Пошта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Поштар (вишезначна одредница).
Disambig.svg
Уколико сте тражили предузеће у Србији, погледајте чланак ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“.
Табла на згради где је била прва Пошта у улици краља Петра I, у Београду

Пошта је појам који означава:

  • Пошту као врсту услуге пријему преносу и дистрибуцији пошиљки.
  • Пошту као институцију која се бави дистрибуцијом пошиљки.
  • Пошту као зграду где се налазе просторије за рад службеника поште.

Пошта је врста услуге која се односи на пријем, разношење, превоз и испоруку: писама, дописница, разгледница, новца, судских и војних позива, пакета и слично.

Наплаћивање услуга обично иде у виду поштанских марака које се лепе на коверат или се наплаћују у облику таксе уз пошиљку и оверава печатом.

Сакупљање поштанских марака (обично ретких примерака) назива се филателија. Овом активношћу се баве филателисти.

Истим именом „пошта“, назива се и грађевински објекат у којем су смештене службене просторије предузећа за вршење поштанских услуга. Свака пошта има свој поштански број, у Србији је тај број петоцифрен нпр. за Крупањ је то 15314 итд. Прве две цифре обично представљају позивни телефонски број за то место. Обично се у пошти налази и телефонска говорница, што у време када је било мало телефонских прикључака, а нарочито пре увођења мобилне телефоније, било посебно значајно.

Предузећа за пружање поштанских услуга, раније су по правилу обављала и телеграфски и телефонски саобраћај, па је заједничка скраћеница била ПТТ.

Данас се у Србији пружањем поштанских услуга бави Јавно предузеће ПТТ саобраћаја „Србија“, користећи за ове своје активности назив (робну марку) Пошта.


Поштар[уреди]

Поштар је врста занимања и то је службеник поште који носи поштанске пошиљке до крајњег корисника. Поштар има посебну униформу и превозно средство. Раније су се користили коњи касније бицикли а сада мотоцикл и аутомобили за превоз поште. О поштарима су снимани и филмови.

Познати филмови су „Љубавни случај службенице ПТТ-а“, „Поштанска кочија“ и „Поштар увек звони два пута“.

Види још[уреди]