Милосав Влајић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
МИЛОСАВ ВЛАЈИЋ
Milosav Vlajic.jpg
Милосав Влајић
Датум рођења(1921-01-04)4. јануар 1921.
Место рођењаПарцани, код Сопота
 Краљевина СХС
Датум смрти25. јун 1943.(1943-06-25) (22 год.)
Место смртиВлашка, код Младеновца
Србија Србија
Професијарадник
Члан КПЈ од1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од6. јула 1945.

Милосав Влајић (Парцани, код Сопота, 4. јануар 1921Влашка, код Младеновца, 25. јун 1943) био је учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 4. јануара 1921. године у селу Парцани, код Сопота. Потиче из сиромашне сељачке породице. Његови родитељи Живан и Зорка, нису имали пара да га школују, па је од малих ногу радио код имућнијих сељака. Године 1938. се запослио као радник на прузи и ту је радио до почетка Другог светског рата у Југославији, априла 1941. године.

Почетком августа 1941. године отишао је у партизане. Ступио је у Прву чету Космајског партизанског одреда и учествовао у свим акцијама Одреда. Посебно се истакао у борбама које је Космајски одред водио на железничке сланице Рипањ, Раља и Ђуринци, септембра 1941. године. Извесно време, био је и пушкомитраљезац. За исказану храброст у акцијама, постављен је за водника. У чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ) примљен је крајем 1941. године.

Са групом бораца је, код раљског тунела, напао воз с Немцима и принудио их да се повуку у Младеновац. У једној борби, у фебруару 1942. године, код Венчана, пробио је непријатељски обруч и успео да спасе своје борце. Извесно време био је и члан Среског комитета КПЈ за космајски срез. Почетком 1943. године постао је заменик команданта Космајског партизанског одреда. Почетком јуна 1943. године био је одређен за заменика команданта Самосталног батаљона, који је служио као језгро за формирање Прве шумадијске народноослободилачке бригаде.

Када се, 3. јуна 1943. године, Прва чета Космајског одреда сукобила с припадницима Српске државне страже код манастрија Тресије, био је у првој борбеној линији, и тада је рањен. Приликом једног састанка Штаба одреда с члановима Главнога штаба Народноослободилачке војске и Партизанских одреда Србије, у Орашцу, изненада су на кућу у којој се одржавао састанак напали четници. Милосав је тада узео пушкомитраљез и разбио четничке.

Погинуо је 25. јуна 1943. године, у борбама против жандара, у селу Влашка, код Младеновца.

Одлуком Председништва Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), а на предлог Врховног команданта Југословенске армије маршала Јосипа Броза Тита, проглашен је за народног хероја 6. јула 1945. године.

Фотогалерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]