Кад јагањци утихну (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Кад јагањци утихну)
Кад јагањци утихну
Филмски постер
Изворни насловThe Silence of the Lambs
Жанртрилер
хорор
РежијаЏонатан Деми
СценариоТед Толи
ПродуцентКенет Ат
Едвард Саксон
Рон Бозман
Главне улогеЕнтони Хопкинс
Џоди Фостер
Скот Глен
МузикаХауард Шор
СниматељТак Фуџимото
МонтажаКрејг Макеј
Година1991.
Трајање118 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет19 милиона долара
Зарада272,7 милиона долара
Награде5 Оскара
Претходни
Следећи
IMDb веза

Кад јагањци утихну (енгл. The Silence of the Lambs) је амерички психолошки хорор филм[1] из 1991. године са Ентонијем Хопкинсом (енгл. Sir Anthony Hopkins) и Џоди Фостер (енгл. Jodie Foster) у главним улогама. Филм је снимљен по истоименом роману Томаса Хариса (енгл. Thomas Harris), а садржи елементе криминалистичког и хорор жанрова.[2] Режирао га је Џонатан Деми, а освојио је пет Оскара, међу осталим и Оскаре за најбољу главну мушку и женску улогу.

Интересантно је да је Ентони Хопкинс освојио Оскара за улогу Ханибала Лектора (енгл. Hannibal Lecter), иако се у филму појављује свега око 17 минута.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

ФБИ је очајан у потрази за серијским убицом којег су прозвали Буфало Бил, који отима жене и скида им кожу. У нади да ће пронаћи неки траг испитујући затвореног серијског убицу, директор Џек Крафорд, шаље Кларис Старлинг, обећавајућу студенткињу са ФБИ-јеве академије, да испита злогласног Ханибала Лектора, генијалног форензичког психијатра који је постао канибалистички серијски убјица.

Посетивши Лекторову ћелију, изванредно образовани и елоквентни Лекторт одбија да да било какве информације. Како Старлинг одлучује да пође, манијакални пацијент у сусједној ћелији ју попрска спермом по лицу и коси. Лектор постаје бесан видевши ову "нељудност", па позива Старлингову назад у ћелију, где јој даје информације о једном од својих бивших пацијената у форми загонетки. Решивши загонетку, информација одводи Старлингову до земљишта у власништву Бенџамина Распаила (покојног бившег Лекторовог пацијента). У Распаилову ауту проналази главу у посуди, која је вероватно припадала Распаилу.

Старлинг се враћа код Лектора и пита га о одрубљеној глави и Бенџамину Распаилу, а Лектор пориче да је умијешан у то убиство. Лектор јој тада даје понуду, ако га пребаци у другу установу, помоћи ће јој да пронађе Буфало Била. Старлингова пристаје.

Буфало Бил отима Катарин Мартин, кћер америчке сенаторке Рут Мартин. Пронађена је шеста Билова жртва, а скинута јој је кожа с леђа. Старлинг помаже Крофорду на обдукцији, на којој проналазе лептирову чауру у жртвину грлу.

Кларис поновно одлази код Лектора, којем је Крофорд обећао трансфер у болницу у Њујорку, да би започела с њим игру пуну загонетки и лажи. Лектор, рекавши како је договор предобар да би био истинит, почиње захтевати од Старлингове личне информације у замену за информације о Буфало Билу (quid prо quо). Крафорд је упозорио Старлинг да не говори Лектору ништа лично, али она, очајнички желећи његову помоћ, игнорише његово упозорење и открије му своју најгору успомену из детињства.

Старлингова почиње да прича Лектору о смрти свог оца, градског шерифа којег су убили двојица провалника док је био у ноћној патроли. Послана је рођацима на ранч у Монтану на којем су се држале овце и коњи. У замену, Лектор јој открива симболику откривене чауре у грлу шесте жртве: она симболизира промену (од гусенице преко чауре у лептира) тако да Буфало Бил такође жели промену. Говори јој и о сексуалном идентитету Буфало Била, како верује да је транссексуалац. Саветује јој да у болницама у којима се обављају операције промене пола потражи документе о пацијентима који су одбијени јер су пали на психолошком тесту.

У међувремену открива се како је Фредерик Чилтон, управник луднице, потајно снимао разговоре између Лектора и Старлингове у покушају да коначно узради профил злогласног Ханнибала Лектора. Чилтон сазнаје и за Крофордову понуду и каже Лектору. У замену, понуди Лектору свој предлог. Ако Лектор открије идентитет Буфало Била, он ће га пребацити у другу установу, али једино ако открије Чилтону шта зна. Лектор инсистира да ће открити информацију једино сенаторки Рут Мартин, и то у Тенесију. Задовољан што се коначно решио Лектора који је био његов затвореник осам година, Чилтон се сложи и ужурбано напусти Лекторову ћелију.

У Тенесију, Лектор се почиње да се игра са сенаторком Мартин, уживајући у њеној муци, али јој ипак даје неке информације о Буфало Билу: његово право име је Луис Френд, којег му је послао Распаил, како су Распаил и Френд били љубавници. С новим информацијама, ФБИ полази спасити Катарин.

