Вуков сабор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вуков сабор
Vukov sabor logo.svg
Амблем Вуковог сабора
Локација Лозница
Тршић
Организатор Центар за културу „Вук Караџић“
Град Лозница
Министарство културе и информисања
Основан 1933.
Датум 12-18. септембар (2016)
Трајање 7 дана
Вукова кућа у Тршићу данас

Вуков сабор је најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији. Посвећена је неговању успомене на живот и дело реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића. Централни програм се традиционално одржава у септембру у Вуковом родном месту Тршићу код Лознице. Део програма се реализује у Лозници, Београду и оближњем манастиру Троноша, месту раног Вуковог школовања.

Први Вуков сабор је одржан 1933. и од тада није одржан једино 1941. и 1944. за време Другог светског рата.[1]

Програм Вуковог сабора обухвата тематске изложбе, позоришне представе, концерте, књижевне и филмске вечери, промоције књига и сличне приредбе.

Централна манифестација се одржава на саборишту, отвореној позорници у Тршићу, и традиционално почиње изувођењем „Химне Вуку“ Стевана Мокрањца и подизањем заставе сабора. Следе поздравни говор председника града Лознице и саборска беседа неког истакнутог књижевника, уметника или научника. Потом се изводи одабрано музичко-сценско дело. На крају наступају фолклорни ансамбли.

Организатори сабора су Центар за културу „Вук Караџић“ и град Лозница, под покровитељством Министарствa културе и информисања.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Почиње 76. Вуков сабор” (на језику: ср). Радио-телевизија Републике Српске. 12. 9. 2011. Приступљено 20. 9. 2011. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]