Златна риба (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сазвежђе Златна риба)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Златна риба
Сазвежђе
Златна риба
Латинско име Dorado
Скраћеница Dor
Генитив Doradus
Симболизује Coryphaena hippurus (златна риба)
Ректасцензија 5
Деклинација -65
Површина 179 sq. deg. (72)
Најсјајнија звезда Алфа Златне рибе (3,27m)
Метеорски ројеви нема
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +20° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у јануару.
Coryphaena hippurus коју представља сазвежђе Златна риба

Златна риба (лат. Dorado) је једно од 88 модерних сазвежђа. Налази се на јужној хемисфери, и названо је по шпанском називу за златну рибу (Coryphaena hippurus). Дефинисао га је холандски астроном Петар Планције у 16. веку. Током 17. и 18. века је називано још и сабљарка (лат. Xiphias). Златна риба је представљена како јури летећу рибу.

Звезде[уреди]

Најсјајнија звезда овог сазвежђа је алфа Златне рибебинарни систем магнитуде 3,27 чија је примарна компонента плавичасто-бели џин специфичан по високом садржају силицијума.

Бета и гама Златне рибе су пулсирајуће променљиве звезде.

R Златне рибе је друга звезда по привидној величини диска, одмах након Сунца.

У Великом Магелановом облаку се налази S Златне рибе, променљива звезда највеће познате апсолутне магнитуде (до -10 када је најсјајнија).

HE 0437-5439 је релативно млада масивна звезда која креће брзо кроз Млечни пут и отићи ће у интергалактички простор. Сматра се да је настала у Великом Магелановом облаку из кога је убрзо након формирања избачена ка Млечном путу.

Објекти дубоког неба[уреди]

Велики Магеланов облак, ирегуларна патуљаста галаксија која је сателит Млечног пута, се налази на граници сазвежђа Златна риба и Трпеза. У Великом Магелановом облаку се звезде интензивно стварају, па има око 400 планетарних маглина, 700 отворених и 60 затворених звезданих јата. Маглина Тарантула (NGC 2070) је са магнитудом 8 изузетно сјајан незвездани објекат, и дуго је сматрана за звезду. Представља место најактивнијег стварања звезда у читавој локалној групи галаксија. Звездано јато NGC 2074 је пореклом из ове маглине.

У Златној риби се налази и спирална галаксија NGC 1566, као и отворено звездано јато NGC 1850

Извори[уреди]


Спољашње везе[уреди]