Ел Газали

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ел Газали

Пошаљи фотографију

Пуно име Ел Газали
Информације
Датум рођења 1058.
Датум смрти 1111.
Рад
Епоха Златни век ислама
Регија Персијска филозофија
Школа филозофије исламска филозофија, суфизам
Главна интересовања теологија, калам, исламско право

Абу Хамид Мухамед ибн Мухамед ел Газали (10581111), познат као Алгазел у средњовековној Европи, је био исламски филозоф, теолог, правник, психолог и мистик персијског порекла[1]. Такође се сматра једним од највећих суфи учитеља.

Живот[уреди]

Ел Газали је рођен у Тусу, у персијској провинцији Хорасан (у данашњем Ирану). Предавао је у Багдаду, као учитељ права, дијалектичке теологије (калам) и филозофије. 1095. године, након нервног слома, напустио је академски рад и постао суфија, посветивши се контемплацији.[2] Газали је касније штитио мистичко суфи учење од прогона својим ауторитетом у исламским ученим круговима[3] .

Учење[уреди]

Ел Газали је увид задобијен мистичким поимањем постављао изнад увида постигнутог путем логике.[2] Такође је заступао превласт откривења над резоновањем.[4] Ал-Газали напада опсег знања на који филозофи полажу право, нарочито кроз критику знања о каузалности, и насупрот томе стаје у одбрану оказионализма.[2] Његово радикално одбацивање узрочности и тврдња о непостојању нужне везе између узрока и последице је претеча каснијим скептичким и оказионалистичким системима (Малбранш и др.)[3].

У филозофији, повезивао је спознајнотеоријски скептицизам и новоплатонске елементе с исламским теолошким учењем, на основу којег критикује целокупну филозофију.[3] Његова дела заговарају правоверност ислама и неопходност мистицизма.

Дела[уреди]

  • Несувислост филозофа (или Недоследност филозофа), које представља напад на аристотеловска учења Ал-Фарабија и Ибн Сине.
  • Препоруке верских наука (или Препород верских наука), дело које је извршило значајан утицај на сунитски ислам.
  • Еликсир блаженства

Извори[уреди]

  1. Ghazali, The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition 2006
  2. 2,0 2,1 2,2 Ел Газали, Оксфордски филозофски речник, Сајмон Блекбурн, Светови, Нови Сад, 1999. ISBN 86-7047-303-8
  3. 3,0 3,1 3,2 Алгазел, Филозофија, Енциклопедијски лексикон, Мозаик знања, Београд 1973.
  4. Мирча Елијаде, Водич кроз светске религије, Народна књига, 1996.

Спољашње везе[уреди]