Списак шетњи свемиром од 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије
Тери Вертс ради на развођењу каблова током прве шетње свемиром у својој каријери

Овај списак садржи све шетње свемиром спроведене од почетка 2015. године, током којих су космонаути делом или у целости напустили свемирску летелицу. До 12. априла 2020. године 228 космонаута је учествовало у шетњама свемиром, од укупно 565 људи који су до тада боравили у ниској Земљиној орбити.[1][2][3] Само 15 жена је учествовало у шетњама свемиром, углавном зато што су свемирска одела превелика за већину жена.[4][5][6]

Шетње у периоду 2015—2019. г.[уреди | уреди извор]

Почетак и крај шетње дат је по универзалном времену (УТЦ).

Шетње свемиром током 2015. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
374. МСС Експедиција 42
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Бари „Буч“ Вилмор
Сједињене Америчке Државе Тери Вертс
21. фебруар 2015.
12.45
21. фебруар 2015.
19.26
6 сати 41 минут
„Буч“ Вилмор проверава исправност одела пред излазак у отворени свемир
„Буч“ Вилмор проверава исправност одела пред излазак у отворени свемир
„Буч“ Вилмор фотографисан током америчке свемирске шетње бр. 29
„Буч“ Вилмор фотографисан током америчке свемирске шетње бр. 29
Тери Вертс разводи каблове у близини модула Хармони
Тери Вертс разводи каблове у близини модула Хармони
Прва од три шетње свемиром током којих ће Вилмор и Вертс у суштини бити електричари станице — разводиће каблове укупне дужине преко 200 метара по спољашњости станице и измениће распоред електричних инсталација као припрему за уградњу међународних адаптера за пристајање (енгл. International Docking Adapter, IDA) на два пресуризована адаптера за спајање (енгл. Pressurized Mating Adapter, PMA) америчког сегмента МСС. Адаптери IDA биће уграђени средином 2015. године, и од 2017. ће на њих пристајати америчке комерцијалне капсуле за превоз посаде CST-100 и Драгон V2.[7][8] Излазак у отворени свемир је каснио око пола сата јер су астронаути обукли свемирска одела са новоразвијеним деловима (серијски број 3003 и 3005), па је процес припреме трајао дуже него што је планирано. Вилмор је носио одело са црвеним пругама и ово је његова друга по реду шетња свемиром, док је Вертс носио одело без пруга и по први пут је изашао у отворени свемир. У процесу облачења помагали су им Саманта Кристофорети и Антон Шкаплеров. По изласку из хипобаричне коморе Квест астронаути су прешли на предњи део станице, до предњег краја модула Хармони. Ту су прво поставили бакарне жице на неколико места дуж трасе којом ће касније развести каблове, и уз помоћ тих жица их везати за екстеријер станице. Затим су, око 90 минута након почетка шетње, прешли на скидање једног од панела за заштиту од удара микрометеорида, на левој страни предњег краја модула Хармони, који је био причвршћен помоћу три вијка, а испод којег су били стари електрични каблови и конектори. Старе каблове су успешно одвојили, а затим су на њихово место поставили нове. У том тренутку астронаути су већ били 18 минута испред планираног распореда, и поред кашњења са почетком шетње. Након спајања нових каблова панел су вратили на место, а затим исти поступак поновили на десној страни предњег краја модула Хармони. По завршетку тог посла, Вилмор и Вертс су прешли на развођење каблова између те локације и задњег краја лабораторије Дестини. Овај део посла заузео је највише времена астронаутима, али су на крају успешно развели осам каблова укупне дужине око 103 метра. Пошто су били испред предвиђеног распореда, одрадили су и један задатак који је био заказан за почетак наредне шетње.[9][10][11][12][13][14] Видео (Анимација)
375. МСС Експедиција 42
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Бари „Буч“ Вилмор
Сједињене Америчке Државе Тери Вертс
25. фебруар 2015.
11.51
25. фебруар 2015.
18.34
6 сати 43 минута
Вертс ради на подмазивању руке Канадарм2
Вертс ради на подмазивању руке Канадарм2
Вилмор и Вертс поново су изашли како би заједно радили на развођењу каблова око пресуризованог модула за пристајање, а након тога Вертс се бавио подмазивањем врха роботске руке Канадарм2, док је Вилмор одрађивао неколико послова на модулу Тренквилити. Вилмор је поново носио одело са црвеним пругама, док је Вертс носио одело без пруга.[15][16] По изласку из хипобаричне коморе Квест астронаути су отишли на исто радно место као и пар дана раније, до PMA–2. Први задатак био им је да заједно уклоне заштитну тканину са кружног поклопца за пристајање, која је овај поклопац штитила од прашине и микрометеороида. Астронаути су брзо обавили тај задатак и тканину су затим упаковали у велику торбу коју су затим прикачили за оближњи рукохват. Након тога, Вертс је отишао до лабораторије Дестини и раздвојио спојницу на каблу којим се електрична енергија доводила до PMA–2, како би астронаути могли да заврше спајање свих каблова у безнапонском стању. Затим се Вертс придружио Вилмору и заједно су завршили развођење каблова и њихово спајање са одређеним конекторима, започето током претходне шетње. Када су тај посао успешно завршили, Вертс се вратио и поново спојио кабал код лабораторије Дестини, а контролори са Земље су јавили да сви повезани каблови раде номинално.
Тери Вертс ради на развођењу каблова у ноћном делу орбите МСС
Тери Вертс ради на развођењу каблова у ноћном делу орбите МСС
Астронаути су затим спаковали сав алат на локацији PMA–2, и заједно са великом торбом у коју су спаковали заштитну тканину га вратили у хипобаричну комору. Одатле су покупили други алат који ће им бити потребан за остале задатке. Вертс је затим прешао до екстерне платформе за складиштење у близини модула Квест, где је расклопио платформу за ноге на коју се затим „попео“. Саманта Кристофорети је унутар станице управљала руком Канадарм2 и поставила је у оптималан положај тако да Виртс може радити на подмазивању њеног врха. За овај посао направљено је неколико импровизованих алата, на које је Вертс наносио маст за подмазивање и успешно подмазао све елементе. Притом су нека места била унутар самом механизма руке, тако да је Вертс морао да их подмаже „по осећају“, јер није могао да види сам елеменат који подмазује. Док је Виртс радио на подмазивању руке Канадарм2, Вилмор је у комори Квест покупио свој сет алата и упутио се ка модулу Тренквилити. Прво је уклонио вентил који се налазио у близини предњег отвора модула Тренквилити, а који би сметао при релокацији модула PMM са доњег отвора модула Јунити. Затим је уклонио и један рукохват, из истог разлога. Након тога, Вилмор је уклонио стеге са механизма за спајање на овом отвору, које су га током лансирања штитиле од јаких вибрација. Затим је отворио платнену заштиту са малог прозора на средини овог отвора, како би кроз њега астронаути могли да наводе роботску руку при премештању модула PMM. Контролори са Земље су затим тестирали механизам за спајање, а Вилмор је потврдио да он ради. Затим је исти поступак поновљен на задњем поклопцу модула Тренквилити, на који ће бити инсталиран експериментални модул на надувавање (енгл. Bigelow Expandable Activity Module, BEAM). Овим поступком станица је у суштини добила још два прозора кроз које астронаути имају поглед на екстеријер станице. По распореду шетње, требало је да се Вилмор и Вертс врате у комору и заврше шетњу, али пошто су били 75 минута испред распореда контролори су уз сагласност астронаута решили да одраде и један задатак предвиђен за наредну шетњу.
Антон и Саманта помажу Вертсу да скине кацигу, у којој је приметио да се накупила мања количина воде
Антон и Саманта помажу Вертсу да скине кацигу, у којој је приметио да се накупила мања количина воде

