Пијерија (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Префектура Пијерија)
Jump to navigation Jump to search
Округ Пијерија
Περιφερειακή ενότητα Πιερίας
Nomos Pierias.png
Држава  Грчка
Периферија Средишња Македонија
Админ. центар Катерини
Површина
 • Укупно 1,516 km2 (585 sq mi)
Становништво (2005.)
 • Укупно 134,739
 • Густина 89/km2 (230/sq mi)
ISO 3166 код GR-59
Регистрске ознаке ΚΝ
Обласна ознака 235x0
Број општина 4
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Пијерија (грч. Περιφερειακή ενότητα Πιερίας) је округ у периферији Средишња Македонија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. Управно средиште округа је град Катерини.

Округ Пијерија је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди]

Подела округа на 3 општине: 1 — Катерини, 2 — Дио-Олимпос, 3 — Пидна–Колиндрос
Поглед на Олимп из Литохороа

Округ Пијерија је по пространству најмањи округ у периферији Средишња Македонија. На северу се овај округ граничи са округом Иматија, на западу са округом Козани, а на југу са округом Лариса. Источна граница је обала Солунског залива, дела Егејског мора.

Округ има издужен облик у правцу север-југ, сходно рељефу. У средини се пружа узана приморска равница, позната као Олимпијска обала, која се на западу стрмо издиже у веома високе Пијериске планине и планину Олимп. Овој префектури припада и највиши врх Олимпа и уједно целе Грчке.

Клима у округу Пијерија је средоземна у приморском делу, да би са уздизањем тла ка западу прешла у планинску.

Историја[уреди]

Први становници префектуре Пијерија били су Трачани из племена Пијери, по којима је префектура и добила име. У доба антике ова област је била прво део античке Македоније, друга по значају. У каснијим епохама долази владавина Римљана, затим Византинаца и на крају Османлија. 1913. г. ово подручје поново постало део Грчке, а следећих година овде се населило много грчких избеглица из Мале Азије. 1947. године добило је статус префектуре издвајањем из Солунске префектуре. Положај префектуре на главном грчком путу Солун-Атина омогућило је брз послератни развој, нарочито туризма, а и пољопривреда је напредовала и осавременила се.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2005. године округ Пијерија је имао око 135.000 становника, од чега око 40% живи у седишту округа, граду Катеринију.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, а последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је близу 90 ст./[[км2]], што је више од просека Грчке (око 80 ст./км2). Приморска равница је много боље насељена него планинско залеђе.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Пијерија се дели на 3 општине:

  1. Дио-Олимпос — седиште градско насеље Литохоро,
  2. Катерини — седиште градско насеље Катерини,
  3. Пидна–Колиндрос — седиште градско насеље Аигинио.

Катерини је највеће насеље и једини значајан град (> 10.000 ст.) у округу.

Привреда[уреди]

Данас је Пијерија једна од развијенијих области у Грчкој, пре свега захваљујући прометности подручја (магистрала АтинаСолун) и приступачној, питомој обали. Последњих деценија посебно се развио приморски туризам — туристичка одредишта: Паралија, Литохоро, Лептокарија, Неи Пори.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]