Чанадска жупанија

С Википедије, слободне енциклопедије
Чанадска жупанија
Comitatus Chanadiensis
Csanád vármegye
Komitat Tschanad
11. век / 17. век—16. век / 1920.
Csanad.png
Положај жупаније
Главни градМако
ЗемљаАустроугарскаУгарски део Монархије
Површина1.714 км2
Становништво145.200 (1910)
густина: 84,7 стан./km2
Догађаји
СтатусБивша жупанија
Историја 
• Успостављено
11. век / 17. век
• Укинуто
16. век / 1920.
Претходник
Следбеник
Темишварски пашалук (Османско царство)
Жупанија Чанад-Арад-Торонтал (Мађарска)
Чанадска жупанија у 14. веку

Чанадска жупанија (лат. Comitatus Chanadiensis, мађ. Csanád vármegye, нем. Komitat Tschanad) је била жупанија, односно управна јединица средњовековне Краљевине Угарске (11-16. век), као и хабзбуршке Краљевине Угарске (између 17. и 20. века). Управно седиште жупаније био је град Мако (данас у саставу Мађарске).

Током историје жупанија је мењала своје границе. У средњем веку је обухватала подручја на обе стране реке Мориш, односно северно и јужно Поморишје са северозападним делом данашњег Баната. У саставу жупаније тада су се налазила данашња места Сегедин, Мако, Кикинда, Нови Кнежевац, Чанад, Надлак, Велики Семиклуш, Перјамош, итд. У 16. веку, овај простор улази у састав Османског царства, које овде формира Темишварски пашалук.

Након успоставе хабзбуршке управе крајем 17. века, жупанија је обновљена али са умањеним границама, тако да је тада обухватала само простор северног Поморишја. Жупанија је касније проширена укључењем делова развојачене Поморишке војне границе. Након Првог светског рата, подручје тадашње Чанадске жупаније је подељено између Мађарске и Румуније. Од делова ове жупаније који су припали Мађарској успостављена је нова жупанија Чанад-Арад-Торонтал. Целокупна историјска територија коју је ова жупанија захватала у средњем веку данас је подељена између Мађарске, Румуније и Србије.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]