О2 ТВ — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Поништена измена 20714246 корисника 89.216.157.193 (разговор)
ознака: поништење
Ред 145: Ред 145:
=== Штрумпфови ===
=== Штрумпфови ===
[[Штрумпфови (ТВ серија)|Штрумпфови]] су са емитовањем кренули [[2011]]. године и емитоване су све сезоне, осим сезона 7 и 8. Б92 је сама синхронизовала серију и ова синхронизација се, након РТБове, сматра најбољом синхронизацијом серије.
[[Штрумпфови (ТВ серија)|Штрумпфови]] су са емитовањем кренули [[2011]]. године и емитоване су све сезоне, осим сезона 7 и 8. Б92 је сама синхронизовала серију и ова синхронизација се, након РТБове, сматра најбољом синхронизацијом серије.

=== Кућа Бука ===
[[Кућа Бука]] је најновија анимирана серија на О2. То је серија са [[Никелодион]]а.


=== Остало ===
=== Остало ===
Осим горе споменутих серија на О2 су приказане и следеће серије: [[Рен и Стимпи]], [[Дора истражује]], [[Трнавчевићи у дивљини]], [[Ноди (цртана серија из 2002)|Ноди]], [[Учите са Нодијем]], [[Беново и Холино мало краљевство]], [[Породица Кременко]], [[Том и Џери]], [[Лењи Град]], [[Динове дилеме]], [[Млади мутанти нинџа корњаче (цртана серија из 2012.)|Нинџа корњаче]], [[Фанималс]], итд.
Осим горе споменутих серија на О2 су приказане и следеће серије: [[Рен и Стимпи]], [[Дора истражује]], [[Трнавчевићи у дивљини]], [[Породица Кременко]], [[Кућа Бука]], [[Том и Џери]], [[Лењи Град]], [[Динове дилеме]], [[Млади мутанти нинџа корњаче (цртана серија из 2012.)|Нинџа корњаче]], [[Фанималс]], итд.


== Спортски програм ==
== Спортски програм ==

Верзија на датум 11. август 2018. у 07:29

O2.TV
Типтелевизијска мрежа
Земља Србија
ДоступностСрбија, национална фреквенција
Кључни људиВеран Матић
Датум покретања6. октобар 2000. год.; пре 23 године (2000-10-06)
Формат слике16:9 (SDTV)
Веб-сајтo2tv.rs
Датотека:B92-Logo-RGB.png
Последњи лого ТВ Б92
Датотека:B92 logo latest.jpg
ТВ Б92, лого 2011—2012.
Датотека:B92-logo.png
ТВ Б92, лого 2003—2011.

О2 телевизија (стилизовано O2.TV), до 11. септембра 2017. под називом Телевизија Б92 (стилизовано B 92),[1][2] српска је телевизијска станица, настала 6. октобра 2000. године. Пре овога, радиодифузно предузеће Б92 деловало је више од десет година само кроз радио-програм Радио Б92, који је био оспораван од режима (све до 2000. године). Док је постојала као ТВ Б92, телевизија је била позната и по називу Деведесетдвојка, а прво име је добила по фреквенцији радио-станице (92,5 мегахерца) — од које је телевизија и настала, при чему је слово Б означавало Београд.

Б92 је 2000-их била ТВ станица са најбржим развојем у Србији.[3] Од престанка рада БК телевизије, Б92 је трећа по гледаности у својој циљној групи (урбани од 15 до 54 године). У току емитовања крајње комерцијалних емисија попут „Великог брата”, телевизија је имала до тада незабележен удео у програму.

На територији Србије, телевизија Б92 се емитовала са 42 предајника који су покривали преко 98 одсто целокупне популације, док је око 88 одсто српске популације имало квалитетан пријем сигнала Б92. Свој програм емитује и путем сателита.

Телевизија Б92 је једна од пет телевизијских кућа која је у 2006. години добила националну фреквенцију на конкурсу за доделу истих које је расписала Републичка радиодифузна агенција у Србији.

Од 11. септембра 2017. године, телевизија Б92 мења име у О2 телевизија, свој визуелни идентитет мења новим логотипом, те свој веб-сајт лоцира на ново име домена — o2tv.rs.[1][2]

Почеци

Седиште телевизије на Новом Београду (2007, са изворним логотипом)

Телевизија Б92 се у почетку фокусирала првенствено на свој информативни програм, који је дуго био ослонац опозиције, те им је тако често замерано на нетранспарентности у политичким прилозима.

