Пређи на садржај

Радозналост

С Википедије, слободне енциклопедије
Радознало дете које гледа кроз прозор.

Радозналост је особина коју поседују људи и животиње која их тера да сазнају нешто ново или добију неку нову информацију значајну за њих путем истраживања, испитивања и учења.[1][2] То је почетна фаза сваког човековог нагона за учењем и жеље да се стекне неко ново знање или вештина.[3] Код човека је радозналост најизраженија у детињству, али се наравно појављује и касније.

Синоними за радозналост су знатижеља, љубопитљивост и куриозитет (од латинског cūriōsus).[4][5][6][7]

Узроци[уреди | уреди извор]

Деца вире преко рамена да виде шта читају њихови другари.

Радозналост се може посматрати као урођени квалитет многих различитих врста. То је уобичајено за људска бића у свим узрастима од детињства[8] до одраслог доба,[1] и лако га је приметити код многих других животињских врста; ово укључује човеколике мајмуне, мачке и глодаре.[2] Ране дефиниције наводе радозналост као мотивисану жељу за информацијама.[9] За ову мотивациону жељу се каже да потиче из страсти или апетита за знањем, информацијама и разумевањем. motivation

Ове традиционалне идеје радозналости су се недавно прошириле да сагледају разлику између перцептивне радозналости као урођеног истраживачког понашања које је присутно код свих животиња и епистемичке радозналости као жеље за знањем које се посебно приписује људима.[10]

Данијел Берлин[11] је препознао три главне променљиве које играју улогу у изазивању радозналости; наиме, психофизичке, еколошке и колативне варијабле. Психофизичке променљиве одговарају физичком интензитету, а еколошке променљиве мотивационом значају и релевантности задатка. Колативне променљиве се називају „колативне“ јер укључују поређење између различитих стимуланса или карактеристика, који се заиста могу приметити или које се могу призвати из меморије. Берлин је споменуо четири колативне променљиве; наиме, новина, сложеност, неизвесност и конфликт. Истовремено, он је сугерисао да све колативне променљиве вероватно укључују конфликт. Поред тога, он је разматрао три променљиве које су допунске за новину, наиме промену, изненађење и несклад. Коначно, радозналост може бити изазвана не само перцепцијом неког стимулуса који је повезан са горе наведеним варијаблама („специфично истраживање“), већ и недостатком стимулације, из „досаде“ („диверзивно истраживање“).[11]

Понашање вођено радозналошћу[уреди | уреди извор]

Понашање вођено радозналошћу се често дефинише као понашање кроз које се стиче знање, и стога треба да обухвати сва понашања која омогућавају приступ или повећавају сензорне информације. Берлин[11] је поделио понашање вођено радозналошћу у три категорије; наиме, оријентациони одговори, локомоторно истраживање и истражни одговори, или истражна манипулација. Раније је Берлин[12] већ сугерисао да радозналост такође укључује вербалне активности, као што је постављање питања, и симболичке активности, које се састоје од менталних процеса подстакнутих изнутра, као што је размишљање („епистемичко истраживање“).

Теорије[уреди | уреди извор]

Као и друга стања жеља и потреба која попримају апетитивни квалитет (нпр. храна), радозналост је повезана са истраживачким понашањем и искуствима награде. Радозналост се може описати као позитивне емоције и стицање знања; када је нечија радозналост пробуђена сматра се да је сама по себи награђивана и пријатна. Откривање нових информација такође може бити корисно јер може помоћи у смањењу непожељних стања неизвесности подстицањем стимулативног интересовање. Теорије су се појавиле у покушајима да се боље разуме ова потреба за исправљањем стања неизвесности и жеље да се учествује у пријатним искуствима истраживачког понашања.

