија о брисању[уреди | уреди извор]

Странице које не спадају у горње три категорије могу бити избрисане након дискусије заједнице на једној од дискусија о брисању, чији резултати могу бити прегледани након чињенице на Википедија:Преглед брисања (погледајте доле). Ово укључује спорна брза или предложена брисања. Овде уредници који желе да учествују могу дати своје мишљење о томе шта би требало да се уради са страницом.

Ови процеси се не одлучују на основу броја људи, тако да се сви учесници подстичу да објасне своје мишљење и осврну се на политику. Расправа траје најмање седам пуних дана; након тога, странице брише администратор ако постоји консензус да се то уради. Номинација која добије мало одговора након завршетка периода расправе може се поново уврстити на листу ако завршни уредник верује да би више времена вероватно довело до јаснијег консензуса.

Сматра се неприкладним тражити од људи ван Википедије да дођу на дискусију како би утицали на њен исход; такви коментари лутака се могу занемарити. Они се не уклањају, али могу бити означени напоменом да је корисник „унео мало других измена или никакве друге измене“. У екстремним случајевима, дебата о брисању може бити полузаштићена.

Такође је неприкладно тражити брисање због уредничког спора. Такви спорови се не решавају брисањем целе странице; уместо тога користите решавање спорова.

  • Где их пронаћи: Постоје одвојени процеси за чланке и датотеке. За категорије, преумеравања, шаблоне и остало, можете привући пажњу на сваштари трга.
  • Како то да урадите: Пратите упутства на врху релевантне странице процеса. Ако се ради о категорији, преусмерењу, шаблону и осталом, довољно је да оставите поруку на страници трга и да пратите даља питања или упутства која вам дају администратори или корисници.
  • Ако се не слажете са брисањем: Идите на одговарајућу страницу процеса и објасните зашто се не слажете. Не уклањајте ознаку са странице. За више информација о овом процесу, прочитајте водич за брисање.
  • Реноминације: Након што се дебата о брисању заврши и нема консензуса или је консензус у корист задржавања странице, корисници треба да чекају да прође разумно време пре него што исту страницу поново номинују за брисање, како би уредницима дали времена да побољшају страницу. Реноминације убрзо након претходне дебате се углавном брзо затварају. Стално номиновање исте странице у нади да ће се добити другачији исход може се сматрати ометајућим.

Брисање странице[уреди | уреди извор]

Брисање странице на основу дискусије о брисању треба да се уради само када постоји консензус за брисање. Стога, ако не постоји груби консензус, страница се чува и поново подлеже нормалном уређивању, спајању или преусмеравању према потреби. У одређеним околностима, [1] слабо посећена дискусија о брисању може се третирати као предложена брисања (ПРОД).

Брисање биографија и биографија живих особа[уреди | уреди извор]

Дискусије о биографским чланцима релативно непознатих, нејавних личности, где је тема захтевала брисање и постоји no clear consensus to keep може се закључити брисањем. Биографски чланци са лошим изворима непознатих, нејавних личности, где дискусије немају уредника који се противи брисању, могу бити обрисани након што се дискусије заврше. Ако је дискусија о брисању било ког биографског чланка (о томе да ли је добро позната или мање позната особа) добила мало или ниједан коментар од било ког уредника осим предлагача, онда чланак треба преместити у нацрт и позвати кориснике да наставе дискусију користећу странице трга.

Брисање нацрта[уреди | уреди извор]

Ако чланак није спреман за главни именски простор, може се преместити у нацрт именског простора, а ако тамо стоји без обраде шест месеци, биће подобан за брзо брисање. Погледајте Википедија:Нацрти#Брисање старих нацрта.

Преглед брисања[уреди | уреди извор]

Ако сматрате да је страница погрешно обрисана, или је требало да буде избрисана, али није, или да је дискусија о брисању непрописно затворена, требало би да о томе разговарате са особом која је извела брисање или затворила дебату на њиховој страници за разговор. Ако ово не успе да реши проблем, можда ћете моћи да затражите преглед затварања на Википедија:Преглед брисања.

Ако је страница очигледно избрисана „ван процеса“ (према овој политици), онда администратор може изабрати да је одмах поништи. У том случају треба обавестити администратора који је обрисао страницу. Међутим, таква поништавања брисања без постизања консензуса могу се сматрати ометајућим, па их треба предузети пажљиво.

Ако је чланак обрисан због недостатка садржаја или због неприкладног садржаја (ово се односи на већину брзих брисања ) и желите да направите бољи чланак о истој теми, можете једноставно наставити и то учинити, без потребе за прегледом. Нарочито је расипно ићи на преглед брисања преко стубића без извора када је доступна алтернатива креирању чланка са извором.

О процесу прегледа брисања не одлучује само број људи, већ консензус. Преглед обично траје седам дана, понекад и дуже ако је исход нејасан.

Поништена брисања могу ићи на дискусију о брисању ако неко и даље жели да избрише и одлучи да номинује.

  • Где их пронаћи : Википедија:Рецензија брисања
  • Како то да урадите : Пратите упутства на врху странице.
  • Ако се не слажете са брисањем : Идите на страницу за преглед и објасните зашто се не слажете.
  • Реноминације : Као и код дискусија о брисању, између поновљених захтева за преглед брисања требало би да прође одређено време, а ове захтеве треба пажљиво размотрити у светлу политике. Реноминације којима недостају нови аргументи или нови докази ће вероватно брзо бити затворене.