Вилмор и Вертс су поставили везе од бакарне жице којима ће причврстити каблове које ће разводити током наредне, треће по реду шетње свемиром за овај двојац. Након што су успешно одрадили и овај посао, астронаути су се упутили ка хипобаричној комори Квест.[17][18][19] Међутим, по уласку у хипобаричну комору и почетку процеса репресуризације, Вертс је контроли јавио да му се на површини визира накупила мања количина воде. По повратку у станицу Саманта и Антон су му помогли да скине кацигу, након чега је Тери приметио да му је влажна и „Снупи“ капа. Све је документовано камером, а Вертс је затим воду покупио шприцом и испоставило се да је укупна количина воде износила само око 15 ml.[20][21][22] Контролори су потврдили да ово није нова појава, и да се у прошлости у шест наврата десило да се током процеса репресуризације вода кондензује у кациги због нагле промене температуре одела по повратку из вакуума.[23] Видео (Анимација)
376. МСС Експедиција 42
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Тери Вертс
Сједињене Америчке Државе Бари „Буч“ Вилмор
1. март 2015.
11.52
1. март 2015.
17.30
5 сати 38 минута
„Буч“ Вилмор и Тери Вертс позирају за фотографију пред излазак у отворени свемир
„Буч“ Вилмор и Тери Вертс позирају за фотографију пред излазак у отворени свемир
„Буч“ Вилмор снимио је један селфи током ове свемирске шетње
„Буч“ Вилмор снимио је један селфи током ове свемирске шетње
Трећи излазак у отворени свемир за Вертса и Вилмора у свега осам дана. Овог пута Вертс је носио одело са црвеним пругама, док је Вилмор носио одело без пруга. Задатак астронаута је био да разведу преко 120 метара (400 стопа) каблова од лабораторије Дестини до P3 и S3 сегмента греде, а затим да на ове сегменте уграде антене система под називом Common Communications for Visiting Vehicles, или скраћено C2V2, који ће комерцијалне капсуле са посадом користити током приласка станици.[24] Астронаути су из коморе понели носаче са антенама. Вертс се упутио ка P3 сегменту греде (port — лево), а Вилмор се упутио ка S3 сегменту (starboard — десно). Око сат времена након почетка шетње астронаути су завршили са уградњом антена и били су мало испред распореда.[25] Затим су се оба астронаута вратила до хипобаричне коморе Квест, где су покупили каблове на посебно конструисаним моталицама. Онда су један крај тих каблова повезали са модулом Дестини, а затим су се упутили ка P3 сегменту греде и успут су причвршћивали кабал за рукохвате уз помоћ бакарних жица које су поставили у претходној шетњи. Успешно су повезали каблове са антеном, и затим уградили пар ретрорефлектора, који ће капсулама служити за одређивање удаљености од станице. Онда су се вратили до коморе и поновили исти поступак за другу антену. Након завршетка овог посла били су око 90 минута испред распореда. Вилмор се вратио у комору, док је Вертс покупио одређени алат и неколико торби и све их заједно спаковао у једну велику торбу, а затим се и он упутио назад у комору Квест и тиме се закључила трилогија шетњи овог двојца у свега осам дана. Унутар Вертсовог одела поново се појавила мања количина воде, али мање него при претходној шетњи.[26][27][28][29][30] Видео (Анимација)
377. МСС Експедиција 44
EVA 1
Русија Генадиј Падалка
Русија Михаил Корнијенко
10. август 2015.
14.20
10. август 2015.
19.51
5 сати 31 минут
Padalka koristi GoPro камеру за фотографисање руског сегмента станице
Padalka koristi GoPro камеру за фотографисање руског сегмента станице
Генадиј ради на уградњи нове антене
Генадиј ради на уградњи нове антене
Падалка и Корнијенко су прво поставили два ужета између удаљених рукохвата како би се убудуће космонаути током шетњи свемиром лакше кретали по спољашњости руског сегмента станице. Након тога прешли су на чишћење једног од прозора модула Звезда, који је запрљан издувима из млазница ракетних мотора којима се регулише орбитална висина МСС. За овај посао инжењери на Земљи су им конструисали посебан алат који ће им олакшати чишћење (процес је највише личио полирању аутомобила воском), и овај алат биће враћен на Земљу како би се испитао састав прљавштине. Затим су прешли на замену вијака који причвршћују термалне покрове на антенама, јер су се стари вијци олабавили. Једну од антена космонаути су уклонили и заменили је новом, а стару су одбацили да сагори у атмосфери. Током целе шетње космонаути су повремено фотографисали екстеријер руских модула станице. Ово је стандардна процедура, јер тако инжењери могу анализом фотографија да провере да ли је дошло до удара микро-метеорида или до деградације изолације на неким местима. Космонаути су ефикасно завршили све задатке, тако да је шетња завршена сат времена раније него што је планирано. Ово је била 10. по реду шетња за Падалку, по чему је тренутно на другом месту у историји шетњи свемиром.[31][32][33] Видео
378. МСС Експедиција 45
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Скот Кели
Сједињене Америчке Државе Чел Линдгрен
28. октобар 2015.
12.03
28. октобар 2015.
19.19
7 сати 16 минута
Скот Кели током свог првог изласка у отворени свемир
Скот Кели током свог првог изласка у отворени свемир
Чел Линдгрен ради на греди МСС током свог првог изласка у отворени свемир
Чел Линдгрен ради на греди МСС током свог првог изласка у отворени свемир
Селфи Скота Келија током свог првог изласка у шетњу свемиром
Селфи Скота Келија током свог првог изласка у шетњу свемиром
Ово је била прва шетња у каријери за оба астронаута. Кели је први напустио хипобаричну комору Квест, и носио је одело са црвеним пругама, док је Линдгрен носио одело без пруга. Астронаути су покупили сав потребан материјал и упутили се ка својим радним местима. Скот је отишао до кутије са главним прекидачима која контролише проток струје од соларних панела ка станици; ова кутија је престала са радом и тренутно се користи резервна, а Скот је уклонио делове изолације како би могла роботски да се скине и касније унесе унутар станице ради инспекције и евентуалне поправке. У исто време, Чел се упутио ка десном крају греде станице, на којем се налази алфа-магнетни спектрометар. Инжењери на Земљи су приметили да постоји проблем са термалном контролом, па је Линдгрен уградио пар термалних покрова за које инжењери сматрају да ће помоћи у регулацији температуре самог инструмента. Чел је затим прешао на следећи задатак — развођење каблова за напајање и пренос података који ће се користити за нови систем за пристајање који ће бити уграђен 2017. године. У једном тренутку, астронаут Трејси Колдвел-Дајсон (која је током ове шетње била веза астронаута у контроли мисије у Хјустону) затражила је од Линдгрена да прочита ознаке на једном од каблова, што је он и учинио, али је рекао да није сигуран јер су бројеви поприлично излизани. Трејси је на то одговорила рекавши му да „то није ни чудно с обзиром колико су ти каблови дуго у свемиру”, и нашалила се да су „достављени на станицу када је он још био у пеленама”. На то је Чел одговорио „па ја сам ЈОШ у пеленама”, насмејавши све у контроли мисије (астронаути током шетњи свемиром носе посебне пелене унутар својих свемирских одела за случај нужде). Док је Линдгрен радио са кабловима, Кели је прешао на подмазивање хватаљке роботске руке Канадарм 2. Подмазао је већину делова, али је морао да ради по осећају, јер су ти делови унутар механичког склопа руке, а то је веома тежак задатак када се носи незграпно свемирско одело. Пошто је шетња трајала дуже од очекиваног, а астронаути су обавили већи део задатака, контролори су одлучили да спакују сав алат и полако се врате у хипобаричну комору. Инсталација једног сигурносног вентила одложена је за неки од наредних излазака у отворени свемир. По повратку у комору унутар Линдгреновог одела почео је незнатно да расте ниво CO2, тако да су Кимиа Јуи и космонаути Сергеј Волков и Олег Кононенко прво њему скинули одело, а затим су исто урадили и Скоту Келију. Шетња је проглашена успешном.[34][35][36][37] Видео (Анимација)
379. МСС Експедиција 45
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Чел Линдгрен
Сједињене Америчке Државе Скот Кели
6. новембар 2015.
11.22
6. новембар 2015.
19.10
7 сати 48 минута
Скот Кели ради на греди МСС у близини огромних соларних панела
Скот Кели ради на греди МСС у близини огромних соларних панела
Чел Линдгрен ради на греди МСС
Чел Линдгрен ради на греди МСС
Ово је била друга шетња у само девет дана за оба астронаута. Овог пута Линдгрен је носио одело са црвеним пругама, док је Кели носио одело без пруга. Из хипобаричне коморе Квест први је изашао Чел, и одмах се упутио на њену зенит страну где је покупио алат. Пратио га је Кели који је свој алат изнео са собом из коморе. Затим су се упутили ка свом радном месту на P6 сегменту греде станице. Када су тамо стигли, почели су са радом на допуни расхладног система амонијаком, што је трајало око 20 минута. Чел је затим уз помоћ шафилице склопио резервни радијатор, који је био у употреби од 2013. када је дошло до цурења амонијака у примарном систему. Тада су астронаути током шетње расхладни систем пребацили на резервни, заједно са резервним радијатором. Касније је установљено да је квар на другом месту, тако да су Чел и Линдгрен током ове шетње имали задатак да поново ставе у употребу примарни расхладни систем. Док је Чел радио на радијатору, Кели је радио на колицима за транспорт материјала по греди, а затим је и причврстио подупираче на једном делу греде, где су инжењери приметили појачане вибрације. Последњи задатак астронаута био је да склопљени резервни радијатор осигурају резама и преко поставе заштитну навлаку, али су контролори установили да за то неће имати времена, тако да је Чел поново употребио шафилицу и расклопио радијатор. Посао његовог склапања одрадиће се током неке од наредних свемирских шетњи. Шетња је трајала око сат времена дуже од планираних шест и по сати, али је проглашена успешном јер су одрађени сви примарни задаци.[38][39][40][41] Видео (Анимација)
380. МСС Експедиција 46
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Скот Кели
Сједињене Америчке Државе Тимоти Копра
21. децембар 2015.
12.45
21. децембар 2015.
16.01
3 сата 16 минута
Скот Кели ради на развођењу каблова
Скот Кели ради на развођењу каблова
Тим Копра пред крај свемирске шетње у близини коморе Квест
Тим Копра пред крај свемирске шетње у близини коморе Квест
Ово је била непланирана шетња, и њен главни циљ био је да се ослободи мала платформа („колица”) која се креће по шинама греде станице, а која се заглавила само десетак центиметара од места на којем је требало да је преузме роботска рука.[42][43] Контролори мисије одлучили су да је боље спровести шетњу пре доласка аутоматског брода за снабдевање Прогрес, чије је лансирање планирано за 21. децембар, а пристајање два дана касније. Због тога је шетња на брзину испланирана и одлучено је да се спроведе 21. децембра, само пар сати након лансирања Прогреса са космодрома Бајконур.[44][45][46]
Скот Кели носио је одело са црвеним пругама, и ово му је био трећи излазак у отворени свемир током једногодишње мисије на МСС, док је Тим Копра носио одело без пруга и ово му је био други излазак у отворени свемир, само пар дана по доласку на МСС. Тимоти Пик и Сергеј Волков помогли су двојици астронаута да обуку кабаста одела. По изласку из хипобаричне коморе Квест астронаути су се одмах упутили до греде станице где су померили ручне кочнице које су блокирале кретање „колица”. Пошто су тај посао одрадили релативно брзо, одлучено је да астронаути одраде и неколико послова који су били заказани за следећи планиран излазак почетком 2016. Кели је развео још један пар каблова, чије је постављање започето током шетње у новембру, док је Копра развео етернет кабал који ће се повезати са руским истраживачким модулом Наука када пристигне на станицу. Након тога су покупили и кутије са алатом које су остале „напољу” како би могли тај алат да користе при следећој шетњи. Шетња је трајала мало више од три сата, око пола сата краће од предвиђеног.[47][48][49] Видео (шетња почиње на 6:00:50)
Укупно трајање шетњи током 2015. године — 39 сати 37 минута.

Шетње свемиром током 2016. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
381. МСС Експедиција 46
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Тимоти Копра
Уједињено Краљевство Тимоти Пик
15. јануар 2016.
12.48
15. јануар 2016.
17.31
4 сата 43 минута
Британски астронаут Тим Пик ради на припреми радног места на крају греде МСС. У позадини се виде огромни соларни панели станице.
Британски астронаут Тим Пик ради на припреми радног места на крају греде МСС. У позадини се виде огромни соларни панели станице.
Ово је био трећи излазак у отворени свемир за Копру, а при за Пика, који је уједно постао и први Британац који је шетао свемиром. Копра је носио одело са црвеним пругама, док је Пик носио одело без пруга (скроз бело). Примарни задатак шетње био је да се замени регулатор напона (енгл. Sequential Shunt Unit, SSU) на струјном кругу 1Б, који је прегорео 13. новембра 2015.[50] МСС поседује осам оваквих регулатора (и осам струјних кругова), и може без проблема да функционише са седам, али би у случају да још један откаже поједини системи станице морали да се угасе. Регулатори су величине осредњег путног кофера, и имају масу од око 100 килограма; они прихватају сву електричну енергију коју соларни панел произведе и претварају је у 160 V једносмерне струје; овај напонски ниво прослеђује енергију до система станице, који је додатно спуштају на 120 V. Вишак енергије који се не потроши враћа се до регулатора и ослобађа као топлота. Веза астронаута у контроли мисије био је астронаут Рид Вајзман, који је 2013. учествовао у шетњи током које је такође замењен један регулатор. Хипобаричну комору Квест први је напустио Копра, који је са собом понео резервни део. За њим је изашао Пик (којег је Копра фотографисао за успомену) који је са собом понео велику торбу са кабловима, чије је развођење био други задатак шетње. Када је кроз прозор видео Британца, Скот Кели му је преко радија поручио: „Хеј Тим, баш је кул видети британску заставу како излази напоље. Истраживала је по целом свету, а сада истражује свемир”. Оба астронаута отишла су до крајње десног сегмента греде МСС, где се налазио покварени SSU. Припремили су се за замену, а затим сачекали да станица уђе у ноћни сегмент орбите, што је било неопходно из сигурносних разлога (панели производе велику количину енергије када су осунчани и SSU се доста загреју од протицања струје). Копра је помоћу гидоре отпустио вијак који држи SSU у месту, а затим га шафилицом скроз одвио. Пик му је додао нови SSU, који је без проблема уграђен. Када су примарни задатак успешно обавили, прешли су на остале послове — Пик је почео са развођењем каблова у близини лабораторије Дестини, док је Копра прешао на уградњу малог вентила. Након мањих потешкоћа због скученог простора (између два модула) Копра је успешно уградио вентил. Међутим, тада је приметио мехур воде у кациги свог одела, и осетио да се задњи део комуникационе капе мало натопио водом. Контролори мисије одлучили су да шетњу одмах прекину из предострожности. Астронаути су се вратили до коморе Квест где су их спремно чекали Скот Кели и три руске колеге (Волков, Маленченко и Корнијенко), који су Копри помогли да брзо скине кацигу. Затим су све детаљно фотографисали, и обојицу „шетача” извукли из свемирских одела.[51][52][53] Видео (Анимација)
382. МСС Експедиција 46
EVA 3
Русија Јуриј Маленченко
Русија Сергеј Волков
3. фебруар 2016.
12.55
3. фебруар 2016.
17.40
4 сата 45 минута
Маленченко и Волков у модулу Пирс пред излазак у отворени свемир.
Маленченко и Волков у модулу Пирс пред излазак у отворени свемир.
Маленченко наноси слој заштитне фолије на разне материјале.
Маленченко наноси слој заштитне фолије на разне материјале.
За овај излазак у отворени свемир руски космонаути носили су одела Орлан М и оба су била са плавим пругама. Била је ово четврта шетња свемиром у каријери за Волкова, а шеста за Маленченка, који је своју прву шетњу свемиром спровео још током 1990-их на свемирској станици Мир. Шетња је спроведена из модула Пирс руског сегмента станице. Након што је притисак унутар модула сведен на вакуум космонаути су своја свемирска одела пребацили на унутрашње напајање, а затим и отворили врата. Први је изашао Волков, са задатком да ретроградно од станице симболично ослободи USB меморију на којој су поруке и видео снимци које су космонаути у мају 2015. на станици снимили у част 70. годишњице победе у Другом светском рату. Меморија је увијена у два стара пешкира који више нису потребни на станици, како би имала довољну масу да падне ка Земљи и изгори, да не би постала део свемирског отпада у орбити. Након тога, космонаути су прикупили узорке са спољашњости врата модула Пирс, као и са механизма за затварање и отварање поклопца прозора бр. 8 сервисног модула Звезда. Затим су прешли на главни задатак шетње, а то је прикупљање експеримента Expose-R агенције ЕСА. Овај експеримент излаже биолошке и биохемијске узорке негостољубивим условима свемира. Када су успешно уклонили тај експеримент, на његово место уградили су нови — рус. Выносливость (издржљивост), којим се испитује утицај свемирског окружења на разне материјале. На другој страни модула заменили су касету другог експеримента са сличним циљем. Последњи задатак на тој локацији био је да се један од инструмената, који мери кретање издувних гасова из ракетних мотора станице, заротира 90 степени како би прикупио опсежнија мерења. Последњи задатак космонаута био је да спроведу експеримент рус. Реставрация (рестаурација, обнова). У склопу овог експеримента Маленченко је посебно конструисаним алатом на различите материјале наносио слој заштитне фолије. На основу прикупљених података инжењери ће видети да ли је могуће одређене делове екстеријера руских модула пресвући заштитном фолијом, како би се њихов животни век додатно продужио. Током овог посла космонаути су имали мањих проблема са фолијом која се пар пута заглавила унутар алата, тако да су заједно морали да га отворе и одглаве је. Тиме су Волков и Маленченко завршили све задатке, па су се око 45 минута пре планираног времена вратили у модул Пирс и затворили врата, чиме је шетња окончана.[54][55][56][57] Видео (Анимација)
383. МСС Експедиција 48
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Џефри Вилијамс
Сједињене Америчке Државе Кетлин Рубинс
19. август 2016.[58]
12.04
19. август 2016.
18.02
5 сати 58 минута
Џеф Вилијамс током првог изласка у отворени свемир Експедиције 48.
Џеф Вилијамс током првог изласка у отворени свемир Експедиције 48.
Провера рукавица је обавезна након сваке шетње свемиром.
Провера рукавица је обавезна након сваке шетње свемиром.
Ово је био четврти излазак у отворени свемир за Вилијамса, који је носио одело са црвеним пругама, а први за Кејт Рубенс, која је носила одело без пруга. По изласку кроз врата хипобаричне коморе Квест, упутили су се до платформе за екстерно складиштење 2 (енгл. External stowage platform 2, ESP 2) где је Кејт покупила постоље, а затим су се преко лабораторије Дестини упутили ка „предњем” сегменту станице. Џеф је своје постоље узео са европског модула Колумбо. Први задатак астронаута био је да причврсте своја постоља која ће касније користити да лакше раде на уградњи међународног адаптера за пристајање (енгл. International Docking Adapter, IDA), што је био примарни циљ шетње. Након тога, привремено су причврстили адаптер помоћу трегера, након чега се роботска рука која га је држала у месту одмакла. Кејт и Џеф су затим повезали електричне инсталације и каблове за пренос података, након чега је јапански астронаут Такуја Ониши из унутрашњости станице дао команду да се куке адаптера покрену и трајно га причврсте за МСС. Затим су астронаути повезали још неколико каблова и уградили два ретрорефлектора која ће летелице користити за навигацију при приласку станици. Када су завршили са тим, Кејт и Џеф прешли су на развођење каблова за следећи адаптер. При крају тог посла Џеф је почео слабије да чује преко својих слушалица, па су контролори решили да шетњу заврше јер су сви задаци успешно обављени. Након повратка у станицу, Ониши и космонаут Анатолиј Иванишин помогли су им да скину свемирска одела.[59][60] Видео (Анимација)
384. МСС Експедиција 48
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Џефри Вилијамс
Сједињене Америчке Државе Кетлин Рубинс
1. септембар 2016.
11.53
1. септембар 2016.
18.41
6 сати 48 минута
Џеф Вилијамс и Кејт Рубенс прекривају радијатор који су на почетку шетње склопили.
Џеф Вилијамс и Кејт Рубенс прекривају радијатор који су на почетку шетње склопили.
Само две седмице након прве заједничке шетње, Џеф и Кејт поново су изашли у отворени свемир. И овог пута Џеф је носио одело са црвеним пругама, док је Кејт носила одело без пруга. По изласку из хипобаричне коморе обоје су се упутили ка соларним панелима на левој страни греде станице. Први и најважнији задатак ове шетње био је да се скупи радијатор који је отворен када је дошло до проблема са једним од стандардних радијатора на станици. Пошто је проблем са претходним отклоњен, овај је требало скупити. Кејт је надгледала, а Џеф је помоћу модификоване шафилице (енгл. Pistol Grip Tool) скупио радијатор. Након тога, заједно су навукли термалну заштиту (покров) преко склопљеног радијатора и учврстили је. Следећи посао за Џефа била је уградња нове екстерне камере у високој дефиницији (HD). Прво се попео на роботску руку којом је управљао Такуја Ониши, а затим је заменио покварени рефлектор и уградио нову камеру. Пошто је посао одрадио веома брзо, контролори су одлучили да угради и другу идентичну камеру на другом крају греде станице. И овај посао Џеф је успешно одрадио. У међувремену, Кејт је отишла до левог лежаја соларних панела и спровела детаљну инспекцију, а успут је дотезала вијке који су се временом олабавили. Након завршених свих задатака и неколико додатних, Џеф и Кејт су се вратили у комору Квест, чиме је шетња завршена.[61][62] Видео (Анимација)
Укупно трајање шетњи током 2016. године — 22 сата 14 минута.