Теорија радозналости[уреди | уреди извор]

Подскупови теорије нагона радозналости разликују се по томе да ли је радозналост примарни или секундарни нагон, и да ли је овај нагон настао због нечије потребе да осмисли и регулише своје окружење, или је изазван спољним стимулусом.[13] Узроци могу варирати од основних потреба које треба задовољити (нпр. глад, жеђ) до потреба у ситуацијама изазваним страхом.[13] Свака од ових теорија подскупова наводи да било да је потреба примарна или секундарна радозналост је развијена из искустава која стварају осећај неизвесности или перципиране непријатности. Радозналост тада делује као средство за отклањање ове неизвесности. Показивањем радозналог и истраживачког понашања, човек је у стању да стекне знање о непознатом и тако смањи стање неизвесности или непријатности. Ова теорија се, међутим, не бави идејом да се радозналост често може показати чак и у одсуству нових или непознатих ситуација.[14] Ова врста истраживачког понашања је уобичајена код многих врста. Узмите пример људског малишана који ће, ако му је досадно у својој тренутној ситуацији без побудних стимулуса, ходати док се не пронађе нешто занимљиво. Уочавање радозналости чак и у одсуству нових стимуланса указује на један од главних недостатака у моделу нагона радозналости.

Теорија когнитивне конзистентности[уреди | уреди извор]

Теорије когнитивне конзистентности претпостављају да „када су две или више истовремено активних когнитивних структура логички неконзистентне, узбуђење се повећава, што активира процесе са очекиваном последицом повећања доследности и смањења узбуђења.“[15] Слично теорији оптималног узбуђења, теорија когнитивне конзистентности сугерише да постоји тенденција да се узбуђење одржи на жељеном или очекиваном нивоу, али такође експлицитно повезује количину узбуђења са количином доживљене неконзистентности између очекиване ситуације и стварно перципиране ситуације. Када је ова недоследност мала, користи се истраживачко понашање изазвано радозналошћу да би се прикупиле информације са којима се очекивање може ажурирати учењем да се усклади перцепција, чиме се смањује недоследност.[9][15][16] Овај приступ ставља радозналост у ширу перспективу, укључујући агресију и страх. Односно, ако је недоследност већа, страх или агресивно понашање могу бити употребљени да би се променила перцепција како би се ускладила са очекивањем, у зависности од величине недоследности као и специфичног контекста. Претпоставља се да агресивно понашање мења перцепцију тако што њоме насилно манипулише тако да одговара очекиваној ситуацији, док неспутани страх резултира бекством, чиме се уклања недоследан стимуланс из перцептивног поља и решава недоследност.[15]

Интеграција пута награђивања у теорију[уреди | уреди извор]

Узимајући у обзир недостатке теорије о покретању радозналости и теорије оптималног узбуђења, учињени су покушаји да се интегришу неуробиолошки аспекти награде, жеље и задовољства у свеобухватнију теорију радозналости. Истраживања сугеришу да чин жеље и жеље за новим информацијама директно укључује мезолимбичке путеве мозга који директно доприносе активацији допамина. Употреба ових путева и активација допамина може објаснити приписивање вредности новим информацијама, а затим тумачење као награде.[13][17][18] Овај аспект неуробиологије може да прати теорију нагона радозналости у мотивисању истраживачког понашања.

Улога неуролошких аспеката и структура[уреди | уреди извор]

