Визни режим Уједињеног Краљевства

С Википедије, слободне енциклопедије

Визни режим Уједињеног Краљевства представља политику државе у погледу захтева за улазак странаца на њену територију. Унутар Европске уније ова политика представља изузетак, заједно са визним режимом Ирске и правилима путовања у специјалне територије Европске уније, у односу на визни режим Шенгенске зоне.

Уједињено Краљевство заједно са Ирском спроводи Заједничко подручје путовања, зону без граничне и царинске контроле између две државе.

Одредбе визног режима не примењују се на држављане ЕУ и држављане држава чланица ЕЕП и Швајцарске. На њих се односи „Директива 2004/38” о слободи кретања.

Британске прекоморске територије спроводе независне визне политике. Визни режим Уједињеног Краљевства односи се на Каналска острва и Острво Мен.

Мапа визне политике[уреди | уреди извор]

Визни режим Уједињеног Краљевства
  Уједињено Краљевство
  Право на слободу кретања
  Виза није потребна до 90 дана
  Одобрење за путовање се прибавља електронским путем
  Виза потребна за посету Уједињеном Краљевству и за копнени транзит
  Виза потребна за посету Уједињеном Краљевству и за копнени и ваздушни транзит

Безвизни режим[уреди | уреди извор]

Носиоци обичних пасоша следећих држава и територија нису у обавези да прибаве визу за Уједињено Краљевство за краћи боравак до 6 месеци:[1]

Држављанима следећих држава није потребна виза али јесте неопходно одобрење за путовање које се прибавља електронским путем:[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]