Јово Радовановић Јоваш

С Википедије, слободне енциклопедије
јово радовановић јоваш
Јово Радовановић Јоваш
Лични подаци
Датум рођења(1915-08-05)5. август 1915.
Место рођењаТобут, код Лопара, Аустроугарска
Датум смрти5. март 2004.(2004-03-05) (88 год.)
Место смртиБијељина, Република Српска, Босна и Херцеговина
Професијавојно лице
Деловање
Члан КПЈ одновембра 1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска народна армија
Чинмајор
Херој
Народни херој од26. јула 1945.

Одликовања
Орден народног хероја Орден заслуга за народ са сребрним зрацима Орден братства и јединства са сребрним венцем
Орден за храброст Орден партизанске звезде са пушкама Партизанска споменица 1941.

Јово Радовановић Јоваш (Тобут, код Лопара, 5. август 1915Бијељина, 5. март 2004), учесник Народноослободилачке борбе, мајор ЈНА и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 5. августа 1915. године у селу Тобут, код Лопара. Потиче из породице сиромашних сељака, који нису имали услова да му омогуће школовање. Уз то, Јово је врло рано остао без мајке, а у петнаестој години и без оца. Да би се прехранио, морао је да ради код имућнијих сељака.

У време капитулације Југословенске краљевске војске, априла 1941. године, Јово је одбио да преда оружје. С групом другова кренуо је кући, али су их Немци на путу похватали и одвели у логор. Јово је успео побећи из логора и вратио се кући.

На позив КПЈ на устанак, постаје један од учесника првих борбених група на Мајевици. Новембра 1941. године, као изванредно храбром и сналажљивом борцу, поверен му је задатак да се пробије кроз подручје запоседнуто од непријатеља, и да однесе пошту Главном штабу НОП одреда Босне и Херцеговине. Убрзо после извршеног задатка примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ).

Почетком 1942. године, Јово постаје помоћник командира чете Вељка Лукића Курјака, у Ударном батаљону, који је постао језгро при формирању Шесте источнобосанске ударне бригаде. Посебно се истакао у бици против четника на Малешевцима, новембра 1942. године. Затим у борбама на Бусији, Јелици, Цапардама, Калесији и многим другим местима, у којима је стално показивао изузетну храброст.

У борби на Калесији био је тешко рањен, али се, после делимичног излечења у партизанској болници у Шековићима, нашао поново с малом партизанском групом, на Мајевици. Кроз борбену активност, његова група убрзо прераста у батаљон, који постиже значајне успехе у разбијању локалних четничких групација.

При нападу на Тузлу, Јово је поново рањен и враћа се на Мајевицу. Ту га затиче и Седма непријатељска офанзива. После оздрављења, именован је за команданта батаљона у Седамнаестој мајевичкој бригади. Августа 1944. године добио је задатак да са својом јединицом испита тешко проходне шуме Милан-планине. На том путу дошло је до оштре борбе, у којој је пало много Немаца, али је и Јово добио тешке повреде. После битке на Пријевору, Јово је променио више партизанских болница. Тешке ране споро су зарастале. Дошао је у Тузлу тек кад је била коначно ослобођена. У току рата рањаван је укупно 18 пута.[1]

Послератни период[уреди | уреди извор]

После завршетка рата, био је официр Југословенске народне армије (ЈНА), а затим је отишао у пензију, као тежак ратни инвалид. Демобилисан је у чину мајора ЈНА.

Умро је 5. марта 2004. године у Бијељини. Сахрањен је на Партизанском спомен-гробљу у Вукосавцима, код Лопара.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су — Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Орден братства и јединства са сребрним венцем, Орден за храброст и Орден партизанске звезде трећег реда. Орденом народног хероја одликован је 26. јула 1945. године.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]