Лао Це

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лао Це

Лао Це
Лао Це

Информације
Датум рођења 570. п. н. е.
Датум смрти 470. п. н. е.
Рад
Школа филозофије таоизам
Значајне идеје тао (пут), те (врлина)
Утицао на таоизам, кинески будизам

Лао Це (око 570. п. н. е. – око 470. п. н. е.) један је од најзначајнијих кинеских филозофа. Он се сматра аутором кључног дела даоизмаКњиге о Путу и Врлини.

Име[уреди]

Сматра се да је Лао Цеово презиме било Ли (李, пинјин: Lǐ), лично име Ер (耳, пинјин: Ěr, букв. уво), а надимак Бо Јанг (伯阳, пинјин: Bó Yáng). Његово постхумно име било је Дан (聃, пинјин: Dān).

Име Лао Це је почасна титула: Лао (老, пинјин: Lǎo) значи стари, а карактер Це (子, пинјин: zǐ) се додавао у знак поштовања уз презиме цењених филозофа (нпр. Кунг Це, Менг Це, Џуанг Це, Гунг-сун Лунг Це и др.) тако да се титула Лао Це може оквирно превести као стари учитељ.

Лао Це је познат и под следећим именима:

 • Стари Дан (老聃)
 • Стари племенити господин (老君, пинјин: Lǎo Jūn)
 • Стари племенити господин Ли (李老君, пинјин: Lǐ Lǎo Jūn)
 • Крајња узвишеност или Преузвишени племенити господин (太上老君, пинјин: Tàishàng Lǎo Jūn)

Под последњим је именом прихваћен као највише даоистичко божанство са небеса Узвишене чистоте.

Живот[уреди]

О Лао Цеу као историјској личности нема поузданих података. Традиционално, прихвата се да је живео у VI веку пре нове ере, али га савремени научници смештају у IV век пре нове ере, у период Зараћених држава. Све што се зна о њему преузето је из кинеске традиције и из његове биографије у Историјским записима С’-ма Ћијена, који су писани од 109. године п. н. е. до 91. године п. н. е.

Према овим изворима, Лао Це је био старији савременик Конфучија. Рођен је у префектури Ку, у држави Чу, у данашњој кинеској провинцији Хунан. По легенди, родио се седокос, пошто је претходно провео осам (или чак осамдесет) година у мајчиној утроби.

Радио је као архивар у Царској библиотеци династије Џоу у Луојангу, тадашњој престоници Кине. По предању, када је напустио државну службу, отишао је на воденом биволу (зебуу) у државу Ћин, а одатле нестао у пустињи. Стражар на најзападнијој капији државе Ћин га је замолио да запише своје учење пре него што се запути у пустињу. Лао Це га је послушао и тако је настала Књига о Путу и Врлини. Лао Це ју је написао за три дана а онда је отишао у пустињу и о њему се више ништа није чуло.

Нема поузданих података о његовој смрти осим легенди да је живео сто шездесет или двеста година.

У књизи Чуанг Це постоји прича о смрти Лао Цеа. Кад је Лао Це умро, његов пријатељ Чин Ши, који је дошао након смрти, критиковао је жестоке жалопојке других ожалошћених, говорећи:

ВикицитатиТо је кршење начела природе и појачавање човекових осећања, заборављање оног што смо примили. То су древни мудраци називали казном за нарушавање начела природе. Кад је Учитељ дошао, то је било отуд што је имао прилику да се роди. Кад је отишао, једноставно је следио природни ток. Оне који су тихи у одговарајућој прилици и следе природни ток, не могу захватити туга или радост. Њих су древни сматрали божјим људима који су се ослободили ропства (гл. 3).[1]

Књига Пута и Врлине[уреди]

За више информација видети Тао Te ђинг и Таоизам.
„Тао који се може изразити
није вечни Тао.
Име којим се може именовати
није вечно име.
Безимено је почетак неба и земље.
Именовно је мајка хиљаду ствари."

Књига Пута и Врлине (пинјин: Dào Dé jīng) је дело чије се ауторство приписује Лао Цеу. Ова се књига сматра првим и најважнијим делом даоизма. Основни принцип даоизма је надразумски, квалитативно и квантитативно неописиви и необухвативи Пут – Дао или Тао (道, пинјин: Dào). Он нема ни име, а из њега настају све ствари. Пут је непроменљив, и представља суштинске законе и темеље космоса (у грчкој филозофији паралела је логос). Онај ко спозна законе космоса, просветљен је. Ко дела у складу са њима, каже се да упражњава просветљење.

Најважнији од закона космоса да се сва екстремна својства у једном тренутку претворе у своју супротност, и да би се постигао неки циљ, треба прво кренути од његове супротности.

Све ствари настају од Пута и од њега „добијају” своју врлину, односно Те (德, пинјин: Dé), која их чини оним што јесу. Природно, спонтано делање је слеђење своје врлине без напора. Такво се делање назива неделањем (无为, пинјин: Wúwéi). Човек стога треба да своје делање ограничи на нужно и природно, и да му једноставност буде руководеће начело у животу. Сва зла на свету не потичу из тога што је премало учињено, већ због тога што је већ учињено превише.

Лао Це и Конфучије[уреди]

Лао Це и Конфучије

У С’-ма Ћијеновим Историјским записима описан је и сусрет Лао Цеа и Конфучија.

Док је Лао Це радио као архивар у Царској библиотеци, Конфучије се срео са њим, и разговарали су о ритуалима и обожавању предака. (в. Конфучијанизам) Лао Це је рекао Конфучију: „Кости људи о којима говориш одавно су претворене у прах, и само њихове речи остају. Ако време за човека погодно, биће успешан; ако није, неће бити. Успешан трговац сакрива своје богатство [од других], а карактеран и племенит човек ће се правити безумним. Стога, требало би да се одрекнеш свог поноса, својих жеља, таштине и претераних хтења. Они су за тебе бескорисни.”

После њиховог сусрета, Конфучије је ученицима рекао: „Знам како птице лете, како рибе пливају и како животиње трче. Али оно што трчи може бити ухваћено у замку, оно што плива може бити ухваћено на удицу, а оно што лети може бити оборено стрелом. А ко зна како змајеви јашу на ветровима и уздижу се кроз облаке до небеса? Данас сам срео Лао Цеа и могу га упоредити само са змајем.”

Литература[уреди]

 • Feng, Ju-lan, Istorija kineske filozofije, Nolit, Beograd 1976.
 • Лао Це, Начела Таоа, Народна књига Алфа, Београд 1996.
 • Pušić, Radosav, Sin neba, Svetovi, Novi Sad 1996.
 • Pušić, Radosav, Lao Ce – Knjiga o daou i deu, ΠΛΑΤΩ, Beograd 2003.
 • Петер Ј. Кинг: Сто филозофа (живот и дјело највећих светских мислилаца), Загреб, 2005.
 • Аранђеловић, Миомир, Лао Це: Тао Те Ђинг, Филип Вишњић, Београд 2014. (https://vk.com/taotedjing)

Референце[уреди]

 1. Fung Ju-Lan, Istorija kineske filozofije, Nolit, Beograd, 1977, pp. 124-138.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: