Вулнетари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вулнетари

Вулнетар Џем Хаса (у средини) са италијанским војником.
Вулнетар Џем Хаса (у средини) са италијанским војником.

Време постојања 1941 - 1946
Држава Застава Италије Краљевина Италија

Застава Немачке Трећи рајх

Команданти
Ангажовање

Вулнетари (алб. Vulnetari; добровољци) су били добровољачка милиција састављена од Албанаца са Косова коју је основала италијанска војска после успешне инвазије Југославије. Они су служили као помоћне трупе за контролу цивила и заштиту села.[1] Део милиције је слушио као погранична стража и под Италијанима и под Немцима. Вулнетари су се борили само на местима одакле су потицали, и против партизана и четника, против који су се показали „као вешти и одлучни борци“.[1]

Независно од окупатора, вулнетари су често нападали и пљачкали српска села. Они су спалили стотине српских села, убили више људима и вршили кампање чишћења и на Косову и Метохији, и у оближњим областима Црне Горе и Македоније.

При крају Другог светског рата, ова милиција је штитила повлачење немачке војске. Када су се Немци повукли са Косова, вулнетари су се сакрили у својим селима.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Tomasevich, Jozo (2001). War and Revolution in Yugoslavia, 1941-1945: Occupation and Collaboration. 2. San Francisco: Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-3615-2. 

Литература[уреди]