Народна Република Бенин

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна Република Бенин
République populaire du Bénin
Химна
L'Aube Nouvelle

Географија
Престоница Порто Ново
Друштво
Службени језик француски
Политика
Облик државе народна република, социјалистичка држава
Владари  
 — Председник Матје Кереку
Владајућа партија Народна револуционарна партија Бенина
Историја
Историјско доба Хладни рат
Догађаји  
 — Проглашење 30. новембра 1975.
 — Укинута 1. марта 1990
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 112.622 km²
Валута ЦФА франак
Земље претходнице и наследнице
Бенина
Претходнице: Наследнице:
Бенин Бенин

Народна Република Бенин (франц. République populaire du Bénin), била је социјалистичка држава у Гвинејском заливу. Народна република је проглашена 30. новембра 1975. године, убрзо након пуча у Републици Дахомеј, који је извршио Матје Кереку. Постојала је све до 1. марта 1990, иако су референце на марксизам-лењинизам у Уставу биле укинуте још 1989. године.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Дана 26. октобра 1972, мајор Матје Кереку извршио је државни удар у тадашњој Републици Дахомеј, свргнувши с власти председника Жистина Аомадегбеа. Кереку је током прве две године своје владавине темељио своју политику на афричком национализму. Дана 30. новембра 1974. године, Кереку је у јавном говору у граду Абомеј обзнанио прелазак владе на марксизам-лењинизам.[2] Истог дана основана је и марксистичка Народна револуционарна партија Бенина.

Дана 30. новембра 1975. године, Кереку је као темељну идеологију државе прогласио марксизам-лењинизам. Тако је и Република Дахомеј променила име у Народна Република Бенин, у част некадашњег Краљевства Бенин. Проглашен је и нови устав по којем је Народна револуционарна партија Бенина постала једина легална и владајућа партија у држави. На изборима одржаним 1979. и 1984. године, партија је освојила 97,9%, односно 98,1% гласова.

У држави је убрзо била покренута национализација нафтне индустрије и банака. Кереку је Бенин тада називао „Афричком Кубом“. Држава је успоставила пријатељске односе са Совјетским Савезом,[3] Кубом и осталим социјалистичким републикама у Африци, попут НР Конга, НР Анголе и осталих.

Јануара 1977. године, извршен је безуспешан покушај државног удара против Керекуа, назван „Операција шкамп“.[4] Вођа операције био је плаћеник Боб Денард, а удар су подржале и Француска, Габон и Мароко. Покушај удара додатно је очврснуо државне структуре.[5]

Земља је до краја 1980-их запала у економску кризу, због чега је Кереку покренуо економске реформе у смеру слободног тржишта. Крајем 1989. године, услед промена у Источном блоку, дозвољено је оснивање и деловање осталих странака, а 1. марта 1990, службено је укинута народна република и проглашена Република Бенин. Матје Кереку је сишао с власти након избора 1991. године.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бенин, Приступљено 14. 4. 2013.
  2. ^ Philippe David,The Benin, Karthala. 1998. pp. 60
  3. ^ Auzias Dominique, Jean-Paul Labourdette, Sandra Fontaine,Benin Smart Little Country Guide, pp. 34
  4. ^ Roger Faligot Pascal Krop,Secret Service in Africa, The Sycamore Publishing, 1982. pp. 75
  5. ^ Auzias Dominique, Jean-Paul Labourdette, Sandra Fontaine,Benin Smart Little Country Guide, pp. 35

Види још[уреди | уреди извор]