Народна Република Мозамбик

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна Република Мозамбик
República Popular de Moçambique
LocationMozambique.svg
Географија
Главни град Мапуто
Друштво
Службени језик португалски
Политика
Облик државе народна република, социјалистичка држава
Владари  
 — Председник Самора Машел (1975-1986)
Жоаким Чисано (1986-1990)
Историја
Догађаји  
 — Оснивање 25. јун 1975.
 — Укинута 1. децембар 1990
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 801.590 km²
Валута Метикал
Земље претходнице и наследнице
Мозамбика
Претходнице: Наследнице:
Flag of Portugal.svg Португалски Мозамбик Мозамбик Flag of Mozambique.svg

Народна Република Мозамбик (порт. República Popular de Moçambique) била је социјалистичка држава, која је постојала од 25. јуна 1975. до 1. децембра 1990. године.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Услед дугогдишње борбе за независност Фронта за ослобођење Мозамбика (ФРЕЛИМО) и политичких промена у Португалији априла 1974. године, покренути су преговори за стицање независности Мозамбика. Јуна 1975, Мозамбик је стекао независност од Португалије, а његов први председник постао је вођа ФРЕЛИМО-а и револуционар, Самора Машел. На изборима у јулу, владајућа странка постао је ФРЕЛИМО, а Мозамбик проглашен Народном републиком. Нова влада покренула је многе реформе, укључујући већа права жена, колективизацију пољопривреде и планску економију. Проглашен је и нови устав, који се темељио на идеологији марксизма-лењинизма.

Влада НР Мозамбика успоставила је блиске везе са НР Анголом[2] и Совјетским Савезом.[3] Године 1977, Мозамбик и Совјетски Савез потписали су споразум о пријтељству и сарадњи. Мозамбик је имао статус посматрача у Савету за узајамну економску помоћ, економској организацији која је окупљала већину социјалистичких земаља у свету.[4]

Пошто је влада Саморе Машела подупирала и увежбавала ослободилачке покрете који су се борили против расистичких режима у Родезији и Јужноафричкој Републици, ове две државе су као противудар, 1977. године, организовале антимарксистички Народни отпор Мозамбика (РЕНАМО).[5] Борци РЕНАМО-а су од 1980. године нападали и уништавали владине зграде, хидроелектране, индустрију и школе. То је означило почетак грађанског рата у Мозамбику.

До 1984. године, Мозамбик се због грађанског рата нашао у економским проблемима. Како би обуздао активност РЕНАМО-а, Машел је потписао тзв. Нкоматски споразум са Јужноафричком Републиком у којем се обвезао да више неће подупирати антирасистички Афрички национални конгрес. Заузврат је ЈАР престала да подупире РЕНАМО. Упркос споразуму, грађански рат се наставио.

Године 1986, Самора Машел је погинуо у хеликоптерској несрећи. Наследио га је дотадашњи министар иностраних послова, Жоаким Чисано. Услед политичко-економских промена у Источном блоку, влада Мозамбика напустила је марксизам-лењинизам крајем 1989. и почетком 1990. године. Дана 1. децембра 1990. године, укинута је народна република и проглашена Република Мозамбик.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ MOZAMBIQUE AND ANGOLA - THE COMMUNIST EPISODE Архивирано на сајту Wayback Machine (23. август 2009), Приступљено 15. 4. 2013.
  2. ^ The New Communist Third World By Peter John de la Fosse Wiles
  3. ^ Soviet Union-Mozambique, Приступљено 15. 4. 2013.
  4. ^ THE COUNCIL FOR MUTUAL ECONOMIC ASSISTANCE, Приступљено 15. 4. 2013.
  5. ^ D4 Mozambique Архивирано на сајту Wayback Machine (28. октобар 2009), Приступљено 15. 4. 2013.

Види још[уреди | уреди извор]