Вуков сабор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вуков сабор
Vukov sabor logo.svg
Амблем Вуковог сабора
Локација Лозница
Тршић
Организатор Центар за културу „Вук Караџић”
Град Лозница
Министарство културе и информисања
Основан 1933.
Датум 12-18. септембар (2016)
Трајање 7 дана

Вуков сабор је најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији. Посвећена је неговању успомене на живот и дело реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића. Централни програм се традиционално одржава у септембру у Вуковом родном месту Тршићу код Лознице. Део програма се реализује у Лозници, Београду и оближњем манастиру Троноша, месту раног Вуковог школовања.

Први Вуков сабор је одржан 1933. године и од тада није одржан једино за време Другог светског рата.[1]

Програм Вуковог сабора обухвата тематске изложбе, позоришне представе, концерте, књижевне и филмске вечери, промоције књига и сличне приредбе.

Централна манифестација се одржава на саборишту, отвореној позорници у Тршићу, и традиционално почиње изувођењем „Химне Вуку” Стевана Мокрањца и подизањем заставе сабора. Следе поздравни говор председника града Лознице и саборска беседа неког истакнутог књижевника, уметника или научника. Потом се изводи одабрано музичко-сценско дело. На крају наступају фолклорни ансамбли.

Организатори сабора су Центар за културу „Вук Караџић” и град Лозница, под покровитељством Министарство културе и информисања.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „Почиње 76. Вуков сабор”. Радио-телевизија Републике Српске. 12. 9. 2011. Приступљено 20. 9. 2011. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]