Нова (Србија) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање напредна мобилна измена
Нема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 1: Ред 1:
{{Инфокутија Радиодифузна мрежа
{{Инфокутија Радиодифузна мрежа
| име = Нова С
| име = Нова С
| лого = Nova S logo.png
| лого = Nova S 2020 logo.png
| слика =
| слика =
| тип = [[телевизијска мрежа]]
| тип = [[телевизијска мрежа]]

Верзија на датум 28. фебруар 2020. у 19:24

Нова С
Типтелевизијска мрежа
ЗемљаСрбија
СедиштеБулевар Зорана Ђинђића 8а, Београд
ВласникЈунајтед медија (Јунајтед група)
Кључни људиАлександра Суботић (директор, главни и одговорни уредник)
Датум покретања25. март 2019. год.; пре 5 година (2019-03-25)
Бивша именаТоп (2017–19)
Формат слике1080i (ХДТВ)
Мрежне
афилијације
Нова ТВ
Нова БХ
Нова М
Нова спорт
Веб-сајтwww.nova.rs

Нова С српска је телевизијска мрежа основана 25. марта 2019. године[1] у власништву групације Јунајтед медија. Седиште мреже налази се на адреси Булевар Зорана Ђинђића 8а у Београду.

Првобитно основана 2017. године под називом Топ, телевизија је постала позната по оригиналном садржају, као и разним новитетима које уводи. Затим од 2019. године мења име у Нова С, као конкурент националним мрежама, постала је једна од најгледанијих телевизија.

Нова С је део бренда Нова, који представља регионалну телевизијску мрежу. Нова С на свом програму емитује забавне и политичке ток-шоу емисије, информативни и документарни програм, ексклузивне спортске садржаје и домаће и стране филмове и серије.

Историја

2017—2019: Оснивање мреже

Датотека:TOPkanal-logo.png
Стари логотип 2017—2019

Јунајтед медија покренула је 29. новембра 2017. године колажни канал под називом Топ, који је са пробдним емитовањем почео 14. децембра исте године. Најављено је емитовање две до три годишње премијере високобуџетне домаће серије, као и оригинални забавни програм домаће продукције и најгледаније светске серије.[2] Топ је брзо стекао популарност емитовањем серије Убице мог оца, која је током ранијег емитовања на каналу РТС 1 достигла огромну популарност.

Поред Убица мог оца, најављено је емитовање серија као што су Домовина, Синови анархије, Државни посао, Одмори се, заслужио си, Брон, Гомора, Пакао на точковима и многе друге.[3]

Канал је преузео серију Убице мог оца од Радио-телевизије Србије. Поред ње, програм Топ канала се састојао од серија самосталне продукције као што су Конак код Хилмије и Жигосани у рекету.[4] Емитовао се и оригинални квиз под називом Тотални обрт који је водила глумица Милена Васић Ражнатовић, као и оригинална кулинарска емисија Мистер кичен коју је водио глумац Слободан Стефановић. Емитована је и дечја емисија Кефалица која је раније била присутна на различитим телевизијама.

2019—данас: Комерцијални успех и ривалство са Пинк ТВ

Јунајтед медија је 13. марта 2019. године најавила да Топ канал мења име у Нова С и постаје део бренда Нова, који представља регионалну телевизијску мрежу. Нова С емитује колажни програм — забавне и политичке ток-шоу емисије, информативни, документарни и спортски садржај као и домаће и стране серије и филмови.[5]

Откупљена су права преноса свих утакмица квалификација за Европско првенство у фудбалу 2020. године као и за елиминациону фазу Лигу нација, које игра и репрезентација Србије.[6]

Нова С емитује информативни програм, док главну дневну информативну емисију представља Дневник у 19. На програму се емитују политичка ток-шоу емисија Утисак недеље и емисије Инсајдера Бранкице Станковић Мале велике приче и Инсајдеров преглед недеље. Нова С такође емитује и забавни програм, који представљају култна емисија Вече са Иваном Ивановићем и Ментално разгибавање.[7][8]

На програму Нове С гледаоци имају прилику да гледају најквалитетније домаће серије из продукције Јунајтед медије. Од априла 2019. године на програму је наставак хит серије Жигосани у рекету Драгана Бјелогрлића и мини серијал Заспанка за војнике Предрага Антонијевића, док се од новембра емитовала друга сезона серије Сенке над Балканом. У плану је снимање два наставка серијала који је започет екранизацијом романа Корени у оригиналној продукцији компаније Јунајтед групе. По књижевном делу Време смрти биће снимљено 30 епизода серије, док ће 15 епизода бити базирано на делу Време зла. Креатор и извршни продуцент серија ће, као и у првом остварењу Корени, бити продукцијска кућа Ај ту ај Горана Шушљика. Потписан је и ексклузивни уговор за серију о екранизацији романа Александар од Југославије аутора Вука Драшковића, за коју ће сценарио и режију потписати Здравко Шотра.

