Mirovni ugovor iz Sevra

Из Википедије, слободне енциклопедије
Podela Osmanskog carstva imeđu sila pobednica
Kurdska država, čije je stvaranje predviđeno mirovnim ugovorom iz Sevra
Овај чланак је део серије о историји Курда
Историја Курда
Flag of Kurdistan.svg

Ugovor iz Sevra je potpisan 10. avgusta 1920. godine u Sevru između zemalja Antante i Otomanskog carstva (Turske).

Ovo je jedan od mirovnih ugovora kojima je završen Prvi svetski rat, a koji su na Pariskoj mirovnoj konferenciji (od 18. 1. 1919. do 28. juna 1919. u Parizu) zaključeni su sa svakom pobeđenom državom posebno. Ovaj ugovor nije primenjen i nakon Mladoturske revolucije (24. jula 1923), zamenjen je Sporazumom u Lozani.

Osmansko carstvo se ovim ugovorom odreklo svih pretenzija na ne-turska područja. Turska je izgubila 4/5 svoje teritorije, a u Evropi joj je ostao samo Carigrada i uzan pojas oko moreuza Bosfor i Dardaneli, koji je trebao biti demilitarizovan i stavljen pod upravu Društva naroda. Grčka je dobila većinu ostrva u Egejskom moru i istočnu Trakija, ukl. grad Smirnu (Izmir), a sultan je osim isplate ratnih reparacija, morao da pristane i na ograničavanje armije na 50.000 vojnika i oduzimanje ratne mornarice.

Ugovor iz Sevra je međutim, pre svega zbog dobitaka Grčke, oštro odbijen od strane turskih nacionalista i parlament je odbio da ga ratifikuje.

Literatura[уреди]

  • Fromkin, David (1989). A Peace to End All Peace: Creating the Modern Middle East, 1914-1922. New York: H. Holt. ISBN 0-8050-0857-8. 

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]