Врач погађач

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Врач погађач
Vrač Pogađač Newspaper.jpg
Насловна страна Врача погађача од 1. (14.) августа 1903. године
Оснивање1896.
Језиксрпски
Укидање1914.

Врач погађач је био хумористичко-сатирични лист који је излазио од 1896. до 1914. године.

Историјат[уреди]

Покретач листа био је Сима Лукин Лазић који је због цензуре у Краљевини Србији прекинуо издавање листа Бич 1890. и прешао у Загреб. Тамо је покренуо лист Врач погађач, и у периоду 1896-1902. године лист је објављиван у Загребу. Након бурних антисрпских демонстрација 1902. године наставио је да излази у Новом Саду у периоду 1902-1914. године.

Поред Брке био је то најдуговечнији српски шаљиви лист на прелазу два века. Са 6.000 примерака такође је био и најтиражнији. По обиму је Врач погађач био већи него остали сатирични листови. Мото листа гласио је „Ни по бабу ни по стричевима”, што је требало да укаже на његову, наводну, политичку неутралност. Прави циљ листа био је да потпомогне решавање српског питања, ма где Срби живели. У жељи да ојача положај српске националне мањине кроз економске и културне центре и институције, опозициона Српска самостална странка у Хрватској окупила је око себе листове као што су Србобран, Врач погађач и Привредник.

Тематски круг којим се бавио лист био је веома широк: политичка збивања и тежње политичких партија у Хрватској и Србији, хрватско-мађарски, српско-хрватски и српско-мађарски односи, критика сарадње српске јерахије и мађарских власти, као и конзервативне грађанске елите, преко тема везаних за обичне људе и вести из колонијалних земаља.

Лист је најчешће нападао супарничке листове, али највише последње Обреновића - краља Милана и Александра. Држао се својих строгих радикалних начела из програма странке. Због таквог крутог става био је често забрањиван у Србији, али и у Хрватској.

Интересантно је да је један од значајних оновремених карикатуриста био сарадник листа Врач погађач. Ради се о Јосифу, Јосипу или Јозефу, Даниловцу који се потписивао у овом листу као Јосип Даниловац.[1]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]