Шетње свемиром током 2017. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
385. МСС Експедиција 50
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
6. јануар 2017.
12.23
6. јануар 2017.
18.55
6 сати 32 минута
Пеги Витсон креће се по конструкцији греде Међународне свемирске станице.
Пеги Витсон креће се по конструкцији греде Међународне свемирске станице.
Кимбро и Витсон уградили су три нове батерије, које мењају шест старих.[63][64] Видео (Анимација)
386. МСС Експедиција 50
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
13. јануар 2017.
12.22
13. јануар 2017.
17.20
5 сати 58 минута
Тома Песке током своје прве свемирске шетње.
Тома Песке током своје прве свемирске шетње.
Кимбро и Песке наставили су посао започет седам дана раније и уградили још три нове батерије. Овим је завршена замена половине батерија Међународне свемирске станице. Астронаути су замену батерија одрадили за само три сата уместо планираних шест, па су успели да одраде и неколико додатних послова као припрему за будуће шетње.[65][66] Видео (Анимација)
387. МСС Експедиција 50
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
24. март 2017.
11.24
24. март 2017.
17.58
6 сати 34 минута
Песке ради на подмазивању роботске руке станице.
Песке ради на подмазивању роботске руке станице.
Кимбро и Песке извршили су припреме за релокацију адаптера за пристајање PMA. Након тога уградили су још две камере високе резолуције, а затим прешли на подмазивање врха роботске руке Канадарм 2. Песке је на крају извршио инспекцију вентила којима се контролише протицање амонијака кроз расхладни систем станице. Видео
388. МСС Експедиција 50
EVA 4
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
30. март 2017.
12.29
30. март 2017.
19.33
7 сати 4 минута
Витсон и Кимбро раде на екстеријеру станице током ноћног дела орбите.
Витсон и Кимбро раде на екстеријеру станице током ноћног дела орбите.
Кимбро и Витсон радили су на опремању једног од отвора модула Тренквилити металним штитовима и термалним покривкама. Након тога прешли су на недавно премештени адаптер PMA и на њега уградили сличну опрему и повезали га на напајање станице. На крају су извршили инспекцију надир отвора модула Хармони. Видео
389. МСС Експедиција 51
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
Сједињене Америчке Државе Џек Фишер
12. мај 2017.
13.08
12. мај 2017.
17.21
4 сата 13 минута
Џек Фишер ради на јапанском модулу МСС.
Џек Фишер ради на јапанском модулу МСС.
Витсон и Фишер заменили су кутију са авиоником која управља једном од палета са експериментима на екстеријеру станице. Затим су уградили микрометеоридни штит на предњи сегмент адаптера PMA−3. Након тога уградили су термалне облоге на Алфа-магнетни спектрометар и на малу роботску руку која се налази на јапанском модулу станице. Видео
390. МСС Експедиција 51
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Пеги Витсон
Сједињене Америчке Државе Џек Фишер
23. мај 2017.
12.20
23. мај 2017.
15.06
2 сата 46 минута
Џек Фишер позира за фотографију након што је уградио антену за бежични пренос података на екстеријер лабораторије Дестини.
Џек Фишер позира за фотографију након што је уградио антену за бежични пренос података на екстеријер лабораторије Дестини.
Витсон и Фишер заменили су мултиплексер-демултиплексер (МДМ) који је отказао пар дана раније. На станици постоји резервни МДМ, али су контролори на Земљи одлучили да се одмах спроведе свемирска шетња и покварени део замени како би се обезбедила резерва. Након што су овај задатак успешно завршили, Витсон и Фишер уградили су још две антене за бежичну комуникацију које ће обезбедити бољу комуникацију са астронаутима током шетњи, као и бољи пренос видео сигнала са кацига њихових свемирских одела. Видео
391. МСС Експедиција 52
EVA 1
Русија Фјодор Јурчихин
Русија Сергеј Ризански
17. август 2017.
14.36
17. август 2017.
22.10
7 сати 34 минута
Јурчихин и Ризански лансирали су пет малих сателита, уградили су адаптер на сензор модула Поиск, сакупили су узорке са спољашњих површина прозора руског сегмента станице. Ово је уједно био први пут да је коришћено ново руско свемирско одело са ознаком „МКС”.[67][68] Видео
392. МСС Експедиција 53
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Рендолф Брезник
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
5. октобар 2017.
12.05
5. октобар 2017.
19.00
6 сати 55 минута
Брезник и Ванде Хај скинули су хватаљку на крају главне роботске руке станице (Канадарм2) и заменили је резервном која се налазила на екстерној платформи са резервним деловима. Замена је била неопходна јер је пар седмица раније хватаљка престала да ради. Остатак времена провели су активирајући нови део.
393. МСС Експедиција 53
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Рендолф Брезник
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
10. октобар 2017.
11.56
10. октобар 2017.
18.22
6 сати 26 минута
Ванде Хај ради на подмазивању хватаљке роботске руке Канадарм2.
Ванде Хај ради на подмазивању хватаљке роботске руке Канадарм2.
Брезник и Ванде Хај почели су шетњу уградњом две нове камере. Након тога подмазали су навоје хватаљке роботске руке коју су уградили пар дана раније. Затим су на још једној камери заменили сочиво, а последњи задатак био је уклањање два рукохвата.
394. МСС Експедиција 53
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Рендолф Брезник
Сједињене Америчке Државе Џозеф Акаба
20. октобар 2017.
11.47
20. октобар 2017.
18.36
6 сати 49 минута
Брезник и Акаба заменили су осигурач на управљачкој кутији роботске руке. Затим су уградили још једну нову камеру високе дефиниције и припремили роботску руку за будуће активности.
Укупно трајање шетњи током 2017. године — 60 сати 51 минут.

Шетње свемиром током 2018. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
395. МСС Експедиција 54
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
Сједињене Америчке Државе Скот Тингл
23. јануар 2018.
11.49
23. јануар 2018.
19.13
7 сати 24 минута
Скот Тингл ради изван станице на замени врха роботске руке Канадарм2.
Скот Тингл ради изван станице на замени врха роботске руке Канадарм2.
Ванде Хај и Тингл су заменили врх роботске руке Канадарм2, који је у претходних неколико месеци почео успорено да ради, а повремено није радио уопште. Врх је замењен резервним, а стари је унет у станицу како би био враћен на Земљу и детаљно испитан узрок квара.[69]
396. МСС Експедиција 54
EVA 2
Русија Александар Мисуркин
Русија Антон Шкаплеров
2. фебруар 2018.
15.34
2. фебруар 2018.
23.47
8 сати 13 минута
Космонаути пробају заптивеност одела пар дана пред излазак у отворени свемир.
Космонаути пробају заптивеност одела пар дана пред излазак у отворени свемир.
Мисуркин и Шкаплеров заменили су електронску кутију за комуникацију на задњој страни модула Звезда. Стара кутија није била намењена за вађење, тако да су космонаути имали проблема да је уклоне, али су на крају успели. На њено место уградили су нову, која је опремљена најмодернијом електроником и која ће повећати проток података и моћи ће да комуницира са контролом мисије на Земљи преко руских комуникационих сателита најновије генерације. Са трајањем од 8 сати и 13 минута ова шетња оборила је претходни рекорд у дужини руске свемирске шетње, постављен 2013. године, за 6 минута.[70]
397. МСС Експедиција 54
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Марк Т. Ванде Хај
Јапан Норишиге Канај
16. фебруар 2018.
12.00
16. фебруар 2018.
17.57
5 сати 57 минута
Канаи и Ванде Хај пробају своје скафандере неколико дана пре изласка у отворени свемир.
Канаи и Ванде Хај пробају своје скафандере неколико дана пре изласка у отворени свемир.
Ванде Хај и Канаи привели су крају посао који су астронаути већином одрадили током првог изласка у свемир у јануару. Такође су заменили камеру на врху роботске руке, уградили флексибилне траке за причвршћивање и подмазали лежајеве врха Канадарм2. Одрадили су и пар задатака који су били планирани за неку од наредних шетњи, а тичу се редовног одржавања спољашњости станице.[71]
398. МСС Експедиција 55
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Ендру Фјустел
Сједињене Америчке Државе Ричард Арнолд
29. март 2018.
13.33
29. март 2018.
19.43
6 сати 10 минута
Ендру Фјустел фотографисан из Куполе Међународне свемирске станице.
Ендру Фјустел фотографисан из Куполе Међународне свемирске станице.
Фјустел и Арнолд су током ове шетње уградили две антене за бежични пренос података на екстеријер модула Тренквилити. Ове антене омогућиће стабилнији сигнал са видео-камера које астронаути носе на кацигама током шетњи.[72]
399. МСС Експедиција 55
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Ендру Фјустел
Сједињене Америчке Државе Ричард Арнолд
16. мај 2018.
11.39
16. мај 2018.
18.10
6 сати 31 минут
Ендру Фјустел ради са батеријском шафилицом.
Ендру Фјустел ради са батеријском шафилицом.
Фјустел и Арнолд су као примарни задатак шетње преместили подсклоп пумпе за контролу протока (енгл. Pump Flow Control Subassembly) са платформе за резервне делове на роботску руку Декстре. Овај подсклоп покреће и контролише циркулацију расхладне течности (амонијака) по екстеријеру МСС. Након тога астронаути су заменили једну видео-камеру и уклонили антену за комуникацију са Земљом која је престала да ради.[73]
400. МСС Експедиција 56
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Ендру Фјустел
Сједињене Америчке Државе Ричард Арнолд
14. јун 2018.
13.06
14. јун 2018.
19.55
6 сати 49 минута
Ендру Фјустел током ове шетње избио је на треће место по кумулативном времену проведеном у отвореном свемиру.
Ендру Фјустел током ове шетње избио је на треће место по кумулативном времену проведеном у отвореном свемиру.
Фјустел и Арнолд током ове шетње уградили су још две камере високе резолуције које ће обезбедити боље снимке током приласка и пристајања капсула са посадом Драгон 2 и CST-100 Starliner. Након тога заменили су још једну камеру на греди МСС, а затим су затворили поклопац на једном од експеримената на екстерној платформи модула Кибо. На крају су уградили пар ручки које ће у будућности олакшати кретање шетача по екстеријеру станице. На крају ове шетње, његове девете у каријери, Фјустел је избио на треће место у историји по кумулативном трајању шетњи - 61 сат и 48 минута. Арнолду је ово била пета шетња (акумулирао је 32 сата и 4 минута).[74]
401. МСС Експедиција 56
EVA 2
Русија Олег Артемјев
Русија Сергеј Прокопјев
15. август 2018.
16.17
16. август 2018.
00.03
7 сати 46 минута
Артемјев и Прокопјев раде на екстеријеру руског сегмента МСС.
Артемјев и Прокопјев раде на екстеријеру руског сегмента МСС.
Током ове шетње космонаути су ручно лансирали четири мала сателита, а након тога су на екстеријер једног од руских модула поставили експеримент Икарос.[75]
402. МСС Експедиција 57
EVA 1
Русија Олег Кононенко
Русија Сергеј Прокопјев
11. децембар 2018.
15.59
11. децембар 2018.
21.44
7 сати 45 минута
Кононенко и Прокопјев су током ове шетње детаљно прегледали спољашњост свемирског брода Сојуз МС-09 и на једном делу су уградили термално „ћебе” како не би дошло до варирања температуре унутар борда. Након тога покупили су неколико научних експеримената са спољашњости модула Расвјет, а затим су се упутили назад у станицу.[76]
Укупно трајање шетњи током 2018. године — 56 сати 35 минута.

Шетње свемиром током 2019. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
403. МСС Експедиција 59
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Ен Меклејн
Сједињене Америчке Државе Ник Хејг
22. март 2019.
12.01
22. март 2019.
18.40
6 сати 39 минута
Ник Хејг (скафандер без пруга) и Ен Меклејн (скафандер са црвеним пругама) раде на греди где су уградили нове батерије које ће унапредити енергетски капацитет МСС.
Ник Хејг (скафандер без пруга) и Ен Меклејн (скафандер са црвеним пругама) раде на греди где су уградили нове батерије које ће унапредити енергетски капацитет МСС.
Меклејн (скафандер са црвеним пругама) и Хејг (скафандер без пруга) су као примарни задатак имали замену старих никл-водоничких батерија новим, литијум-јонским. Пошто су нове батерије доста ефикасније у складиштењу енергије од старих, само три литијум-јонске батерије биле су потребне да би се заменило шест старих. Овим је енергетски канал 4А на сегменту П4 греде МСС прешао на ново напајање. Пошто су овај посао одрадили брже него што је планирано, астронаути су одрадили још неколико ствари - очистили су окно једног механизма за спајање модула Јунити и причврстили анкер за који се везују термални прекривачи на једном од сегмената греде са соларним панелима.[77] Видео
404. МСС Експедиција 59
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Ник Хејг
Сједињене Америчке Државе Кристина Кук
29. март 2019.
11.42
29. март 2019.
18.27
6 сати 45 минута
Кристина Кук и Ник Хејг раде на греди МСС.
Кристина Кук и Ник Хејг раде на греди МСС.
Ник Хејг (скафандер са црвеним пругама) и Кристина Кук (скафандер без пруга) су током ове шетње наставили са послом унапређења енергетског система станице. Као и током претходне шетње, астронаути су шест старих батерија заменили са три нове, али овог пута то је урађено на енергетском каналу 2А сегмента П4 греде станице. Када су то завршили, уклонили су неке од носача старих батерија на месту где су током претходне шетње заменили батерије јер се једна од те три нове батерије није пунила до краја, па је требало роботском руком да се уклони. Уместо ње, враћене су две старе батерије како би тај енергетски канал могао да ради пуним капацитетом. После тога астронаути су одрадили припреме за наредне свемирске шетње које ће имати исти задатак. Ово је била 215. по реду свемирска шетња од почетка изградње Међународне свемирске станице.[78] Видео
405. МСС Експедиција 59
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Ен Меклејн
Канада Дејвид Сен-Жак
8. април 2019.
11.31
8. април 2019.
18.00
6 сати 29 минута
Дејвид Сен-Жак снимио је селфи током овог изласка у отворени свемир.
Дејвид Сен-Жак снимио је селфи током овог изласка у отворени свемир.
Меклејн и Сен-Жак развели су додатне каблове за напајање роботске руке Канадарм2, тако да се она сада може напајати са два различита струјна круга. Након тога развели су додатне каблове за напајање бежичних рутера који ће унапредити бежичну комуникацију на целој станици. Поред тога, развели су и комуникационе каблове који ће се користити за размену података имеђу различитих модула МСС.[79] Видео
406. МСС Експедиција 59
EVA 4
Русија Олег Кононенко
Русија Алексеј Овчињин
29. мај 2019.
15.42
29. мај 2019.
21.43
6 сати 1 минут
Кононенко и Овчињин пробају своје скафандере пред излазак у отворени свемир;ту прилику искористили су да честитају 85. рођендан Алексеју Леонову, космонауту који спровео прву свемирску шетњу у историји.
Кононенко и Овчињин пробају своје скафандере пред излазак у отворени свемир;ту прилику искористили су да честитају 85. рођендан Алексеју Леонову, космонауту који спровео прву свемирску шетњу у историји.
Током ове шетње, Кононенко и Овчињин прво су поставили рукохвате на спољашњост модула руског сегмента станице, како би се у будућности лакше по њему кретали током шетњи. Након тога покупили су експерименте који су били на спољашњости станице, а делове једног од њих одбацили су у свемир јер нису више били потребни. На крају су очистили прозоре модула Поиск. Током припреме за шетњу (слика десно) на скафандерима су залепили честитку за 85. рођендан Алексеја Леонова, првог човека који је шетао свемиром.[80] Видео
407. МСС Експедиција 60
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Ник Хејг
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
21. август 2019.
12.27
21. август 2019.
18.59
6 сати 32 минута
Ендру Морган маше колеги који га слика током уградње IDA-3.
Ендру Морган маше колеги који га слика током уградње IDA-3.
Током ове шетње Хејг и Морган завршили су уградњу и опремање међународног адаптера за спајање (енгл. International docking adapter). Овај адаптер користиће се за пристајање америчких свемирских капсула са људском посадом Драгон 2 и CST-100. Астронаути су након тога уградили још каблова који ће омогућити бољу бежичну комуникацију на станици.[81] Видео
408. МСС Експедиција 61
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Кристина Кук
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
6. октобар 2019.
11.39
6. октобар 2019.
18.40
7 сати 1 минут
Кук и Морган су током ове шетње наставили са заменом батерија, овог пута на сегменту П6 греде МСС.[82] Видео
409. МСС Експедиција 61
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
Сједињене Америчке Државе Кристина Кук
11. октобар 2019.
11.38
11. октобар 2019.
18.23
6 сати 45 минута
Током ове шетње астронаути су наставили рад на замени батерија станице.[83] Само пар минута пре него што су изашли из хипобаричне коморе, контрола мисије из Москве јавила је посади станице да је Алексеј Леонов преминуо и да је ова шетња посвећена њему. По завршетку шетње и скидању скафандера, сви астронаути су му одали почаст, а командант станице Лука Пармитано на крају је изјавио: „Збогом Алексеј и ad astra”.[84] Видео
410. МСС Експедиција 61
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Кристина Кук
Сједињене Америчке Државе Џесика Мир
18. октобар 2019.
11.38
18. октобар 2019.
18.55
7 сати 17 минута
Мушки чланови посаде позирали су за фотографију са својим колегиницама које су биле спремне за прву шетњу свемиром у којој су оба члана била жене.
Мушки чланови посаде позирали су за фотографију са својим колегиницама које су биле спремне за прву шетњу свемиром у којој су оба члана била жене.
Кук и Мир су током шетње замениле уређај који контролише пуњење батерија на једном од струјних кола станице, а који је престао да ради након уградње нових литијум-јонских батерија. Уместо њега уградиле су нови, који је стајао ка резерва на палети греде станице, а убрзо након тога контролори са Земље су га даљински активирали и установили да ради. Након тога, астронауткиње су на европском модулу Колумбо.[85] Ово је била прва свемирска шетња у историји у којој су сви учесници били женског пола. За време шетње позвао их је председник Доналд Трамп и честитао им.[86] Видео
411. МСС Експедиција 61
EVA 4
Италија Лука Пармитано
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
15. новембар 2019.
11.39
15. новембар 2019.
18.18
6 сати 39 минута
Лука Пармитано на крају роботске руке којом су управљале колегинице Џесика Мир и Кристина Кук из станице.
Лука Пармитано на крају роботске руке којом су управљале колегинице Џесика Мир и Кристина Кук из станице.
Пармитано и Морган отпочели су са послом поправке Алфа-магнетског спектрометра, научног инструмента вредног две милијарде долара који је престао да ради. Научници и инжењери су установили да је проблем у расхладном систему инструмента и да је потребно тај систем преправити, иако никада није планирано да се нешто тако уради након уградње на спољашњост МСС. Током ове шетње астронаути су уклонили микрометеоридне прекриваче са инструмента и одбацили их у свемир, а након тога уградили су рукохвате, држаче и осталу опрему која ће им бити потребна током наредних шетњи за поправке инструмента.[87][88] Видео
412. МСС Експедиција 61
EVA 5
Италија Лука Пармитано
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
22. новембар 2019.
12.02
22. новембар 2019.
18.35
6 сати 33 минута
Ендру Морган током транзиције до места где ће заједно са Луком радити на поправци инструмента АМС.
Ендру Морган током транзиције до места где ће заједно са Луком радити на поправци инструмента АМС.
Пармитано и Морган наставили су са поправком детектора космичких зрака АМС.[89][90] Видео
413. МСС Експедиција 61
EVA 6
Италија Лука Пармитано
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
2. децембар 2019.
12.31
2. децембар 2019.
18.33
6 сати 2 минута
Пармитано на крају роботске руке са новом пумпом за расхладни систем инструмента АМС.
Пармитано на крају роботске руке са новом пумпом за расхладни систем инструмента АМС.
Пармитано и Морган завршили су поправке инструмента АМС.[91][92] Видео
Укупно трајање шетњи током 2019. године — 72 сата 43 минута.

Шетње у периоду 2020—2024. г.[уреди | уреди извор]

Почетак и крај шетње дат је по универзалном времену (УТЦ).

Шетње свемиром током 2020. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
414. МСС Експедиција 61
EVA 7
Сједињене Америчке Државе Кристина Кук
Сједињене Америчке Државе Џесика Мир
15. јануар 2020.
11.35
15. јануар 2020.
18.33
6 сати 58 минута
Кристина Кук и Џесика Мир пре изласка у отворени свемир.
Кристина Кук и Џесика Мир пре изласка у отворени свемир.
Кук и Мир наставиле су са заменом старих батерија станице новим.[93] Видео
415. МСС Експедиција 61
EVA 8
Сједињене Америчке Државе Кристина Кук
Сједињене Америчке Државе Џесика Мир
20. јануар 2020.
11.42
20. јануар 2020.
18.27
6 сати 45 минута
Кук и Мир наставиле су са заменом старих батерија станице новим. На крају ове шетње пренеле су све старе батерије на једну палету која ће касније бити пребачена на јапански теретни брод за снабдевање HTV којим ће бити уклоњене са станице и сагорети при уласку у атмосферу Земље.[94] Видео
416. МСС Експедиција 61
EVA 9
Италија Лука Пармитано
Сједињене Америчке Државе Ендру Морган
25. јануар 2020.
12.04
25. јануар 2020.
18.20
6 сати 16 минута
Пармитано и Морган још једном су отишли до инструмента АМС, где су извршили проверу да ли има цурења на цевима расхладног система који су уградили раније. Испоставило се да на једној цеви долази до цурења. Пармитано је кључем дотегао тај спој и цурење је убрзо престало. Након тога поспремили су место рада, обложили инструмент термалним прекривачима и прогласили да је поправка успешно завршена.[95][96] Видео
417. МСС Експедиција 63
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Кристофер Касиди
Сједињене Америчке Државе Роберт Бенкен
26. јун 2020.
11.32
26. јун 2020.
17.39
6 сати 7 минута
Бенкен и Касиди уклонили су 5 од 6 никл-водоничних батерија једног од два струјна круга S6 сегмента греде станице. Након тога уградили су две од три нове литијум-јонске батерије као и два адаптера којима се струјни круг прилагођава овим новим батеријама.[97][98] Видео
418. МСС Експедиција 63
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Кристофер Касиди
Сједињене Америчке Државе Роберт Бенкен
1. јул 2020.
10.13
1. јул 2020.
16.14
6 сати 1 минут
Бенкен и Касиди завршили су посао са батеријама на S6 сегменту греде станице.[99] Видео
419. МСС Експедиција 63
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Кристофер Касиди
Сједињене Америчке Државе Роберт Бенкен
16. јул 2020.
11.10
16. јул 2020.
17.10
6 сати
Бенкен и Касиди наставили су посао са заменом батерија на S6 сегменту греде станице - уклонили су 6 старих и уградили 3 нове батерије другог струјног круга.[100] Видео
420. МСС Експедиција 63
EVA 4
Сједињене Америчке Државе Кристофер Касиди
Сједињене Америчке Државе Роберт Бенкен
21. јул 2020.
11.12
21. јул 2020.
16.41
5 сати 29 минута
Бенкен и Касиди скупили су разну опрему и алат коју су користили током претходних неколико излазака у отворени свемир. Након тога уградили су платформу за експеримент, а затим су провукли неколико етернет каблова и уклонили филтер са једне од екстерних камера станице.[101] Видео
421. МСС Експедиција 64
EVA 1
Русија Сергеј Рижиков
Русија Сергеј Куд-Сверчов
18. новембар 2020.
15.12
18. новембар 2020.
21.59
6 сати 47 минута
Космонаути су припремили модул Пирс за одвајање од станице.[102] Видео
Укупно трајање шетњи током 2020. године — 50 сата 23 минута.

