Аластер Макинтајер

Аластер Макинтајер
Alasdair MacIntyre.jpg
Датум рођења(1929-01-12)12. јануар 1929.(93 год.)
Место рођењаГлазгов
Уједињено Краљевство
ШколаУниверзитет у Манчестеру, Queen Mary, University of London
Епоха20. век/21. век
РегијаЗападна филозофија
Школа филозофијеАналитичка филозофија, Томизам
ИнтересовањаЕтика, метаетика, историја филозофије, политичка филозофија
Идејеобнова интересовања за етику врлине

Аластер Макинтајер (енгл. Alasdair MacIntyre; Глазгов, 12. јануар 1929) је британски филозоф посебно значајан због доприноса филозофији морала и политичкој филозофији али су значајни и његови радови из области историје филозофије и теологије.[1] Тренутно је истраживач у Центру за савремене аристотеловске студије у етици и политици и професор-емеритус филозофије на Универзитету Нотр Дам.[2]

У својим раним радовима Макинтајер је био на фону марксистичке филозофије присутне у британским културним круговима у првој половини 50-их година али се убрзо окренуо проблемима филозофије религије и филозофске теологије. Овај период који се може сместити у средину 50-их године карактерише сарадња са истакнутим британским филозофом и заговорником атеистичке филозофије религије Ентонијем Флуом.[3] Ипак, посебан филозофски стил Макинтајер је почео да негује тек од средине 60-их година када се заинтересовао за проблеме етике, филозофије морала и политичке филозофије. У једној од најзначајнијих својих књига Краткој историји етике (A short history of ethics: a history of moral philosophy from the Homeric age to the twentieth century) покушао је да истражи различите приступе етичким проблемима и да их систематизује.[4] У својим каснијим радовима, под утицајем Аристотела и Томе Аквинског, Макинтајер је све више постајао заговорник етике врлине што је нарочито изражено у његовим радовима У потрази за врлином (After Virtue), Whose Justice? Which Rationality?, Three Rival Versions of Moral Enquiry.[4] У неколико књига бавио се историјом римокатоличке филозофије (посебно животом и делом Едит Штајн).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kelvin Knight, The MacIntyre Reader, Notre Dame Press, 1998, "Interview with Giovanna Borradori," 255–256.
  2. ^ „Alasdair MacIntyre | Scottish-born philosopher | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-16. 
  3. ^ „MacIntyre: Political Philosophy | Internet Encyclopedia of Philosophy” (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-16. 
  4. ^ а б Dame, Marketing Communications: Web // University of Notre. „Alasdair MacIntyre // Department of Philosophy // University of Notre Dame”. Department of Philosophy (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-16.