Јерусалимска православна црква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јерусалимска православна црква
Πατριαρχείον Ιεροσολύμων
كنيسة القدس الأرثوذكسية
Основни подаци
Оснивач Апостоли
Оснивање Педесетница
Канонско признање Канонски призната
Предстојатељ Патријарх светог града Јерусалима и све Палестине, Сирије, Арабије, свега иза Јордана, Кане Галилејске и Светог Сиона Теофил III
Сједиште Јерусалим
Резиденција предстојатеља Јерусалим
Канонска јурисдикција Застава Израела Израел
Palestinian flag Палестинска Народна Самоуправа
Застава Јордана Јордан
Застава Катара Катар(спорно)[1]
Дијаспора Синај (Египат)
Аутономне цркве Синајска архиепископија
Богослужбени језик Грчки језик, арапски језик
Календар Јулијански
[[1] Званични веб-сајт]
Број
Архијереја око 25
Епархија 3
Манастира 25
Храмова око 65
Вјерника око 130.000

Јерусалимска православна црква (грч. Πατριαρχείον Ιεροσολύμων; арап. كنيسة القدس الأرثوذكسية) помјесна је аутокефална црква. Налази се на 4. мјесту у диптиху православних цркава. Има ранг патријаршије.

Историја[уреди]

Црква у Јерусалиму је основана на дан Педесетнице, односно на дан силаска Светог духа на апостоле. Она је материнска и колијевка црква за све касније помјесне цркве. Хришћанство се из Јерусалима проширило на цијели свијет. Називала се такође и Сионска црква. Први епископ Јерусалимске цркве је био апостол Јаков.[2]

Након Јудејског рата (66—70), Црква је била разорена и уступила је своје неформално првенство Риму.

Од 4. вијека почело са са њеним постепеним обнављањем. Године 451, одлуком Четвртог васељенског сабора, епископу јерусалимском је дата титула патријарха, а Јерусалимска црква је постављена на пето мјесто у васељенском диптиху. Заузимала је мјесто након Римске, Цариградске, Александријске и Антиохијске патријаршије (након Великог раскола из 1054, стала је на четврто мјесто).

У 7. вијеку доживјела је пад, што је резултат арапске најезде. Када су дошли крсташи (1099), дошло је до протјеривања православаца из храмова и манастира. Патријарси јерусалимски су били принуђени да управљају Црквом из Цариграда. У периоду од 13. до 15. вијека, земљу Палестину су захватили Мамелуци који су уништавали храмове и свештенство с циљем да искористе сваки помен о хришћанству на тим просторима. Уништавање је нарочито било присутно након пада Византије (1453). Турско освајање Палестине (1517) је означило почетак спокојног периода у животу Јерусалимске православне цркве. Под отоманском владавином, православна патријаршија је учврстила своје позиције у Светој земљи.

Организација[уреди]

Јерусалимска православна црква у свом саставу има двије митрополије (Птолемаидску и Назаретску), као и једну аутономну архиепископијуСинајску архиепископију. Обухвата укупно 37 храмова и један манастир у Јордану, 17 храмова у Израелу, 11 у Палестини. Још 24 манастира, од њих 19 малих, постоји у самом Јерусалиму.

Аутономном Синајском архиепископијом, с манастиром Свете Катарине на Синају, управља високопросвећени архиепископ синајски, фарански и раифски. Његова резиденција се налази у Каиру.

У Јерусалимској цркви има око 25 архијереја (већином Грци).[3] Јерусалимска патријаршија има око 130.000 вјерника (већином Арапи), а у самом Јерусалиму око 8.000 вјерника. Богослужења се врше на грчком и арапском језику.

Дана 22. августа 2005. за јерусалимског патријарха је био изабран Теофил III. Патријаршијска резиденција се налази у Јерусалиму, а патријаршијски саборни храм је Храм Васкрсења Христова (Гроб Господњи).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]