Шетње свемиром током 2021. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
422. МСС Експедиција 64
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Мајкл Хопкинс
Сједињене Америчке Државе Виктор Гловер
27. јануар 2021.
11.28
27. јануар 2021.
18.24
6 сати 56 минута
Хопкинс и Гловер уградили су палету за екперименте Бартоломео на европску лабораторију Коломбо, али нису успели да повежу све каблове за напајање, тако да су два од укупно шест каблова остављени за повезивање током неке наредне шетње. Видео
423. МСС Експедиција 64
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Мајкл Хопкинс
Сједињене Америчке Државе Виктор Гловер
1. фебруар 2021.
12.56
1. фебруар 2021.
18.16
5 сати 20 минута
Хопкинс и Гловер заменили су батерије које складиште енергију генерисану соларним панелима, а након тога заменили су неколико старих камера на спољашњости станице новим.[103] Видео
424. МСС Експедиција 64
EVA 4
Сједињене Америчке Државе Кетлин Рубинс
Сједињене Америчке Државе Виктор Гловер
28. фебруар 2021.
11.12
28. фебруар 2021.
18.33
7 сати 4 минута
Рубинс и Гловер припремали су греду станице за уградњу нових соларних панела. Видео
425. МСС Експедиција 64
EVA 5
Сједињене Америчке Државе Кетлин Рубинс
Јапан Соичи Ногучи
5. март 2021.
11.37
5. март 2021.
18.33
6 сати 56 минута
Рубинс и Ногучи наставили су радове од претходне шетње као припрему за уградњу нових панела.[104] Видео
426. МСС Експедиција 64
EVA 6
Сједињене Америчке Државе Мајкл Хопкинс
Сједињене Америчке Државе Виктор Гловер
13. март 2021.
13.14
13. март 2021.
20.01
6 сати 47 минута
Хопкинс и Гловер одрадили су редован сервис расхладног и комуникационог система МСС.[105] Видео
427. МСС Експедиција 65
EVA 1
Русија Олег Новицки
Русија Петар Дубров
2. јун 2021.
05.53
2. јун 2021.
13.12
7 сати 19 минута
Први излазак у отворени свемир за оба космонаута. Радили су на уклањању опреме са модула Пирс који ће бити одвојен од станице као припрема за нови модул Наука.[106] Видео
428. МСС Експедиција 65
EVA 2
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
16. јун 2021.
12.11
16. јун 2021.
19.26
7 сати 15 минута
Кимбро и Песке започели су уградњу нових соларних панела ISS Roll Out Solar Arrays (IROSA).[107] Видео
429. МСС Експедиција 65
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
20. јун 2021.
11.42
20. јун 2021.
18.10
6 сати 28 минута
Кимбро и Песке наставили су уградњу нових соларних панела. Видео
430. МСС Експедиција 65
EVA 4
Сједињене Америчке Државе Роберт Кимбро
Француска Тома Песке
25. јун 2021.
11.52
25. јун 2021.
18.37
6 сати 45 минута
Кимбро и Песке уградили су други сет нових соларних панела.[108] Видео
431. Тјенгонг
Шенџу 12
EVA 1
Кина Лу Боминг
Кина Танг Хонгбо
4. јул 2021.
00.11
4. јул 2021.
06.57
6 сати 46 минута
Тајконаути су тестирали нова свемирска одела, уградили камере, рукохвате и друге елементе који ће помоћи у спровођењу будућих шетњи на кинеској станици.
432. Тјенгонг
Шенџу 12
EVA 2
Кина Ни Хаишенг
Кина Танг Хонгбо
20. август 2021.
00.38
20. август 2021.
06.33
5 сати 55 минута
Тајконаути су наставили са опремањем екстеријера станице. Уградили су панорамску камеру и пумпну јединицу која ће помагати при спровођењу шетњи.
433. МСС Експедиција 65
EVA 5
Русија Олег Новицки
Русија Петар Дубров
3. септембар 2021.
14.41
3. септембар 2021.
22.35
7 сати 54 минута
Интеграција новог руског модула Наука са постојећим системима МСС.[109] Видео
434. МСС Експедиција 65
EVA 6
Русија Олег Новицки
Русија Петар Дубров
9. септембар 2021.
14.51
9. септембар 2021.
22.16
7 сати 25 минута
Наставак интеграције новог руског модула Наука са постојећим системима МСС. Видео
435. МСС Експедиција 65
EVA 7
Јапан Акихико Хошиде
Француска Тома Песке
12. септембар 2021.
12.15
12. септембар 2021.
19.09
6 сати 54 минута
Хошиде и Песке одрадили су припрему за уградњу још једног сета соларних панела.[110] Видео
436. Тјенгонг
Шенџу 13
EVA 1
Кина Жаи Жиганг
Кина Ванг Јапинг
7. новембар 2021.
10.51
7. новембар 2021.
17.16
6 сати 25 минута
Ванг је постала прва кинекиња која је учествовала у свемирској шетњи. Тајконаути су током шетње уградили додатну опрему на роботску руку станице као и друге успутне радње. Спровели су и разне тестове опреме.
437. МСС Експедиција 66
EVA 1
Сједињене Америчке Државе Томас Маршбурн
Сједињене Америчке Државе Кејла Барон
2. децембар 2021.
11.15
2. децембар 2021.
17.47
6 сати 32 минута
Астронаути су спровели шетњу како би заменили подсклоп једне од главних антена која служи за комуникацију са Земљом.[111] Видео
438. Тјенгонг
Шенџу 13
EVA 2
Кина Жаи Жиганг
Кина Је Гуангфу
26. децембар 2021.
10.44
26. децембар 2021.
16.55
6 сати 11 минута
Тајконаути су поставили више рукохвата за лакше кретање по станици током шетњи. Након тога поставили су још једну панорамску камеру и спровели више тестова опреме која ће се користити у будућим шетњама.[112]
Укупно трајање шетњи током 2021. године — 114 сати 47 минута.

Шетње свемиром током 2022. г.[уреди | уреди извор]