Старлинг се сукобљава с Лекторром, сумњајући како је Лектор дао сенаторки погрешно име. Сумња да је име анаграм "жељезног сулфида", те захтева од њега да јој да право име. Лектор одбија и захтева да Старлингова заврши своју причу о свом најгорем сећању о детињству. Старлингова је свесна како је то једини начин да добије информације од њега, па му каже како је се пробудила једно јутро уз вриштање јагањаца док су их клали. Сведочећи ужасу, покушала је да спасе једно јагње односећи га, али је убрзо ухваћена, а јагње је ипак заклано. Лектор упита Кларис да ли је још прогоне звуци јагањаца и каже јој да вероватно она мисли да ће, спасивши Катарин, вратити свој мир. Нервозна Старлинг почиње захтевати да јој Лектор да Билово право име, али пре него што је успела cазнати, из зграде су је избацили Чилтонови и Лекторови чувари. Ипак, она се успева на тренутак истргнути из чврстог загрљаја и дохватити документ од Лектора, који користи ту прилику да јој лагано додирне руку.

Исте вечери, Лектор захтева други оброк. Док је Чилтон испитивао Лектора у ћелији у Балтимору, оставио је хемијску оловку у његовој ћелији. Лектор је прогутао оловку, и након што ју је повратио, употребио је комадић како би откључао своје лисице док су му два полицајца носила други оброк. Слободан, Лектор једном полицајцу распори утробу, а другог угризе за лице. Кад су стигли специјалци, веровали су да су нашли Ханибала у лифту, тешко рањеног. Пре њиховог доласка, Лектор је заменио одећу са другим полицајцем, а његова кожа с лица послужила му је као маска. Верујући како је други полицајац жив, стављају Лектора у кола хитне помоћи и журе према болници. У међувремену, схватају како тело у лифту заправо припада другом полицајцу; током тог времена, Лектор убија екипу из амбулантних кола и бежи.

Старлингова се изненађује кад схвата да јој је Лектор оставио још трагова о Буфало Билу. Уз помоћ своје цимерке, Старлинг открива како је је нешто карактеристично у начину убиства прве Билове жртве. Фредерика Бимел је убијена прва, али пронађена трећа, што значи да је Бил хтео сакрити њено тело. Старлинг претпоставља да је Фредерика познавала Била приватно.

Крофорд шаље Сатрлингову да истражи жртвин родни град, Белведере, Охајо, где открива да је она била кројачица. Одећа у њеном орману има закрпе у облику ромба, идентичне закрпама од коже које је Буфало Бил скинуо са задње жртве. Старлинг увиђа како је Бил вешт кројач који се жели трансормисати у жену носећи "женско одело" од праве коже. Назива Крофорда, који га је већ кренуо да га ухвати. Лекторова теорија о транссексуалној хирургији довела је полицију до Џејма Гамба, из болнице Џонс Хопкинс. Крофорд предводи напад на Гамбову ординацију у Калумет Ситyју, Илиноис, док специјалци одлазе у његову кућу. Старлингова наставља да испитује Бимелине пријатеље.

Сазнаје како је Бимелова једном радила за извесну гђу. Липман, међутим, врата на тој адреси јој је отворио мушкарац који се представља као "Џек Гордон". Старлинговој пада на памет како је Гордон заправо Буфало Бил, те да му је право име Џејм Гамб. У кући успева видети трагове који је уверавају како је Гордон заправо Гамб. Извлачи свој пиштољ и покуша да ухапсити Гамба, али он се изненада изгуби у подруму, а она га почиње пратити. Проналази Катарин Мартин, живу, у сувом бунару. Светло се гаси, остављајући их у потпуном мраку. Гамб, носећи наочаре за ноћни вид, стаје уз Старлингову хтедоћи да је упуца. Старлингова зачује клик, муњевито се окреће и упуца Била. Позива појачање, а Катарин Мартин је спашена.

Током забаве поводом њене дипломе на ФБИ-јевој Академији, Старлингова се запрепашћује након што је ју је на телефон назвао Лектор. Он је пита да ли су ли јагањци престали да вриште, и обећава како је неће тражити и ако она неће њега. Осим тога, каже јој да "вечера са старим пријатељима". Пре одјавне шпице, приказује се како Лектор уходи Фредерика Чилтона, који је дошао на исто место (Бахаме) како би се скрио од Лектора, знајући како ће он вероватно кренути на њега због његове окрутности док му је био управник.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џоди Фостер Кларис Старлинг
Ентони Хопкинс др Ханибал Лектор
Скот Глен Џек Крафорд
Тед Левин Џејм Гамб
Буфало Бил"
Ентони Хилд Др Фредерик Чилтон
Брук Смит Кетрин Мартин
Дајана Бејкер Рут Мартин
Кеси Лимонс Арделија Меп
Френки Фејсон Барни Метјуз
Трејси Волтер Ламар
Чарлс Непјер поручник Бојл
Дени Дарст наредник Тејт
Алекс Колмен наредник Џим Пембри
Ден Батлер Роден
Пол Лазар Пилчер
Рон Ваутер Пол Крендлер
Роџер Корман Хајден Бурк
Крис Ајзак Командант
Пол Лазар Пилчер
Хари Нортуп гдин Бимел
Маша Скоробогатов млада Кларис
Дон Брокет Пен Пол
Стјуарт рудин Мигс

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Top 10 Psychological Horror Movies - Alternative Reel”. Alternative Reel. Alternative Reel. Архивирано из оригинала 18. 10. 2015. г. Приступљено 25. 12. 2015. 
  2. ^ Seitz, Matt Zoller (10. 9. 2010). „Trash-talking nine classic movies: "The Silence of the Lambs". Salon. Архивирано из оригинала 07. 01. 2014. г. Приступљено 5. 8. 2013. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]