Одељење за заштиту народа

С Википедије, слободне енциклопедије

Одељење за заштиту народаОЗНА (словен. Oddelek za zaščito naroda мкд. Одделение за заштита на народот) била је контраобавештајна служба НОВЈ у Другом светском рату у Југославији и ФНРЈ. Установљена је 13. маја 1944. наређењем Јосипа Броза, а марта 1946. године реорганизована је у Управу државне безбедности (УДБА) и Контраобавештајну службу (КОС) Југословенске армије.

На саветовању у Столицама, одржаном 26. септембра 1941. године, створене су прве обавештајне и контраобавештајне службе НОВЈ, и утврђен је систем организације и веза ових органа.

Септембра 1943. године, при Врховном штабу НОВЈ, формиран је Одсек за заштиту народа, а 13. маја 1944. наредбом Врховног команданта НОВЈ Јосипа Броза Тита формирано је Одељење за заштиту народа - ОЗНА, као јединствени орган целокупне обавештајне и контраобавештајне организације. За начелинка ОЗНЕ тада је постављен Александар Ранковић.

Као извршни орган ОЗНЕ формиран је, 15. августа 1944. године, Корпус народне одбране Југославије (КНОЈ).

ОЗНА са састојала из четири одсека:

  • Први одсек је био задужен за рад у иностранству и на окупираној територији. Начелник првог одељења је био Максимилијан Баће.
  • Други одсек је био задужен за рад на ослобођеној територији. Начелник другог одељења је био Павле Пекић.
  • Трећи одсек је имао полуобавештајне задатке у НОВЈ. Командант трећег одсека је био Јефто Шашић.
  • Четврти одсек са бавио статистичко-техничким пословима. Командант четвртог одсека је био Мијат Вулетић.

Након доношења Устава Федеративне Народне Републике Југославије, 31. јануара 1946. године, реорганизоване се сигурносно-обавештајне службе. Марта 1946. од Првог и Другог одсека ОЗНЕ формирана је при Министарству унутрашњих послова Управа државне безбедности (УДБА), док је од Трећег одсека ОЗНЕ при Министарству народне одбране формирана Контраобавештајна служба (КОС) Југословенске армије.

Познат је цитат

ОЗНА све дозна.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Коста Николић „Мач револуције: ОЗНА у Југославији 1944-1946.“, друго издање, 2014.