#
Свемирска
летелица
Учесници
Почетак (УТЦ)
Крај (УТЦ)
Трајање
439. МСС Експедиција 66
EVA 2
Русија Антон Шкаплеров
Русија Петар Дубров
19. јануар 2022.
12.17
19. јануар 2022.
19.28
7 сати 11 минута
Космонаути су током шетње опремили новопристигли руски модул Причал за пристајање свемирских летелица. Ово је прва од планираних 6 шетњи током године за потпуно опремање модула Наука и Причал.[113] Видео
440. МСС Експедиција 66
EVA 3
Сједињене Америчке Државе Раџа Чари
Сједињене Америчке Државе Кејла Берон
15. март 2022.
12.11
15. март 2022.
19.06
6 сати 54 минута
Прва шетња свемиром везана за уградњу нових IROSA соларних панела.
441. МСС Експедиција 66
EVA 4
Сједињене Америчке Државе Раџа Чари
Њемачка Матијас Маурер
23. март 2022.
12.32
23. март 2022.
19.26
6 сати 54 минута
Астронаути се су бавили полагањем каблова и многим другим задацима на неколико модула станице.[114]
442. МСС Експедиција 67
EVA 1
Русија Олег Артемјев
Русија Денис Матвејев
18. април 2022.
15.01
18. април 2022.
21.37
6 сати 37 минута
Трећа у низу шетњи везаних за интеграцију нових модула Наука и Причал са остатком станице.[115]
443. МСС Експедиција 67
EVA 2
Русија Олег Артемјев
Русија Денис Матвејев
28. април 2022.
14.58
28. април 2022.
22.40
7 сати 42 минута
Четврта у низу шетњи везаних за интеграцију нових модула Наука и Причал са остатком станице. Током шетње, Артемјев је склонио и привезао кабл који се током једне од претходних шетњи ослободио и сметао антени за комуникацију пристајућих летелица Сојуз и Прогрес.[116]
444. МСС Експедиција 67
EVA 3
Русија Олег Артемјев
Италија Саманта Кристофорети
21. јул 2022.
14.50
21. јул 2022.
21.55
7 сати 5 минута
Петау низу шетњи везаних за интеграцију нових модула Наука и Причал са остатком станице. Током шетње одрађен је и део посла око интеграције Европске роботске руке лоциране на модулу Наука. Саманта је постала прва жена астронаут из Европе која је спровела излазак у отворени свемир и тек трећа жена која је то учинила у руским Орлан скафандерима. Пре ње то су учиниле само рускиња Светлана Савицка и американка Пеги Витсон.[117]
Укупно трајање шетњи током 2022. године — 107 сати 53 минута.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ William Harwood (2007). „Current Space Demographics”. CBS News. Приступљено 26. 10. 2007. 
  2. ^ National Aeronautics and Space Administration (29. 9. 2008). „Extravehicular Activities (EVA) Statistics Current as of 2/23/08”. NASA Office of Space Operations. Архивирано из оригинала 8. 8. 2007. г. Приступљено 12. 8. 2007. 
  3. ^ Alexander, Anikeev (11. 9. 2006). „Manned astronautics: facts and figures”. Архивирано из оригинала 8. 9. 2006. г. Приступљено 15. 9. 2006. 
  4. ^ Петнаест жена које су учествовале у шетњама свемиром су: Светлана Савицкаја, Кетрин Саливан, Кетрин Торнтон, Линда Гудвин, Тамара Џерниган, Сузан Хелмс, Пеги Витсон, Хајдимари Стефанишн-Пајпер, Сунита Вилијамс, Никол Стот, Трејси Колдвел-Дајсон, Кетлин Рубинс, Ен Меклејн, Кристина Кук и Џесика Мир.
  5. ^ NASA (2005). „Walking to Olympus: An EVA Chronology” (PDF). As of April 29, 1997. NASA. Архивирано из оригинала (PDF) 6. 10. 2012. г. Приступљено 4. 10. 2007. 
  6. ^ Encyclopedia Astronautica (2007). „Women of Space”. Encyclopedia Astronautica. Приступљено 4. 10. 2007. 
  7. ^ Harwood, William (19. 2. 2015). „Astronauts, spacesuits ready for spacewalk Saturday”. Spaceflightnow.com. Приступљено 21. 2. 2015. 
  8. ^ Gaudin, Sharon (20. 2. 2015). „NASA delays spacewalk for added suit check”. Computerworld.com. Приступљено 21. 2. 2015. 
  9. ^ Blau, Patrick (21. 2. 2015). „Re-Wiring ISS for Commercial Crew - Astronauts complete challenging EVA”. spaceflight101.com. Архивирано из оригинала 22. 2. 2015. г. Приступљено 22. 2. 2015. 
  10. ^ Garcia, Marc (21. 2. 2015). „First of Three Spacewalks Complete”. NASA. Приступљено 21. 2. 2015. 
  11. ^ Cofield, Calla (21. 2. 2015). „Astronauts Complete First of Three Spacewalks”. Space.com. Приступљено 21. 2. 2015. 
  12. ^ Harding, Pete (21. 2. 2015). „Astronauts complete opening EVA to re-wire ISS for commercial crew”. nasaspaceflight.com. Приступљено 21. 2. 2015. 
  13. ^ Harwood, William (21. 2. 2015). „Astronauts prep space station for commercial capsules”. Spaceflightnow.com. Приступљено 21. 2. 2015. 
  14. ^ DUNN, MARCIA (21. 2. 2015). „Spacewalking astronauts turn cable guys in 1st of 3 jobs”. seattletimes.com. Архивирано из оригинала 24. 9. 2015. г. Приступљено 21. 2. 2015. 
  15. ^ Garcia, Mark (25. 2. 2015). „Wilmore and Virts Begin Their Second Spacewalk”. НАСА. Приступљено 26. 2. 2015. 
  16. ^ Cofield, Calla (25. 2. 2015). „Astronauts Taking Spacewalk Outside Space Station Today: Watch Live”. Space.com. Приступљено 26. 2. 2015. 
  17. ^ Garcia, Mark (25. 2. 2015). „Virts, Wilmore Finish Second Spacewalk”. НАСА. Приступљено 26. 2. 2015. 
  18. ^ Harding, Pete (25. 2. 2015). „EVA-30 concluded latest ISS commercial crew preparations”. NASASpaceflight. Приступљено 26. 2. 2015. 
  19. ^ Blau, Patrick (25. 2. 2015). „ISS Spacewalkers continue Commercial Crew Preparations, service Canadarm2”. Spaceflight101.com. Архивирано из оригинала 24. 9. 2015. г. Приступљено 26. 2. 2015. 
  20. ^ Cofield, Calla (25. 2. 2015). „Astronaut Reports Minor Water Leak in Spacesuit Helmet After Spacewalk”. Space.com. Приступљено 26. 2. 2015. 
  21. ^ Harwood, William (25. 2. 2015). „Successful spacewalk ends with water leak”. Spaceflightnow.com. Приступљено 26. 2. 2015. 
  22. ^ Garcia, Mark (25. 2. 2015). „Virts Reports Small Amount of Water in Helmet”. НАСА. Приступљено 27. 2. 2015. 
  23. ^ Garcia, Mark (27. 2. 2015). „Station Managers “Go” For Sunday Spacewalk”. НАСА. Приступљено 27. 2. 2015. 
  24. ^ Garcia, Mark (1. 3. 2015). „Virts and Wilmore Start Third Spacewalk”. НАСА. Приступљено 2. 3. 2015. 
  25. ^ Garcia, Mark (1. 3. 2015). „Virts and Wilmore Install Booms and Antennas”. НАСА. Приступљено 2. 3. 2015. 
  26. ^ Garcia, Mark (1. 3. 2015). „Virts and Wilmore Complete Spacewalk Trilogy”. НАСА. Приступљено 2. 3. 2015. 
  27. ^ Pearlman, Robert Z. (1. 3. 2015). „Astronauts Add Antennas, Cables to Space Station in 3rd Spacewalk”. Space.com. Приступљено 2. 3. 2015. 
  28. ^ Bergin, Chris (1. 3. 2015). „Spacewalkers install new comms system for future vehicles”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 2. 3. 2015. 
  29. ^ Harwood, William (1. 3. 2015). „Astronauts install antennas for commercial crew capsules”. Spaceflightnow.com. Приступљено 2. 3. 2015. 
  30. ^ Blau, Patrick (1. 3. 2015). „Spacewalkers install new Visiting Vehicle Communications System on ISS”. Spaceflight101.com. Архивирано из оригинала 24. 9. 2015. г. Приступљено 2. 3. 2015. 
  31. ^ Štula, David (10. 8. 2015). „RS-41: Cosmonaut duo complete the only Russian spacewalk of 2015”. NASAspaceflight.com. Приступљено 17. 8. 2015. 
  32. ^ Blau, Patrick (10. 8. 2015). „Window Cleaning to Antenna Installation - EVA Duo completes Long Task List”. Spaceflight101.com. Архивирано из оригинала 24. 9. 2015. г. Приступљено 17. 8. 2015. 
  33. ^ Zak, Anatoly (10. 8. 2015). „Cosmonauts complete spacewalk”. Russianspaceweb.com. Приступљено 17. 8. 2015. 
  34. ^ Garcia, Mark (28. 10. 2015). „NASA Astronauts Complete Their First Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 29. 10. 2015. 
  35. ^ Harding, Pete (28. 10. 2015). „EVA-32: Astronauts complete seven hour spacewalk”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 29. 10. 2015. 
  36. ^ Harwood, William (28. 10. 2015). „Station astronauts complete tedious spacewalk”. Spaceflightnow.com. Приступљено 29. 10. 2015. 
  37. ^ „ISS Astronauts work Overtime in challenging Maintenance Spacewalk”. Spaceflight101.com. 28. 10. 2015. Приступљено 29. 10. 2015. 
  38. ^ „Spacewalking Duo returns ISS Cooling System to Service in challenging Battle with Connectors”. Spaceflight101.com. 6. 11. 2015. Приступљено 8. 11. 2015. 
  39. ^ Harwood, William (6. 11. 2015). „Spacewalkers reconfigure station cooling system”. Spaceflightnow.com. Приступљено 8. 11. 2015. 
  40. ^ Harding, Pete (6. 11. 2015). „Astronauts complete EVA-33 spacewalk to reconfigure solar array cooling system”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 8. 11. 2015. 
  41. ^ Garcia, Mark (6. 11. 2015). „Pair of NASA Astronauts Wrap Up Second Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 8. 11. 2015. 
  42. ^ khumphries. „Unscheduled Spacewalk Likely on Monday”. НАСА. Приступљено 24. 12. 2015. 
  43. ^ „Space Station Crew prepares for Urgent Spacewalk to recover ISS Robotics System”. Spaceflight101.com. Приступљено 24. 12. 2015. 
  44. ^ Garcia, Mark. „Station Managers “GO” For Monday Morning Spacewalk”. НАСА. Приступљено 24. 12. 2015. 
  45. ^ „ISS Crew to perform Unscheduled Spacewalk for Robotic Transporter Troubleshooting”. Spaceflight101.com. Приступљено 24. 12. 2015. 
  46. ^ Harwood, William. „Unscheduled spacewalk on tap Monday”. Spaceflightnow.com. Приступљено 24. 12. 2015. 
  47. ^ Garcia, Mark. „Astronauts Make Quick Work of Short Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 19. 10. 2019. г. Приступљено 23. 12. 2015. 
  48. ^ „Stuck ISS Robotic Transporter freed up by Spacewalking Duo”. Spaceflight101.com. Приступљено 23. 12. 2015. 
  49. ^ Harding, Pete. „EVA successfully frees stuck CETA cart outside ISS”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 23. 12. 2015. 
  50. ^ RHIAN, JASON. „ISS encounters power failure, can’t be fixed until 2016”. Spaceflightinsider.com. Приступљено 15. 1. 2016. 
  51. ^ „Svemirska šetnja skraćena zbog curenja vode u kacigi astronauta”. Блиц). Приступљено 15. 1. 2016. 
  52. ^ Garcia, Mark. „Spacewalk Ends Early After Water Detected in Helmet”. НАСА. Архивирано из оригинала 08. 02. 2016. г. Приступљено 15. 1. 2016. 
  53. ^ Harding, Pete. „Astronauts repair ISS power Channel – first spacewalk for UK ends early”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 15. 1. 2016. 
