Операција Дунавски вилењак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Операција Дунавски вилењак
Део Другог светског рата
Време:7. — 17. септембар 1944.
Место:Дунав
Исход: самопотапање немачке флоте
Сукобљене стране
 Нацистичка Немачка  Румунија
 Совјетски Савез
 НОВЈ
Команданти и вође
Паул Зиб

Операција Дунавски Вилењак је представљала неуспешан покушај пробоја око 200 патролних чамаца, санитетских бродова и баржи немачке црноморске флоте Дунавом од Црног мора до Београда у септембру 1944. године.

Када је у лето 1944. Црвена армија у Јаши-кишињевској офанзиви сломила немачки отпор у Бесарабији и Румунија прешла на страну анти-хитлеровске коалиције, ситуација за немачку црноморску флоту је постала очајна. Зато су покушали да изврше пробој, уз пратњу борбене групе Ре на јужној обали Дунава и 92. моторизоване гренадирске бригаде са румунске стране. У покушају повлачања, део немачке флоте под командом контраадмирала Паула Зиба, је ие имао велике губитке и стотине погинулих против Румуна код Чернаводе и Калафата. Када су стигли до Ђердапске клисуре, увидели су да је даљи пробој немогућ. Одлука да се флота потопи је донесена јер су Совјети стигли до Дунава. Потапање је вршено 7. септембра код Прахова и 14. и 16/17. септембра код Брзе Паланке.

Неколико бродова је извађено после рата и служили су у речној флотили ЈНА. Међутим, већина бродова са неексплодираним експлозивним средствима још увек лежи на дну Дунава и отежава пловидбу Дунавом у периоду ниског водостаја.

Спољашње везе[уреди]