Хенри Сиџвик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хенри Сиџвик

Хенри Сиџвик
Хенри Сиџвик

Информације
Датум рођења 31. мај 1838.
Место рођења Скиптон (Уједињено Краљевство)
Датум смрти 28. август 1900.
Место смрти Кембриџ (Уједињено Краљевство)
Рад

Хенри Сиџвик (енг. Henry Sidgwick; Скиптон, 31. мај 1838Кембриџ, 28. август 1900) је био енглески филозоф утилитариста. Био је члан Метафизичког друштва и заговорник доступности високог образовања женама.

Сиџвик је рођен у Скиптону у Јоркширу. Изабран је за професора филозофије морала на Кембриџу 1883. године и на овом положају је био до краја живота. Имао је прилику да се креће у енглеском високом друштву свога времена па су његове идеје биле широко заступљене а књижевна дела радо читана. Пошто се залагао за доступност високог образовања женама био је један од оснивача Њунам колеџа, првог колеџа за жене на универзитету у Кембриџу. Био је и оснивач филозофског часописа Mind.

На Сиџвикову филозофију су утицали осниван утилитаризма Џереми Бентам и енглески филозоф и економски теоретичар Џон Стјуарт Мил. Његова најзначајнија дела су The Methods of Ethics из 1874. године и Elements of Politics из 1891. године у коме је покушао да примени идеје утилатеризма на проблеме политичке теорије. Његове филозофске идеје утицале су, између осталих и на Питера Сингера и Р. М. Хера