  54. ^ „РОССИЙСКИЕ КОСМОНАВТЫ УСПЕШНО ЗАВЕРШИЛИ РАБОТЫ НА ВНЕШНЕЙ ПОВЕРХНОСТИ МКС”. Роскосмос. Приступљено 4. 2. 2016. 
  55. ^ Garcia, Mark. „Second Spacewalk of Year Complete”. НАСА. Архивирано из оригинала 19. 10. 2019. г. Приступљено 3. 2. 2016. 
  56. ^ Lewin, Sarah. „Russian Spacewalkers Maintain Experiments, Launch Ceremonial Flash Drive Into Space”. Space.com. Приступљено 3. 2. 2016. 
  57. ^ Blau, Patrick. „Cosmonauts check off all Objectives in Experiment-Oriented Spacewalk”. Spaceflight101.com. Приступљено 3. 2. 2016. 
  58. ^ Clark, Stephen. „Dragon cargo craft reaches port at International Space Station”. spaceflightnow.com. Приступљено 22. 7. 2016. 
  59. ^ Blau, Patrick. „First Commercial Crew Docking Port established aboard ISS in challenging Spacewalk”. Spaceflight101. Приступљено 22. 8. 2016. 
  60. ^ Harwood, William. „Spacewalkers attach docking adapter to space station for commercial vehicles”. Spaceflightnow. Приступљено 22. 8. 2016. 
  61. ^ Blau, Patrick. „ISS Spacewalkers install new external HD Cameras, retract Thermal Radiator”. Spaceflight101. Приступљено 2. 9. 2016. 
  62. ^ Harding, Pete. „EVA-37 installs first external HD cameras and conducts TTCR retract task”. Nasaspaceflight. Приступљено 2. 9. 2016. 
  63. ^ Blau, Patrick. „Veteran Spacewalkers connect new Space Station Batteries, race through long Task List”. Spaceflight101.com. Приступљено 12. 1. 2017. 
  64. ^ Harwood, William. „Spacewalkers continue space station battery refresh with successful EVA”. Spaceflightnow.com. Приступљено 12. 1. 2017. 
  65. ^ Weitering, Hanneke. „Astronauts Breeze Through Spacewalk to Boost Space Station Power Grid”. Space.com. Приступљено 14. 1. 2017. 
  66. ^ Harding, Pete. „EVA-39: Spacewalkers complete the upgrading of ISS batteries”. Nasaspaceflight.com. Приступљено 14. 1. 2017. 
  67. ^ Blau, Patrick. „Russian Spacewalkers Collect Overtime in Busy EVA for Satellite Release, Sampling & External Outfitting”. Приступљено 20. 8. 2017. 
  68. ^ Harwood, William. „Russian cosmonauts complete long spacewalk”. Приступљено 18. 8. 2017. 
  69. ^ Гарсија, Марк (23. 1. 2018). „NASA Astronauts Wrap Up First Spacewalk of 2018”. НАСА. Архивирано из оригинала 24. 01. 2018. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  70. ^ Гарсија, Марк (2. 2. 2018). „Cosmonauts Finish Record-Breaking Russian Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  71. ^ Гарсија, Марк (16. 2. 2018). „Spacewalkers Wrap Up Robotic Hand Transfers”. НАСА. Архивирано из оригинала 12. 10. 2019. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  72. ^ Гарсија, Марк (29. 3. 2018). „Experienced Spacewalkers Wrap Up Station Maintenance Excursion”. НАСА. Архивирано из оригинала 12. 10. 2019. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  73. ^ Гарсија, Марк (16. 5. 2018). „Veteran Astronauts Conclude Spacewalk for Thermal Maintenance”. НАСА. Архивирано из оригинала 12. 10. 2019. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  74. ^ Гарсија, Марк (14. 6. 2018). „Spacewalkers Complete HD Camera Installation Work”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  75. ^ Гарсија, Марк (15. 8. 2018). „RCosmonauts Wrap Up Russian Spacewalk for Science Work”. НАСА. Архивирано из оригинала 17. 08. 2018. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  76. ^ Гарсија, Марк (11. 12. 2018). „Russian Spacewalkers Complete Crew Vehicle Inspection”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 11. 4. 2020. 
  77. ^ Гарсија, Марк (22. 3. 2019). „Spacewalkers Complete Battery Swaps for Station Power Upgrades”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  78. ^ Гарсија, Марк (29. 3. 2019). „NASA Astronauts Complete 215th Spacewalk at Station”. НАСА. Архивирано из оригинала 01. 04. 2019. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  79. ^ Гарсија, Марк (8. 4. 2019). „U.S. and Canadian Astronauts Wrap Up Power Upgrades Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  80. ^ Гарсија, Марк (29. 5. 2019). „Two Cosmonauts Wrap Up the Fourth Spacewalk at the Station This Year”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  81. ^ Гарсија, Марк (21. 8. 2019). „Spacewalkers Complete Installation of Second Commercial Docking Port”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 06. 2020. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  82. ^ Гарсија, Марк (6. 10. 2019). „First of Five Power Upgrade Spacewalks This Month Wraps Up”. НАСА. Архивирано из оригинала 06. 10. 2019. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  83. ^ Моран, Нора (11. 10. 2019). „Second of Five Power Upgrade Spacewalks Wraps Up”. НАСА. Архивирано из оригинала 18. 10. 2019. г. Приступљено 12. 4. 2020. 
  84. ^ Malik, Tariq (11. 10. 2019). „Astronauts Mourn Alexei Leonov, the World's 1st Spacewalker, While On a Spacewalk of Their Own”. Space.com. Приступљено 12. 4. 2020. 
  85. ^ Гарсија, Марк (18. 10. 2019). „NASA Astronauts Wrap Up Historic All-Woman Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 30. 12. 2019. г. Приступљено 13. 4. 2020. 
  86. ^ Zraick, Karen (18. 10. 2019). „NASA Astronauts Complete the First All-Female Spacewalk”. The New York Times. Приступљено 13. 4. 2020. 
  87. ^ Гарсија, Марк (15. 11. 2019). „Spacewalkers Complete First Excursion to Repair Cosmic Particle Detector”. НАСА. Архивирано из оригинала 15. 11. 2019. г. Приступљено 13. 4. 2020. 
  88. ^ Harwood, William (15. 11. 2019). „Astronauts complete bonus objectives in first in series of AMS repair spacewalks”. Spaceflightnow.com. Приступљено 13. 4. 2020. 
  89. ^ Гарсија, Марк (22. 11. 2019). „Astronauts Complete Intricate Tasks During Second Cosmic Repair Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 05. 06. 2020. г. Приступљено 13. 4. 2020. 
  90. ^ Harwood, William (22. 11. 2019). „Spacewalkers continue repair of cosmic ray detector”. Spaceflightnow.com. Приступљено 13. 4. 2020. 
  91. ^ Гарсија, Марк (2. 12. 2019). „Astronauts Wrap Up Third Spacewalk for Cosmic Particle Detector Repairs”. НАСА. Приступљено 13. 4. 2020. 
  92. ^ Harwood, William (2. 12. 2019). „Astronauts perform third spacewalk to fix cosmic ray detector”. Spaceflightnow.com. Приступљено 13. 4. 2020. 
  93. ^ Гарсија, Марк (15. 1. 2020). „Astronauts Wrap Up First Spacewalk of 2020”. НАСА. Архивирано из оригинала 15. 01. 2020. г. Приступљено 13. 4. 2020. 
  94. ^ Гарсија, Марк (20. 1. 2020). „Meir, Koch Complete Battery Swaps to Upgrade Station Power Systems”. НАСА. Архивирано из оригинала 24. 01. 2020. г. Приступљено 13. 4. 2020. 
  95. ^ Гарсија, Марк (25. 1. 2020). „Astronauts Wrap Up Spacewalk Repair Job on Cosmic Ray Detector”. НАСА. Приступљено 13. 4. 2020. 
  96. ^ Harwood, William (25. 1. 2020). „Astronauts finish repairs to space station cosmic ray detector”. Spaceflightnow.com. Приступљено 13. 4. 2020. 
  97. ^ Морган, Нора (26. 6. 2020). „Cassidy and Behnken Conclude Spacewalk to Replace Batteries”. НАСА. Приступљено 19. 1. 2022. 
  98. ^ Howell, Elizabeth (26. 6. 2020). „Spacewalking astronauts tackle battery upgrade at space station”. Space.com. Приступљено 19. 1. 2022. 
  99. ^ Гарсија, Марк (1. 7. 2020). „Cassidy and Behnken Wrap Up Battery Spacewalk”. НАСА. Архивирано из оригинала 02. 07. 2020. г. Приступљено 19. 1. 2022. 
  100. ^ Морган, Нора (16. 7. 2020). „NASA Astronauts Conclude Today’s Spacewalk”. НАСА. Приступљено 19. 1. 2022. 
  101. ^ Гарсија, Марк (21. 7. 2020). „Behnken and Cassidy Conclude Ten Spacewalks Each”. НАСА. Приступљено 19. 1. 2022. 
  102. ^ Аткинсон, Ијан (18. 11. 2020). „Cosmonauts complete first spacewalk to prepare for Nauka’s arrival”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  103. ^ Хардинг, Пит (1. 2. 2021). „Astronauts complete second spacewalk to upgrade Space Station”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  104. ^ Хардинг, Пит (5. 3. 2021). „Station power upgrade preparations continued with EVA-72”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  105. ^ Гарсија, Марк (13. 3. 2021). „NASA Astronauts Complete Year’s Fifth Spacewalk at Station”. НАСА. Приступљено 19. 1. 2022. 
  106. ^ Гебхарт, Крис (3. 6. 2021). „Russian duo complete decommissioning of Pirs ahead of removal from Station”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  107. ^ Хардинг, Пит (20. 6. 2021). „ESA/NASA complete ISS spacewalk to install first new solar array”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  108. ^ Хардинг, Пит (25. 6. 2021). „Pesquet & Kimbrough complete new solar array installation on ISS”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  109. ^ Корбет, Тобијас (3. 9. 2021). „Russian cosmonauts begin series of spacewalks to integrate Nauka with the ISS”. Nasaspaceflight. Приступљено 19. 1. 2022. 
  110. ^ Хардинг, Пит (12. 9. 2021). „Astronauts finish spacewalk to prepare ISS for new solar arrays”. Nasaspaceflight. Приступљено 20. 1. 2022. 
  111. ^ Хардинг, Пит (2. 12. 2021). „Astronauts complete spacewalk to replace faulty antenna”. Nasaspaceflight. Приступљено 20. 1. 2022. 
  112. ^ Девенпорт, Џастин (26. 12. 2021). „Shenzhou-13 crew conducts second spacewalk of mission”. Nasaspaceflight. Приступљено 20. 1. 2022. 
  113. ^ Хардинг, Пит (19. 1. 2022). „Cosmonauts complete Russian spacewalk to integrate Prichal node”. Nasaspaceflight. Приступљено 20. 1. 2022. 
  114. ^ „NASA to Air Briefing, Spacewalks to Upgrade Space Station - NASA” (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-25. 
  115. ^ „NASA Sets Coverage for Russian Spacewalks Outside Space Station - NASA” (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-25. 
  116. ^ „The Astronaut Freed The Docking System Antenna Tangled In Wires”. thenewsglory.com (на језику: енглески). 2022-04-29. Приступљено 2024-02-25. 
  117. ^ Garcia, Author Mark (2022-07-21). „Russian, European Spacewalkers Wrap Up Robotic Arm Excursion”. blogs.nasa.gov (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-25.