Antifolat

С Википедије, слободне енциклопедије

Antifolati su lekovi koji ometaju funkciju folna kiselina.[1] Jedinjenja ove klase se koriste u hemoterapiji kancera, kao antibiotici i antiprotozoalni agensi.

Dobro poznat primer je metotreksat. On je analog folne kiseline, i zahvaljujući strukturnoj sličnosti on se vezuje i inhibira enzim dihidrofolatna reduktaza (DHFR), i time sprečava formiranje tetrahidrofolata. Pošto je tetrahidrofolat esencijalan za sintezu purina i pirimidina, njegova nestašica može da dovede do inhibirane produkcije DNK, RNK, i proteina (tetrahidrofolati takođe učestvuju u sintezi aminokiselina serina i metionina). Antifolati ometaju metabolizam nukleotida i stoga se kategorizuju kao antimetaboliti.

Mnogi od njih su prvenstveno DHFR inhibitori. Raltitreksed je inhibitor timidilatne sintaze, a pemetreksed inhibira oba enzima.

Indikacije[уреди | уреди извор]

Niske doze metotreksata se koriste za tretiranje mnoštva bolesti, kao što su reumatoidni artritis, lupus, skleroderma, psorijaza, astma, sarkoidoza, primarna bilijarna ciroza, polimiositis, horiokarcinoma, leukemija kičmenog fluida, rak dojke, rak glave i vrata, osteogenska sarkoma i upalna bolest crijeva.[2]

Strukture[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „NCI: antifolate”. 
  2. ^ Morgan SL, Baggott JE (1995). Bailey LB, ур. Folate antagonists in nonneoplastic disease: proposed mechanisms of efficacy and toxicity. Folate in Health and Disease. New York: Marcel Dekker. стр. 405-33. ISBN 978-0-8247-9280-0. 

Литература[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

  • Antifolates на US National Library of Medicine Medical Subject Headings (MeSH)