Фебруарски поход

С Википедије, слободне енциклопедије
Фебруарски поход
Део Другог светског рата

Кретање партизанских јединица за време Фебруарског похода.
Времефебруар 1944.
Место
Источна, централна и западна Македонија
Исход Стратешка победа Народноослободилачке војске Југославије
Сукобљене стране

Народноослободилачка војска Југославије
Нацистичка Њемачка
Немачки Вермахт
Бугарска
Краљевина Бугарска

Фебруарски поход (мкд. Февруарски поход) био је усиљени марш бораца јединица Народноослободилачке војске Југославије, која је током фебруара 1944. године извршила оперативна дејства на територији источне, централне и западне Македоније.

Ситуација пре похода[уреди | уреди извор]

У другој половини децембра 1943. година и у јануару 1944. године, главнина јединица НОВ и ПОМ, заједно са партијским и војним руководством, налазила се на подручју Меглена, Егејска Македонија, јужно од планине Кожуф. Након формирања Друге македонске бригаде 20. децембра 1943. године у том рејону, код села Фуштани, Главни штаб НОВ и ПО Македоније формирао је три борбене групе од партизанских јединица које су тамо биле присутне и дао им задаћу да крену у напад на окупаторске снаге код Тиквеша, Ђевђелије и Мариова.[тражи се извор]

Активности јединица НОВ и ПОМ принудиле су немачке и бугарске снаге да покрену две офанзивне операције против партизана у рејону Меглена, где се налазила њихова оперативна база. У Првој офанзиви, која је трајала од 4. до 8. јануара 1944. године, учествовали су само немачки војници из Солуна и Водена, а у Другој офанзиви, уз немачке, учествовале су и бугарске јединице из 17. дивизије у Штипу, а која је трајала од 16. до 20. јануара 1944. године.

Фебруарски поход[уреди | уреди извор]

Борци 1. македонско-косовске бригаде током Фебруарског марша.

По завршетку ових офанзива у којима су партизанске снаге победиле, Главни штаб Македоније оценио је да су обезбеђени услови за јединице НОВЈ с подручја Меглена да покрену војне операције и тако се пробију према централној, западној и источној Македонији. Главни штаб је израдио следећи план:

Тако је започео период војних операција широких размера које су извршили македонски партизани, познат под именом Фебруарски поход. Успешно спровођење похода имало је велик политички и војни значај за развој НОБ-а у Македонији.

Након Пролећне офанзиве која је уследила након Фебруарског похода 1944. године, биле су формиране крупне слободне територије чиме су били обезбеђени услови за одржавање Првог заседања АСНОМ-а.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]