Програм

Серије

Претходне

Емисије

  • Утисак недеље се емитује у форми двочасовног политичког ток-шоу програма. Ауторка је Оља Бећковић.
  • Булевар О2 је емисија колажног крактера. Емитује се радним даном у 20 часова.
  • Булевар у 5 до 5 је емисија колажног карактера, која се бави истим популарним темама које се могу такође видети у Булевару Б92.
  • Добра земља је емисија се бави пољопривредом. Њен уређивач и водитељ је Захарије Трнавчевић.
  • Галилео је емисија научно образовног карактера, рађена по немачкој лиценци. Емисија је кренула са емитовањем почетком марта 2014. године.
  • 24 минута са Зораном Кесићем је краћа верзија ток-шоу програма налик популарном ток-шоу програму, који води Џон Стјуарт.
  • Златни круг — квиз необичног формата, који се емитује сваким даном у 18 часова.

Вести О2

Телевизија О2 радним данима емитује Вести О2 у трајању од 30 минута у два термина: поподневном у 16.00. Централно издање се не емитује. Вечерње вести се емитују са почетком од 23.00. Викендом се Вести О2 емитујe у 16.00.

Полиграф

Емисија Полиграф се емитује радним данима одмах након централних Вести О2, са почетком у 19 часова. По својој форми, ова емисија је конфронтирајући интервју. У хард ток традицији и са истраживачким приступом, Полиграф у фокус ставља најважније политичке, друштвене, културне и социјалне догађаје. Аутори и водитељи емисије су Југослав Ћосић и Антонела Риха. Од сезоне 2007/08 емитоваће се емисије Полиграф Плус и Полиграф Дуел. Емисија се више не емитује на О2.

Инсајдер

Серијал емисија Инсајдер ауторке Бранкице Станковић се емитује с времена на време и представља јединствен пример истраживачког новинарства на овим просторима.

Потрага

Недељна емисија Потрага — део је ширег пројекта који је поред ТВ емисије обухватао и интернет сајт на адреси potraga.b92.net као и радијске емисије. Екипа истраживачких новинара помаже породицама у трагању за несталим особама и успостављању контаката прекинутих због ратова на територији бивше Југославије или из других разлога. Реемитује се у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори у сарадњи с телевизијама у овим земљама. Прва епизода емитована је 26. септембра 2008. године. Емисија се више не емитује на Б92.

Програм за децу

Телевизија О2 се поноси својим препознатљивим и врло вољеним програмом за децу. ТВ О2 се издваја у сфери анимираног програма натпросечно квалитетном синхронизацијом и комбинацијом старијих и новијих цртаћа. Цртани програм О2 је заснован на цртаћима Никелодиона. Анимирани програм О2 је један од фактора који су утицали на добијање националне фреквенције у Србији.

Сунђер Боб Коцкалоне

Сунђер Боб Коцкалоне је заштитни знак ТВ О2 у сфери анимираног програма. Са емитовањем овог занимљивог и познатог цртаног ТВ О2 је почела 2002. године (на Б92). На овој телевизији је приказано 10 од 11 сезона Сунђера Боба. Синхронизацију цртане серије урадила је сама телевизија у периоду од 2002. до 2017. године.

Пингвини са Мадагаскара

Пингвини са Мадагаскара су почели са емитовањем 28. марта 2009. године за стално. На О2 (Б92) су приказане све сезоне (укупно 149 епизода). О2 (ТВ Б92) је и са овом анимираном серијом, коју је синхронизовао, направио хит.

Кунг фу панда

Кунг фу панда је нова анимирана серија на О2. То је наставак познатих Дримворксових филмова о трапавом Поу, који касније постаје Кунг фу панда.

Штрумпфови

Штрумпфови су са емитовањем кренули 2011. године и емитоване су све сезоне, осим сезона 7 и 8. Б92 је сама синхронизовала серију и ова синхронизација се, након РТБове, сматра најбољом синхронизацијом серије.

Остало

Осим горе споменутих серија на О2 су приказане и следеће серије: Рен и Стимпи, Дора истражује, Трнавчевићи у дивљини, Породица Кременко, Кућа Бука, Том и Џери, Лењи Град, Динове дилеме, Нинџа корњаче, Фанималс, итд.

Спортски програм

Телевизија О2 је преносила Јадранску кошаркашку лигу. Након гашења БК Телевизије, Б92 је преносила шпанску лигу Primera на коју изгубила права за преношење у сезони 2007. а од актуелних спортских догађаја, преноси тениски турнир у Вимблдону. Раније је радила преносе Лиге шампиона (сада на РТСу) и Формула 1 (сада на ФОКСу). У получасовним издањима Вести Б92 постоји петоминутни сегмент Спорт Б92, а сваким даном постоји емисија Спортски преглед. Тренутно Б92 емитује тениске турнире из Мадрида, Индијан Велса, Вимблдона, Монте Карла, Рима, Париза.

