Амнести интернашонал

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Амнести интернешнал)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амнести интернашонал
Amnesty International Sections 2012.svg
     Одељења Амнести интернешонала по државама
Мото боље је упалити свећу него проклињати таму
Оснивач Питер Бененсон
Датум оснивања јул 1961.
Тип нон профит,
невладина организација
Метод деловања медијска пажња,
апели,
кампање,
лобирање
Седиште Лондон,
 Уједињено Краљевство
Подручје деловања широм света
Чланови више од 7 милиона
Генерални секретар Куми Наиду,
 Јужноафричка Република
(од 2018)
Веб-сајт www.amnesty.org

Амнести интернашонал, скраћено Амнести или АИ (енгл. Amnesty International, Аmnesty или AI - међународна амнестија) је светска организација за заштиту људских права, са више од седам милиона чланова, са подршком широм света, која се супротставља акцијама влада и група које покушавају да осујете људе у коришћењу својих права.

Организацију је у Лондону 1961. године основао адвокат Питер Бененсон, на темељима међународно прихваћених стандарда људских права, Универзалне декларације о људским правима и других докумената. Амнести интернашонал је пре свега независна, непрофитна и невладина организација.

Амнести интернашонал је добитник Нобелове награде за мир 1977. за кампању против мучења, награде Уједињених нација на пољу људских права 1978. и Европске награде људских права (награде Парламентарне скупштине Савета Европе за људска права), медицинској секцији ове организације 1983. године.

Препознатљив симбол и лого Амнести интернашонала је свећа која гори, обавијена бодљикавом жицом, где свећа упозорава јавност и представља светлост и наду за све оне чија су права и животи угрожени. Мото организације је: Боље је упалити свећу, него проклињати таму.

Протест против кршења људских права у затвору Гуантанамо 2006.

Амнести интернашонал делује кроз кампање, лобирања, истраживања и медијско скретање пажње на проблеме. Главне области деловања чланова организације су људско достојанство, права жена и деце, права избеглица, као и подршка свима осталима на којима се због својих уверења и статуса мањине крше људска права.

Захтеви за укидање смртне казне, вршење притисака на владе држава за ослобађање заточеника савести и политичких затвореника, обезбеђивање праведних суђења, кампање против тортуре, окрутног поступања у затворима, политичких убистава и прогона људи због другачијег мишљења[1], још су неке од важних области деловања Амнестија.

Организација делује независно од влада и идеологија[1].

Награде[уреди]

  • Еразмова награда за мир (1976)
  • Нобелова награда за мир (1977)
  • Награда Уједињених нација (1978)
  • Европска награда људских права (1983)
  • Награда слободе говора (Freedom of speech Award) (1984)
  • Награда Улоф Палме (1991)

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића Речник социјалног рада уз одобрење аутора.

Спољашње везе[уреди]