Република Махабад

С Википедије, слободне енциклопедије
Република Махабад
Komarî Mehabad
Застава
Химна
Ey Reqîb

Република Махабад 1945-1946. године.
Географија
Континент Азија
Регија Курдистан
Престоница Махабад
Друштво
Службени језик курдски
Религија Ислам
Политика
Облик државе социјалистичка република
 — Председник Кази Мухамед
 — Премијер Хаџи Баба Шеик
Историја
Историјско доба Савремено доба
 — Оснивање 1946.
 — Укидање 1947.
 — Статус Бивша држава
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 37.437 km²
Становништво Курди
Валута ирански кран
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Иран Иран

Република Махабад (курд. Komarî Mehabad), такође позната и као Република Курдистан (курд. Komarî Kurdistan), је била краткотрајна социјалистичка република на подручју данашњег северозападног Ирана (Иранског Курдистана). Постојала је између 1946. и 1947. године, а главни град је био Махабад. Становништво ове државе су чинили Курди, мада она није обухватала сва подручја Ирана настањена Курдима.

Ова држава је формирана у време Иранске кризе након Другог светског рата, настале због одбијања Совјетског Савеза да се повуче са делова територије Ирана које је држао под контролом. Тада су у овим деловима Ирана проглашене две про-совјетске државе, Курдска Република Махабад и Аутономна Република Азербејџан. Дипломатски притисак на Совјете је, на крају, резултирао њиховим повлачењем.

У децембру 1946. иранске трупе су ушле у Махабад, након чега су иранске власти затвориле курдску штампу, забраниле учење курдског језика и запалиле све курдске књиге које су пронашле. У марту 1947. председник Републике Махабад Кази Мухамед је обешен у Махабаду под оптужбом за издају.

Председник Кази Мухамед