ТВ Дизање

ТВ Дизање био је јутарњи програм колажног типа. Емитовао се радним јутрима од 7 до 10 часова а осим вести и сервисних информација, гледаоци су били у прилици да чују занимљиве приче. Водитељски пар чинили су Милош Миловановић, Александар Лазић и његове колегинице које се смењују: Марина Сеизовић, Ања Абрамовић, Марија Станисављевић, Јелена Трифуновић, Богдана Младеновић као и глумица Ива Штрљић. 26. септембра 2011. Б92 престао је да емитује јутарњи програм. Међутим, постоје планови да се ТВ Дизање обнови као јутарњи програм.

Тимофејев

Прва емисија забавног — ток-шоу — карактера била је управо емисија Александра Тимофејева, Тимофејев. У првој сезони, емисија се бавила актуелним темама са актуелним гостима, уз једног музичког госта који је свира уживо и „народног хероја“, особу која је учинила нешто племенито. Друга сезона је осим сценографије, донела и низ других промена, укључујући и то да је свака емисија имала посебну тему коју би гости, стручњаци али и обични људи обрађивали.

Гламурама и Штиклом у врата

Гламурама је била телевизијска емисија чији је аутор и водитељ била Сузана Златановић, познатија као Луна Лу. Гламураму је заменио Глам Шпајз, дневна тридесетоминутна емисија коју воде „Цице Гламурамице“ а Луна Лу покреће нову емисију под називом Штиклом у врата. Све емисије су сличног карактера — баве се модом и уметношћу, али и музиком и филмом.

Остале емисије

  • Yellow Cab је емисија кратке, динамичне форме која представља најразличитије догађаје у Београду.
  • Shoe-Bee-Doo је била музичка емисија чији је већи део заузимала топ-листа песама коју креирају гледаоци својим гласовима. Емисија се емитовала две сезоне.

Комерцијализација програма

У сезони 2006/07, телевизија Б92 напушта своју јединствену програмску шему, уводећи у свој програм комерцијалне емисије попут светски познатог ријалити-шоуа Велики Брат, због кога су примили многе критике од стране ревносних гледалаца али су привукли и нову публику и повећали своју гледаност. Може се рећи да неке своје идеале телевизија Б92 напушта приказивањем специјалне сезоне Великог брата, у којој су учествовале познате личности, између осталог и две фолк певачице.

ТВ формати

  • Велики Брат, сезона 1, реалити шоу који је највише утицао на повећање гледаности телевизије Б92[4]
  • Караоке обрачун, забавна емисија у којој су се две екипе познатих личности такмичиле у караокама. Емисија је, након две сезоне емитовања, угашена.
  • Узми или остави, квиз, који се од фебруара 2007. емитује у прајм тајму, радним данима од 20.05
  • Моја кухиња моја правила, треба да крене са емитовањем од 24. фебруара 2014. године.

Гледаност и рејтинзи

Удео у гледаности на годишњем нивоу % (општа популација, 4+)[5]
Канал 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017.
РТС 1 19,5 20,1 22,4 27,4 26,5 26,2 26,0 25,1 23,6 23,6 19,9 21,7 18,5 19,2 20,2
РТС 2 7,4 8,2 6,3 6,7 6,8 7,6 5,7 4,6 4,2 3,6 3,0 3,1 2,3 3,1 2,5
Пинк 21,9 20,0 22,5 23,3 23,5 21,7 23,7 25,6 20,4 19,7 21,4 19,0 15,8 14,8 14,1
Б92 / О2 3,4 5,3 6,8 9,1 9,3 8,7 8,0 6,3 7,6 8,2 7,7 7,3 6,8 5,8 4,7
Фокс / Прва Н/Д Н/Д Н/Д Н/Д 4,7 6,4 7,8 10,6 15,1 16,1 16,0 13,2 10,7 9,7 9,0
Хепи Н/Д Н/Д Н/Д Н/Д Н/Д Н/Д Н/Д 1,1 1,4 2,8 4,1 4,7 9,8 7,9 9,4

Види још

Референце

  1. ^ а б „U 18.30 – TV B92 postaje O2TV”. B92. 11. 9. 2017. Приступљено 11. 9. 2017. 
  2. ^ а б „TV B92 postaje O2 televizija, B92.net ostaje B92.net”. B92. 3. 9. 2017. Приступљено 14. 9. 2017. 
  3. ^ „Б92 — О нама”. Архивирано из оригинала 16. 9. 2009. г. 
  4. ^ „Питања у вези са ВБ”. 
  5. ^ Godišnji udeli u gledanosti najznačajnijih kanala u poslednjih 10 godina

Спољашње везе