Нова С емитује оригиналне ток-шоу емисије, као што су Међу нама, чије су ауторке и водитељке Маја Николић и Наташа Миљковић која се емитује од 30. септембра 2019. године емитује и Здрави са др Катарином Бајец чија је ауторка и водитељка Катарина Бајец која се емитује од 13. октобра исте године.

Јунајтед медија је 4. децембра 2019. године покренула Нова спорт, телевизијску мрежу специјализовану за преносе најважнијих спортских догађаја која гледаоцима нуди разноврстан премијум спортски садржај.[9]

Дана 26. децембра 2019, најављено је да једна од најпопуларнијих српских емисија, 24 минута са Зораном Кесићем, прелази на Нову С. Емисија се емитује од 29. фебруара 2020. године, с обзиром да аутор и водитељ емисије Зоран Кесић имао уговор са О2 ТВ у трајању до првог дана 2020. године.[10]

Нова С је 28. фебруара 2020. године покренула портал. На порталу се налазе актуелне вести из свих сфера области.

Нова С ће од 2020. године на свом програму емитовати музичко такмичење Звезде Гранда, почевши од петнаесте сезоне такмичења.

Програм

Нова С представља телевизију колажног типа која гледаоцима нуди садржај намењен свим генерацијама и интерсеовањима. Телевизија емитује домаће и међународне филмове и серије, од којих је најпрепознатљивији оригинални серијски садржај. Нова С је такође вратила неке од најпознатијих српских емисија, као што су забавни програми Вече са Иваном Ивановићем и Ментално разгибавање, као и информативну емисију Утисак недеље.

Нова С садржи ексклузиван спортски програм јер је компанија Јунајтед медија доставила највишу понуду за пренос утакмица, чиме је откупила права преноса свих утакмица квалификација за Европско првенство у фудбалу 2020. године које игра репрезентација Србије. Како би омогућила пренос утакмица свим становницима, Нова С је покренула сопствени радио путем свог званичног веб-сајта.

Телевизија премијерно емитује серије из сопствене продукције, као што су Сенке над Балканом, Убице мог оца и Жигосани у рекету. Нова С такође емитује теленовеле, као што су Волети до смрти, Корак напред и једна од најпознатијих латиноамеричких тинејџерских серија, Виолета.

Поред забавног, телевизија емитује и информативни програм. Дневне вести се приказују у емисији Дневник у 19, док се викендом емитују документарци из Би-Би-Си продукције, као што су Инсајдеров преглед недеље, Мале велике приче и Недеља под лупом Инсајдера.

Информативни програм

Телевизија од свог оснивања емитује дневни централни дневник, Дневник у 19, сваког дана од 19 часова. На телевизији су такође присутне кратка информативна укључења под називом Вести. Разни новинари са других телевизија, прешли су на телевизију Нова С.

Информативни програм добија позитивне критике због приказивања вести које нису присутне код националних емитера. Такође, програм је похваљен због своје објективности, као и равномерног приказивања вести владе и опозиције.

Нова С приказује политичку ток-шоу емисију Утисак недеље коју уређује и води Оља Бећковић. Емисија током свог емитовања постаје најгледанија на кабловским, ИПТВ и другим дигиталним платформама, такмичући се са емисијом Хит твит. [11] На програму се такође емитује забавно-информативна емисија Међу нама водитељки Маје Николић и Наташе Миљковић.

Забавни програм

Нова С свакодневно емитује забавни програм који чине домаће и стране емисије. Нова С емитује неке од најпознатијих емисија у Србији, као што су Ментално разгибавање (Дарко Митровић, Вељко Пајовић и Марко Степановић), Вече са Иваном Ивановићем (Иван Ивановић), Утисак недеље (Оља Бећковић), Међу нама (Маја Николић и Наташа Миљковић), Здрави са др Катарином Бајец (Катарина Бајец) и 24 минута са Зораном Кесићем (Зоран Кесић). Такође, најављено је емитовање петнаесте сезоне музичког такмичења Звезде Гранда које ће се емитовати од септембра 2020. године.

Нова С такође емитује и дневни квиз Тотални обрт (Милена Васић Ражнатовић).

Емисије које се емитују на каналу Нова С су:

Серијски програм

Нова С премијерно емитује високобуџетне интернационалне серије, које чине велики удео у програму. Неке од најгледанијих емитованих серија на Новој С су Бесрамници, Људи са Менхетна, Два лица правде и Наранџаста је нова црна.

Поред страних, Нова С емитује домаће високобуџетне серије из оригиналне продукције Јунајтед медија.[12] Неке од најпознатијих домаћих серија које су се емитовале су Убице мог оца, Жигосани у рекету, Сенке над Балканом, Ујка — нови хоризонти и Краљ Александар од Југославије.

Стране серије које су се емитовале на Ноцој С су:

Емитоване домаће серије су:

Филмски програм

Нова С сваког дана на свом програму приказује велике међународне блокбастере, који током свог емитовања добијају велику гледаност. Телевизија је приказала и филм из своје сопствене продукције, Заспанка за војнике.

Види још

Референце

Спољашње везе