Иако је феномен радозналости широко прихваћен, његови основни узроци су релативно непознати изван теорије. Међутим, недавне студије су пружиле известан увид у неуролошке механизме који чине оно што је познато као пут награђивања[19] који може утицати на карактеристике повезане са радозналошћу, као што су учење, памћење и мотивација. Због сложене природе радозналости, истраживање које се фокусира на специфичне неуронске процесе са овим карактеристикама може помоћи у стварању бољег разумевања феномена радозналости у целини. Следе карактеристике радозналости и њихове везе са неуронским аспектима који се могу сматрати суштинским у креирању истраживачког понашања.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б Berlyne DE (август 1954). „A theory of human curiosity”. British Journal of Psychology. 45 (3): 180—191. PMID 13190171. doi:10.1111/j.2044-8295.1954.tb01243.x. 
 2. ^ а б Berlyne DE (август 1955). „The arousal and satiation of perceptual curiosity in the rat”. Journal of Comparative and Physiological Psychology. 48 (4): 238—246. PMID 13252149. doi:10.1037/h0042968. 
 3. ^ Zuss, M. (2012) The Practice of Theoretical Curiosity. New York, N.Y.: Springer Publishing. [недостаје ISBN]
 4. ^ Речник српскога језика. Нови Сад: Матица српска. 2011. стр. 603. 
 5. ^ Речник српскога језика. Нови Сад: Матица српска. 2011. стр. 1085. 
 6. ^ „Šta znači Radoznalost”. staznaci.com. 
 7. ^ „Šta znači Kuriozitet”. staznaci.com. 
 8. ^ Ofer G, Durban J (1999). „Curiosity: reflections on its nature and functions”. American Journal of Psychotherapy. 53 (1): 35—51. PMID 10207585. doi:10.1176/appi.psychotherapy.1999.53.1.35Слободан приступ. 
 9. ^ а б Loewenstein G (1994). „The psychology of curiosity: a review and reinterpretation”. Psychological Bulletin. 116 (1): 75—98. CiteSeerX 10.1.1.320.1976Слободан приступ. doi:10.1037/0033-2909.116.1.75. 
 10. ^ Kidd C, Hayden BY (новембар 2015). „The Psychology and Neuroscience of Curiosity”. Neuron. 88 (3): 449—460. PMC 4635443Слободан приступ. PMID 26539887. doi:10.1016/j.neuron.2015.09.010. 
 11. ^ а б в Berlyne DE (1960). Conflict, arousal, and curiosity. New York, NY: McGraw-Hill. 
 12. ^ Berlyne DE (новембар 1957). „Uncertainty and conflict: a point of contact between information-theory and behavior-theory concepts”. Psychological Review. 64, Part 1 (6): 329—339. PMID 13505970. doi:10.1037/h0041135. 
 13. ^ а б в Edleman, S. 1997. Curiosity and Exploration. California State University, Northridge. Retrieved from „Curiosity and Exploration”. Архивирано из оригинала 2011-12-30. г. Приступљено 2011-12-28. 
 14. ^ Litman J (2005). „Curiosity and the pleasures of learning: Wanting and liking new information”. Cognition & Emotion. 19 (6): 793—814. ISSN 0269-9931. S2CID 144976076. doi:10.1080/02699930541000101. 
 15. ^ а б в van Kampen HS (фебруар 2019). „The principle of consistency and the cause and function of behaviour”. Behavioural Processes. 159: 42—54. PMID 30562561. S2CID 56478466. doi:10.1016/j.beproc.2018.12.013. 
 16. ^ Inglis IR (1983). „Towards a cognitive theory of exploratory behaviour”. Ур.: Archer J, Birke LI. Exploration in Animals and Humans. Wokingham, England: Van Nostrand Reinhold. стр. 72–112. 
 17. ^ Costa VD, Tran VL, Turchi J, Averbeck BB (октобар 2014). „Dopamine modulates novelty seeking behavior during decision making”. Behavioral Neuroscience. 128 (5): 556—566. PMC 5861725Слободан приступ. PMID 24911320. doi:10.1037/a0037128. 
 18. ^ Kakade S, Dayan P (2002). „Dopamine: generalization and bonuses”. Neural Networks. 15 (4–6): 549—559. PMID 12371511. doi:10.1016/s0893-6080(02)00048-5. Архивирано из оригинала 2017-09-13. г. 
 19. ^ „How Curiosity Changes Your Brain | for Better | US News”. Архивирано из оригинала 2017-08-04. г. Приступљено 2017-08-04. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 • Медији везани за чланак Радозналост на Викимедијиној остави
 1. ^ „Website of Loren Rhoads.”.