Поништавање брисања[уреди | уреди извор]

У случају да су странице избрисане као резултат резимених одлука и не прате дискусије у заједници, поништавање брисања се може захтевати на Википедија: Захтеви за поништавање брисања. Служи двема примарним функцијама: обнављању садржаја избрисаног без дискусије и корисничкој фиксацији садржаја који није погодан за рестаурацију. Захтеве за поништавање брисања треба користити за жалбу на већину случајева предложеног брисања и на нека брза брисања. Међутим, жалбе на исходе дискусија о брисању и других питања брисања која захтевају преглед заједнице требало би да се упућују на Википедија:Преглед брисања. Имајте на уму да странице враћене у простор чланака могу одмах бити предмет дискусије о брисању.

  • Где их пронаћи : Википедија: Захтеви за поништавање брисања
  • Како то да урадите : Пратите упутства на врху странице.
  • Ако се не слажете са брисањем : Однесите ствар на Википедија:Преглед брисања
  • Реноминације : За разлику од дискусија о брисању, не постоји предложени период чекања између захтева, иако захтеви који су одбијени не би требало да се поново подносе осим ако се не промене околности као што су норме за поништавање брисања или мотивација за поништавање брисања.

Интеракција процеса[уреди | уреди извор]

  • Проблеми који су на погрешном процесу (нпр. шаблони на страници за брисање чланака) се једноставно премештају на одговарајући.
  • Страница за преглед брисања не би требало да буде наведена на страници за дискусију о брисању док се преглед не затвори, а страница на страници за дискусију о брисању не би требало да буде наведена у прегледу брисања док се дискусија не затвори.
  • Дискусија о брисању надмашује предложено брисање, тако да за страницу која је наведена на обе, дискусија о брисању има предност.
  • Странице које испуњавају критеријуме за брзо брисање могу се избрисати без обзира на друге околности. Ако се страница у дебати о брисању убрза, дебата се затвара.
  • Ако постоји сумња да се страница може или не може брзо избрисати, предност има дискусија о брисању. У пракси, то значи да страница која је имала дискусију о брисању која је резултирала „задржи“ или „нема консензуса“ не треба брзо да се обрише.
  • Странице које крше ауторска права могу се избрисати без обзира на околности или ранију дискусију.

Друга питања[уреди | уреди извор]

Приступ избрисаним страницама[уреди | уреди извор]

Пошто се утврди да многи избрисани чланци садрже клеветнички или други правно сумњив материјал, избрисаним страницама није дозвољено да се генерално гледају. Међутим, они остају у бази података (бар привремено) и доступни су администраторима, заједно са њиховом историјом уређивања осим ако нису под надзором, облик побољшаног брисања који, за разлику од нормалног брисања, брише информације из било ког облика уобичајеног приступа чак и администраторима. Сваки корисник са правим разлогом да види копију избрисане странице може затражити привремени преглед (или једноставно затражити од администратора да достави копију странице). Имајте на уму да ће ови захтеви вероватно бити одбијени ако је садржај обрисан по законским основама (као што је клевета или кршење ауторских права) или ако за захтев није наведен добар разлог.

Учтиво брисање страница за разговор или дебате о брисању[уреди | уреди извор]

С времена на време, садржај дискусије ће бити скривен од погледа на основу процене заједнице, администратора или другог функционера. Ово се генерално не ради осим у ретким околностима, као што је када јавни поглед на дискусију може нанети штету некој особи или организацији. Да би се избегло да такав текст буде у најновијој верзији и да га тако индексирају претраживачи, дебата ће бити угашена из љубазности. За дискусије о брисању, цела дебата се може заменити шаблоном {{xfd-privacy}}. Када се користи било љубазно бланкинг или кфд-бланкинг, стварни садржај остаје доступан преко историје уређивања. У озбиљнијим случајевима, цела историја странице може бити избрисана. Учтивост, затамњење историје или надзор би требало да буду ретки и требало би да се обављају само након дужног разматрања.

Повремено ће странице у именском простору пројекта, као што су захтеви за администрацију и захтеви за арбитражу, бити празне из љубазности, из разлога сличних онима који су горе наведени.

Како то учинити: Уклоните сав текст са подстранице, а затим додајте {{subst:Учтиво брисање}}.

Брисање ревизије[уреди | уреди извор]

Могуће је избрисати неке делове историје странице, остављајући тренутну ревизију странице нетакнутом, тако да читаоци не буду свесни делимичног брисања (осим ако не покушају да посете избрисану стару ревизију странице). Администратори имају приступ алату за брисање ревизија, који им омогућава да уклоне изабране старе ревизије странице (и/или уређују сажетке или корисничка имена). Политика брисања ревизија стриктно покрива околности у којима је ово дозвољено.

Брисање ревизије замењује претходни метод селективног поништавања брисања, који је укључивао брисање целе странице, а затим селективно поништавање брисања/враћање ревизија. Селективно поништавање брисања још увек има неколико валидних употреба које брисање ревизије не може да покрије (као што је спајање сложене историје). Међутим, због релативног недостатка транспарентности и слабе ефикасности, селективно поништавање брисања се више не користи за уклањање ревизија из историје страница.

  1. ^ Изузеци укључују дискусије које изгледају контроверзно и чланке који су претходно били предмет предложеног брисања (ПРОД).