Бенин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Република Бенин
République du Bénin  (француски)
Крилатица: Братство, правда, рад
(франц. Fraternité, Justice, Travail)
Положај Бенина
Главни град Порто Ново
Службени језик француски
Владавина
 — Председник Патрис Талон
Историја
Независност 1. август 1960.
Географија
Површина
 — укупно 112.622 km2(99)
 — вода (%) 1,8
Становништво
 — 2014.[1] 9.988.068(86)
 — густина 88,69 ст./km2
Економија
Валута ЦФА франак
 — стоти део валуте ‍100 центи‍
Остале информације
Временска зона UTC +1
Интернет домен ‍.bj‍
Позивни број +229

Бенин (франц. Bénin), или званично Република Бенин (франц. République du Bénin) држава је у западној Африци [2], која се до 1975. звала Република Дахомеј (франц. République du Dahomey). На југу излази на Бенински залив, део већег Гвинејског залива и Атлантског океана. На западу се граничи са Тогом, на северу са Буркином Фасо и Нигером а на истоку са Нигеријом.

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Државе са којима се Бенин граничи су: Буркина Фасо, Нигер, Нигерија и Того. Површина државе износи 114.763 km².

Земља је издужена у смеру север-југ између реке Нигер и Бенинског залива.

Геологија и рељеф[уреди]

Рељеф Бенина је углавном раван или брежуљкаст. Највиши врх је Монт Сокбаро, 658 m. Већина становника живи у обалним низијама на југу где се налазе и већи градови међу којима се истичу Котону (највећи у држави) и службена престоница Порто Ново. Север земље чине саване и сушне узвисине.


Воде[уреди]

Флора и фауна[уреди]

Клима[уреди]

Историја[уреди]

До европске колонизације на подручју Бенина налазило се неколико моћних држава (Алада на југу и Ники на северу, а касније и Дахомеј) које су значајне приходе остваривале у трговини робљем, углавном ратним заробљеницима. Крајем 19. века Француска је уговорима о заштити и колонијалним ратовима претворила Бенин у своју колонију.

Након пуне независности 1960. дошло је до подела у ослободилачком покрету и бројних државних удара из којих је као победник 1972. изашао мајор Матје Кереку. Нови председник је увео политику утемељену на марксизму-лењинизму са национализацијама и планираном економијом. Године 1991. Кереку је поражен на изборима и постао је први црни афрички председник који је мирно сишао са власти након изборног пораза. Вратио се на власт након победе на изборима 1996.

Становништво[уреди]

Најбројнија етничка група је народ Фон (око 50%) који живи на југу. Осим њега, у Бенину живе припадници још око 40 етничких група, међу којима су веће Аја, Јоруба, Сомба и Бариба. Француски је језик међусобне комуникације. Најраспрострањеније религије су Анимизам (50%), хришћанство (30%) и ислам (20%).

Административна подела[уреди]Саобраћај[уреди]

Значајна морска лука за међународни промет је Котону.

Привреда[уреди]

Бенинска привреда је слабо развијена и темељи се на пољопривреди за сопствену потрошњу, узгоју памука и регионалној трговини. БДП је у 2004. био око 1.200 $ по становнику, мерено по ППП-у.

Референце[уреди]

  1. ^ Национална агенција за статистику [1]
  2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]