Косовски вез

С Википедије, слободне енциклопедије
Косовски вез
Вез на појасу
Нематеријално културно наслеђе
РегионКосово и Метохија, централна Србија, Војводина
ЗаједницаСрпски народ на Косову
ПредлагачКУД „Копаоник”, Удружење грађана „Вредне руке Новог Сада”
Веб сајтhttp://nkns.rs/cyr
Призренска свадбена женска одећа из 19. века, украшена косовским везом

Косовски вез је високо развијен, стилизован декоративни вез изведен на традиционалној одећи српског народа, посебно на женским кошуљама. Косовски вез спада у домен знања и вештина везаних за традиционалне занате и представаља традиционални начин украшавања одеће српског народа на Косову, као и текстилног покућства и савремене женске одеће у градовима централне Србије и Војводине.[1]

Косовски вез се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије[2]

Техника израде косовског веза[уреди | уреди извор]

Комбинација платна коришћеног за израду кошуља (најчешће конопљано, али и ланено, полупамучно и памучно), доминантна црвена боја веза изведена уз коришћење различитих материјала (вуна, метална нит, жута или бела срма, шљокице), коришћене технике и називи за одевне елементе, стварају спој који је резултат, али и рефлексија српског, византијског, романског и источнохришћанског културног круга.

Поред одеће, везом су украшавани и други текстилни предмети у кући као што су столњаци, пешкири, завесе, постељина. Косовски вез се израђивао и на другим различитим предметима текстилног покућства, првенствено на онима којима се украшавао стамбени простор.

Косовски вез у историји и традицији[уреди | уреди извор]

Карактеристике косовског веза одређене су још у средњовековној Србији, али порекло одређених орнамената сеже у далеку прошлост коптске културе, који су преко Византије допрли до наших крајева.[3]

О томе колико је вез некада био цењен говоре и многе народне песме и записи као и многобројни текстилни предмети који се чувају у Етнографском музеју у Београду и другим музејима. Лепоте косовског веза помињу се и у српским народним песмама, као и справе и материјали за вез, ђерђеф, игла, ибришим, злато и указује се поштовање према доброј везиљи и осећањима која она уноси у свој рад.

Косовски вез данас[уреди | уреди извор]

Данас косовски вез заузима престижно место на листи нематеријалног културног наслеђа Србије. Захваљујући новооснованим удружењима која негују ову лепу вештину - уметност, косовски вез задовољава и важан критеријум одрживости.

Косовски вез уврштен је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Косовски вез”. Нематеријално културно наслеђе Србије. Етнографски музеј у Београду. Приступљено 1. 2. 2019. 
  2. ^ „ЛИСТА ЕЛЕМЕНАТА НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ”. Нематеријално културно наслеђе Србије. Министарство културе и информисања РС и Етнографски музеј у Београду. Приступљено 1. 2. 2019. 
  3. ^ „Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез”. РТС. Приступљено 1. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]